Ποτά-μπόμπες: Οι διάλογοι της "μαφίας της νοθείας"

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 10:40 Ποτά-μπόμπες: Οι διάλογοι της "μαφίας της νοθείας"

Τουλάχιστον 40-50 κάβες, μίνι μάρκετ και μπαρ σέρβιραν τα ποτά-«μπόμπες» που προμηθεύονταν από την «μαφία της νοθείας», θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. 

Το κύκλωμα λειτουργούσε με τρεις υπο-ομάδες, σύμφωνα με αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, αλλά και με δύο διαφορετικούς τρόπους. Ή έφερνε νόμιμα ποτά από τη Βουλγαρία και άλλαζε ετικέτες γλιτώνοντας τους αναλογούντες δασμούς ή έφερνε αιθυλική αλκοόλη παρασκευάζοντας από την αρχή νοθευμένα ποτά, ακόμη και κονιάκ, ούζο και μαστίχα.

Το κέρδος τους ήταν από 6 έως 12 ευρώ το μπουκάλι.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος ανάμεσα στον αρχηγό μιας υπο-ομάδας και προμηθευτή, ο οποίος στον βωμό του κέρδους, τα μπουκάλια που δεν είχαν ακριβής γέμιση τα προωθούσε σε νυχτερινά μπαρ.         

Αρχηγός: Τα πέντε απ’ τα δέκα κομμάτια ήτανε μισά μέσα. Άιντε

Προμηθευτής: Φέρτα πίσω

Αρχηγός: Τι να τα φέρω. Τα δίνω σε μπαρ εγώ δεν κάθομαι να κλαφτώ μ…… όπως κάνεις εσύ. Τι να κάνω; Τα δίνω σε μπαρ

Προμηθευτής: Άμα ήταν μισά….  Κάτσε περίμενε ρε…. Τι μισά; Ήταν άδεια;

Αρχηγός: Στο γέμισμα

Σε μία αποθήκη στον Ασπρόπυργο και σε δύο εργαστήρια νόθευσης στο Καματερό, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν 28.213 φιάλες αλκοολούχων ποτών (νοθευμένες ή προϊόν λαθρεμπορίου), 1 τόνο και 100 λίτρα αιθυλική αλκοόλης, 7.100 πλαστές ετικέτες διάφορων εμπορικών οίκων 690 λίτρα ούζο, 300 λίτρα κονιάκ καθώς και 110 λίτρα μαστίχα. Επίσης κατασχέθηκαν τέσσερα αυτοκίνητα, δύο μοτοσυκλέτες και 32.330 ευρώ.

Τα μέλη του κυκλώματος συνομιλούσαν μεταξύ τους αλλά και με πελάτες με κάποιες υποτυπώδεις κωδικές ονομασίες κυρίως για τις παραγγελίες των ποτών:

Λουλούδια, Τριαντάφυλλα: Χρήματα

Πουκάμισα ή Σμύρνη: Γνωστή βότκα

Πουλί, Πέρδικα ή Περιστέρι: Γνωστό ουίσκι

Νυχτερίδα ή Μπάτμαν: Γνωστό ρούμι

Π…….. -Χοντρές: Γνωστή βότκα, κωδικός λόγω σχήματος μπουκαλιού

Αντεροβγάλτης ή Τζακ: Γνωστό μπέρμπον

Καράβια: Γνωστό ουίσκι

Κόκκινα ή άνδρας: Γνωστό ουίσκι

Μπλακ ή Βλάκας: Γνωστό ακριβό ουίσκι

Μπανάνες: Τα νοθευμένα ποτά

Ξύλο: Παλέτα νοθευμένων ποτών

Ντιου, James, Τρίγωνο: Γνωστά ουίσκι

Μ: Μαστίχα

Κ: Κονιάκ

Όμικρον: Ούζο

Είναι ενδεικτικός ένας διάλογος συνθηματικής παραγγελίας:

Πελάτης: Θέλω δύο καράβια

Αρχηγός: Ναι

Πελάτης: Μάλλον όχι. Ένα καράβι, δύο πουλιά

Αρχηγός: Ναι

Πελάτης: Ένα D αλλά να μην είναι τέτοια χάλια

Αρχηγός: Όχι. Ναι

Πελάτης: Τρεις ή τέσσερις εξάδες G μικρό

Αρχηγός: Ναι

Πελάτης: Έξι γκόμενες μεγάλες και δέκα Όμικρον

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 9 άτομα, μεταξύ των οποίων και τον φερόμενο αρχηγό, οι οποίοι έχουν απασχολήσει για λαθρεμπορία. Σύμφωνα με το αρμόδιο Τελωνείο οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης ανέρχονται περίπου στο ποσό των 300.000 ευρώ, με το οικονομικό όφελος των μελών της να ξεπερνά το ποσό των 500.000 ευρώ.

Η πρώτη υποομάδα διακινούσε ποτά σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ τα μέλη της αναλάμβαναν και οι ίδιοι τη νόθευση και παραποίηση των αλκοολούχων ποτών τα οποία είχαν προέλευση κυρίως από τη Βουλγαρία. Η δεύτερη υποομάδα προμηθευόταν νοθευμένα- παραποιημένα ή λαθραία ποτά από την πρώτη υποομάδα και τα διακινούσε τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η τρίτη υποομάδα προμηθεύονταν ποτά από τη δεύτερη υπο-ομάδα και τα διακινούσε σε πελάτες και καταστήματα-κάβες σε ολόκληρη την Αττική.

Οι παραγγελίες γίνονταν κυρίως μέσω διαδικτυακών εφαρμογών αλλά και τηλεφωνικών επικοινωνιών, και οι συναντήσεις παράδοσης γίνονταν σε χώρους στάθμευσης καταστημάτων ή πάρκα. Σε βάρος τους καθώς και για έξι ακόμα άτομα που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του εθνικού τελωνειακού κώδικα, απάτης -πλαστογραφίας- αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος καθώς και της νομοθεσίας που αφορά τα σήματα και τον αγορανομικό κώδικα, όπως και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση