Βολιβία: Δέκα μονάδες μπροστά ο Μοράλες εν μέσω ταραχών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 09:51 Βολιβία: Δέκα μονάδες μπροστά ο Μοράλες εν μέσω ταραχών

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Έβο Μοράλες πήρε προβάδισμα 10 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του κυριότερου αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, του κεντρώου Κάρλος Μέσα, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με το 98% των ψήφων καταμετρημένο.

Η διαφορά των δύο διεκδικητών της προεδρίας είναι κρίσιμο στοιχείο, καθώς για να κερδίσει ένας υποψήφιος από τον πρώτο γύρο χρειάζεται είτε την απόλυτη πλειοψηφία — το 50% συν μία εκ των εγκύρων ψηφοδελτίων — ή να συγκεντρώσει πάνω από το 40% και να έχει διαφορά δέκα μονάδων έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου του.

Με την καταμέτρηση, η βραδύτητα της οποίας έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, να έχει φθάσει το 98%, ο Μοράλες εξασφαλίζει 46,76% των ψήφων, ή ακριβώς δέκα μονάδες διαφορά από τον Μέσα, αποτέλεσμα που επιτρέπει να μη διεξαχθεί δεύτερος γύρος τη 15η Δεκεμβρίου.

Χθες Τετάρτη η χώρα των Άνδεων παρέλυσε καθώς οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν σε γενική απεργία και μαζικές κινητοποιήσεις κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μοράλες ότι νοθεύει το αποτέλεσμα. Ο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της Βολιβίας, που κυβερνά σχεδόν 14 χρόνια, κατηγόρησε με τη σειρά του την αντιπολίτευση ότι θέλει να προχωρήσει σε πραξικόπημα.

Ο Αντόνιο Κόστας, αντιπρόεδρος του Ανώτατου Εκλογοδικείου, της εκλογικής επιτροπής, παραιτήθηκε προχθές Τρίτη επικρίνοντας τις αποφάσεις του οργάνου αυτού για την καταμέτρηση. Πάντως χθες δήλωσε ότι δεν υπέστη την παραμικρή πολιτική πίεση από καμιά πλευρά.

Ο 66χρονος Κάρλος Μέσα κάλεσε χθες τους υποστηρικτές του σε «κινητοποιήσεις επ’ αόριστον» για την «υπεράσπιση της λαϊκής ψήφου». Ο Μέσα κατηγορεί την κυβέρνηση πως νοθεύει το αποτέλεσμα διότι «φοβάται» πως θα κερδίσει ο ίδιος στον δεύτερο γύρο.

Νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και δυνάμεις επιβολής της τάξης έγιναν το βράδυ στη Λα Πας και αλλού ενώ πυρπολήθηκαν τα κτίρια της εκλογικής επιτροπής στη Σάντα Κρους (ανατολικά), προπύργιο της αντιπολίτευσης και ατμομηχανή της οικονομίας, και στην Μπένι (βόρεια). Άλλα τρία κτίρια της εκλογικής επιτροπής έχουν γίνει στόχος εμπρηστικών επιθέσεων από την Κυριακή.

«Η Βολιβία δεν είναι Βενεζουέλα», έγραφε ένα σύνθημα σε τοίχο στη Σάντα Κρους, όπου άρχισε η απεργία το βράδυ της Τρίτης. Ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μοράλες και του Μέσα και υπήρξαν δύο τραυματίες.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) έκρινε χθες πως ο Μοράλες δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κέρδισε καθαρά ακόμα κι αν εξασφαλίσει διαφορά 10 μονάδων και ότι η «καλύτερη λύση» θα ήταν να διεξαχθεί δεύτερος γύρος. Αποδέχθηκε εξάλλου την πρόσκληση της διπλωματίας της Βολιβίας να στείλει τεχνική αποστολή για να επαληθεύσει την καταμέτρηση. Διάφορες ξένες κυβερνήσεις, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Βραζιλίας, καθώς και η ΕΕ εκφράζουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της διαδικασίας. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο από την πλευρά του εξέφρασε την υποστήριξή του στον Μοράλες, πολιτικό του σύμμαχο, καταγγέλλοντας επίσης το «προαναγγελθέν πραξικόπημα» της αντιπολίτευσης.

Ο Μοράλες κάλεσε τους υποστηρικτές του, ειδικά στις αγροτικές περιοχές, στις επαρχίες, να τον βοηθήσουν να «υπερασπιστεί τη δημοκρατία», δηλώνοντας βέβαιος ότι όταν ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα, θα επιβεβαιωθεί πως κέρδισε από τον πρώτο γύρο.

«Οι νίκες μας οφείλονταν πάντα στις ψήφους από τις αγροτικές περιοχές, από τα κινήματα των αυτοχθόνων», εξήγησε ο πρόεδρος, δεσμευόμενος να σεβαστεί το τελικό αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση