Ρωσικό δίκτυο κατασκόπων αποκαλύφθηκε στην Τσεχία

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 20:58 Ρωσικό δίκτυο κατασκόπων αποκαλύφθηκε στην Τσεχία

Αποκάλυψη του διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών της χώρας

Δίκτυο κατασκόπων που δρούσε στην Τσεχία για λογαριασμό των ρωσικών υπηρεσιών, οι οποίοι είχαν σχέση με την ρωσική πρεσβεία στην Πράγα, που χρηματοδοτούσε τις δραστηριότητές τους, αποκάλυψε σήμερα μιλώντας στην κάτω βουλή του Τσεχικού Κοινοβουλίου ο διευθυντής Υπηρεσίας Ασφαλείας και Πληροφοριών της χώρας (BIS), Μιχάλ Κουντέλκα.

«Το δίκτυο αποκαλύφθηκε πλήρως και διαλύθηκε χάρη στην άριστη συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος» γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα της Πράγας, Mlada fronta DNES, επισημαίνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται». «Το δίκτυο» γράφει η εφημερίδα «ήταν μέρος μιας μακριάς αλυσίδας, την οποία οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν (στην Τσεχία) και την οποία ετοιμάζονταν να χρησιμοποιήσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Ο Κουντέλκα ανέφερε, ότι η ρωσική FSB ήταν αυτή που δημιούργησε το δίκτυο, το οποίο «αποτελούνταν από άτομα που είχαν σχέση με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες» και «χρηματοδοτείτο από την Ρωσία και τη ρωσική πρεσβεία». Σύμφωνα με την εβδομαδιαία εφημερίδα Respekt, το κατασκοπευτικό δίκτυο πραγματοποιούσε κυβερνοεπιθέσεις σε διάφορους στόχους στην Τσεχία και αποτελούνταν από μερικούς Ρώσους πολίτες και άτομα ρωσικής καταγωγής, που είχαν αποκτήσει την ρωσική υπηκοότητα.

Η εφημερίδα γράφει επίσης, ότι το δίκτυο λειτουργούσε υπό την κάλυψη δύο εμπορικών εταιρειών, που λειτουργούσαν στην Πράγα, οι οποίες πουλούσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προγράμματα.

πηγή: news.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση