Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναβρασμός στη Σάμο για προσφυγικό - Επιχείρηση αποσυμφόρησης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 09:39 Αναβρασμός στη Σάμο για προσφυγικό - Επιχείρηση αποσυμφόρησης

Σε τεταμένη κατάσταση βρίσκονται οι κάτοικοι στη Σάμο μετά τα σοβαρά επεισόδια την περασμένη εβδομάδα στο κέντρο υποδοχής. Σήμερα Δευτέρα οργανώνεται διαμαρτυρία. 

Ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Στράντζος, έχει κάνει πολλές εκκλήσεις ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση. Καθώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα ο δήμος προχώρησε σε «λουκέτο» στο δήμο την περασμένη Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σήμερα, αρχή της εβδομάδας, ο δήμος καλεί τους κατοίκους σε μια σειρά από ενέργειες με στόχο να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να μεταφέρει τη Δευτέρα, 700 άτομα από τη Σάμο στην ενδοχώρα.

Συγκεκριμένα ο δήμος ενημερώνει ότι: 

– Τη Δευτέρα 21-10-2019, θα παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης. Οι Δημοτικοί Παιδικοί-Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και η Υπηρεσία Αποκομιδής Απορριμμάτων θα λειτουργήσουν κανονικά.

– Την ίδια μέρα το απόγευμα στις 16:00, καλούμε στην Πλατεία Δημαρχείου, όλους τους δημότες, τους επιστημονικούς, επαγγελματικούς συνδικαλιστικούς, φορείς και συλλόγους να συμμετάσχουν στο ΚΛΕΙΣΙΜΟ και στη συγκέντρωση-διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων.

Ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων στο μεταναστευτικό-προσφυγικό θα καθορισθούν οι περαιτέρω δράσεις του Δήμου Ανατολικής Σάμου».

«Πλέον έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις του υπερπληθυσμού και των πολλών εθνικοτήτων που στοιβάζονται στην παραγκούπολη. Γυναίκες και παιδιά φοβούνται, κατά δήλωσή τους, να επιστρέψουν στο Hot-Spot σε ενδεχόμενο νέων επεισοδίων. Οι αρμόδιες κρατικές Αρχές οφείλουν να αποκαταστήσουν το αίσθημα ασφάλειας, τόσο των κατοίκων όσο και των μεταναστών προσφύγων», αναφέρεται σχετικά. 

Ως προς την επιχείρηση αποσυμφόρησης, συνολικά 700 αιτούντες άσυλο αναμένονται να μεταφερθούν τη Δευτέρα, από τη Σάμο στον Πειραιά και από εκεί σε δομές στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει γνωστός, θα φτάσει στο λιμάνι της Σάμου το ταχύπλοο PAROS Jet το οποίο θα παραλάβει τους αιτούντες άσυλο.

Υπενθυμίζεται πως στη Σάμο ζουν περισσότεροι από 6.500 αιτούντες άσυλο. 

πηγή: thetoc.gr