Ανάλυση: Η "πύρρειος" του νίκη Τζόνσον & το μέλλον του Brexit

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 09:24 Ανάλυση: Η "πύρρειος" του νίκη Τζόνσον & το μέλλον του Brexit

Τι σημαίνουν οι χθεσινές εξελίξεις στην βρετανική Βουλή. Ο Μπόρις Τζόνσον, η παράταση και οι επόμενες κινήσεις.

Το βράδυ της Τρίτης, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του, όπου 329 ψήφισαν υπέρ και 299 κατά της συμφωνίας. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει ένα σχέδιο για Brexit. Λίγα όμως λεπτά αργότερα, η ίδια Βουλή καταψήφισε το σχετικό χρονοδιάγραμμα “εξπρές" που επιθυμούσε ο βρετανός πρωθυπουργός. 322 βουλευτές καταψήφισαν το χρονοδιάγραμμα και 308 ψήφισαν υπέρ.

Τι ακριβώς σημαίνει όμως η εξέλιξη αυτή;

Καλό ή κακό για την κυβέρνηση;

Υπό μια έννοια, πρόκειται για μια επιτυχία του Τζόνσον, αφού, όπως είπε ο Τζόνσον σε δηλώσεις του, οι βουλευτές "αγκάλιασαν μια συμφωνία".  Ωστόσο, η κοινοβουλευτική ήττα αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα με διαφορά 14 ψήφους - μια ήττα βαρύτερη από ό, τι πολλοί ανέμεναν - είναι μια ξεκάθαρα κακή εξέλιξη για τον Τζόνσον, η οποία θα μπορούσε επηρεάσει όλη τη διαδικασία.

Τι προέβλεπε η διαδικασία εξπρές;

Η συγκεκριμένη διαδικασία - εξπρές χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, μετά τις ατελείωτες συζητήσεις που αφορούσαν την Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1993. Στην περίπτωση του Brexit, η βρετανική κυβέρνηση την θεωρούσε πολύ σημαντική, καθώς διαμήνυε πως τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα —που προέβλεπαν τριήμερη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για όλη τη διαδικασία— ήταν αναγκαία εάν η Βρετανία επέμεινε στην τήρηση της υπάρχουσας προθεσμίας στις 31 Οκτωβρίου. Πολλοί ήταν οι βουλευτές που υποστήριξαν ότι αυτός ο χρόνος ήταν πάρα πολύ λίγος.

Οι κρίσιμες ψήφοι στις δύο ψηφοφορίες

Ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε με πλειοψηφία 30 ψήφων (329 ναι και 299 όχι) να περάσει στη δεύτερη ανάγνωσή του το νομοσχέδιο για το Brexit. Η επιτυχία αυτή πιστώνεται στον ίδιο, καθώς κέρδισε μία μερίδα των βουλευτών του Εργατικού κόμματος (19 ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου), που τις προηγούμενες φορές ψήφιζαν κατά της Συμφωνίας Αποχώρησης που έφερνε στο κοινοβούλιο η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι. Επίσης, εξασφάλισε τη συναίνεση των βουλευτών που υποστηρίζουν ένα πιο ήπιο Brexit, μεταξύ αυτών, μία μερίδα των ανταρτών βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, ενώ κατάφερε να ενώσει το κόμμα του γύρω από τη Συμφωνία του για την Αποχώρηση. Από τους 19 βουλετές των Εργατικών, ωστόσο, μόνο 5 υποστήριξαν τη διαδικασία εξπρές.

Τι ακολουθεί

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πως η κυβέρνηση αναστέλλει την εξέταση της συμφωνίας για το Brexit έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει αν θα προσφέρει μια παράταση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, πέραν της 31ης Οκτωβρίου. «Η ΕΕ πρέπει τώρα να αποφασίσει πως θα απαντήσει στο αίτημα του Κοινοβουλίου για μια αναβολή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός έπειτα από την απόρριψη του χρονοδιαγράμματος συζήτησης και έγκρισης της νομοθεσίας για το Brexit που είχε προτείνει η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως μετά την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να θέσει σε αναστολή την νομοθετική διαδικασία για το Brexit, θα προτείνει στους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ να αποδεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια νέα αναβολή της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

"Σε συνέχεια της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να παύσει την διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης, και για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα προτείνω στους 27 ηγέτες της ΕΕ να αποδεχθούν το βρετανικό αίτημα για μια παράταση. Για αυτό θα προτείνω μια γραπτή διαδικασία", τόνισε ο Τουσκ με tweet του.

Πιο κοντά σε πρόωρες εκλογές;

Πιθανότατα ναι. Εάν η ΕΕ επιμείνει σε μια μεγαλύτερη αναβολή, ο Τζόνσον θα μπορούσε να πιέσει για εκλογές. Ακόμη, εάν αποτραπεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, οι Εργατικοί αναμένονται να υποστηρίξουν την προσφυγή στις κάλπες.

Έγιναν παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής;

Έγινε μία παραχώρηση της τελευταίας στιγμής, που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μπάκλαντ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει τροπολογία που θα εξασφαλίζει ότι το κοινοβούλιο θα μπορεί να ψηφίσει πάνω σε οποιαδήποτε πρόταση για παράταση της μεταβατικής περιόδου (2020), εάν δεν υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. «Μπορώ να δρομολογήσω μία τροπολογία που θα επιτρέπει στο κοινοβούλιο να έχει λόγο στα θετικά στοιχεία μίας παράτασης της μεταβατικής περιόδου. Και η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί σε αυτό» είπε στους βουλευτές. Η παραχώρηση αυτή όμως δεν κατάφερε να σώσει την ψηφοφορία.

Η στάση της Γαλλίας

Η κυβέρνηση της Γαλλίας είναι διατεθειμένη να επιτρέψει μόνο μια «τεχνική» αναβολή του Brexit, η οποία πρόκειται να διαρκέσει «λίγες ημέρες», για να διευκολύνει την επικύρωση διά ψηφοφορίας της νομοθεσίας γι’ αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως αποκλείει κάθε παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας πέραν αυτής, διεμήνυσε χθες Τρίτη η γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Ορελί ντε Μονσαλέν.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση