Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιούνκερ: Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για το Brexit

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 12:55 Γιούνκερ: Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για το Brexit

Πρώτη επίσημη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα (17 & 18 Οκτωβρίου) γίνεται σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τοποθετήθηκαν επί των εξελίξεων αναφορικά με το Brexit αλλά βέβαια και την διεύρυνση.

Και οι δυο έχουν κάνει λόγο για «λάθος» και μάλιστα «ιστορικό» αναφερόμενοι στην μη απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά τη Σύνοδο εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αδυναμία, όπως είπαν, των κρατών-μελών να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Το θέμα της διεύρυνσης θα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που είναι προγραμματισμένη για τον προσεχή Μάιο στο Ζάγκρεμπ. Αυτή ήταν ίσως και η μοναδική ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της 17ης και 18ης Οκτωβρίου όπως αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου.

Το λόγο πρώτος έλαβε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος αναφέρθηκε στην Συμφωνία που υπήρξε μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στις εξελίξεις στην Βρετανία και το αίτημα για αναβολή στην ημερομηνία. «Μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία δεν είναι κάτι που θέλουμε να αποφασίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει» για να διασφαλίσει μία συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση περιμένει την επικύρωση της συμφωνίας διαζυγίου από την βρετανική πλευρά.

«Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μου προξενεί πάντα λύπη, αλλά τουλάχιστον να μπορούμε να κοιταζόμαστε και να λέμε ότι κάναμε ό,τι ήταν στις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η έξοδος είναι συντεταγμένη», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

πηγή: thetoc.gr