Η εξομολόγηση της Μέρκελ για τη ζωή στην ανατολική Γερμανία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2019 20:24 Η εξομολόγηση της Μέρκελ για τη ζωή στην ανατολική Γερμανία

«Με ρωτούν αν μπορούσε κανείς να είναι ευτυχισμένος στην ΛΔΓ και αν μπορούσε να γελάσει. Ναι, αλλά κάναμε συμβιβασμούς».

Για την ζωή στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και τον τρόπο που επηρέασε το ηγετικό της στιλ μιλά η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Süddeutsche Zeitung με αφορμή τον εορτασμό, σήμερα, της 30ής επετείου από την Πτώση του Τείχους.

«Επί 35 χρόνια βίωνα την επίσημη άποψη ως διαφορετική από τη δική μου. Ήμουν μόνη με την άποψή μου ή την μοιραζόμουν με πολύ λίγους ανθρώπους. Για αυτό και δεν με ενοχλεί όταν οι άλλοι βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά», εξηγεί η κυρία Μέρκελ και περιγράφει τα χρόνια της στην Ανατολική Γερμανία ως «σχεδόν άνετα».

Η καγκελάριος, η οποία έζησε στο Ανατολικό Βερολίνο μέχρι την ηλικία των 35 ετών, επιχειρεί για μια ακόμη φορά να εξηγήσει ότι το γεγονός ότι ζούσε σε ένα απολυταρχικό καθεστώς δεν καθόριζε απολύτως την ποιότητα της καθημερινότητάς της. «Η ζωή στην ΛΔΓ ήταν κάποιες φορές με κάποιο τρόπο σχεδόν άνετη, επειδή υπήρχαν πράγματα που πολύ απλά δεν μπορούσαμε να επηρεάσουμε. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι υπήρχε μια διαφορά μεταξύ του κράτους της ΛΔΓ και της ζωής των πολιτών της ΛΔΓ», προσθέτει η κυρία Μέρκελ και συνεχίζει: «Με ρωτούν αν μπορούσε κανείς να είναι ευτυχισμένος στην ΛΔΓ και αν μπορούσε να γελάσει. Ναι, αλλά κάναμε συμβιβασμούς».

Σε ό,τι αφορά την δυσκολία προσαρμογής πολλών Ανατολικογερμανών στην ελευθερία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, η Καγκελάριος επισημαίνει ότι «η ελευθερία, το να πρέπει κανείς να αποφασίσει για τα πάντα, είναι κάτι που πρέπει να το μάθει».

Σήμερα η κ. Μέρκελ, από κοινού με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, θα υποδεχθεί μεταξύ άλλων τους ηγέτες των κρατών του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία) και θα παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

 Η ελληνική κρίση χαρακτηριστικό παράδειγμα του συγκρατημένου στυλ διακυβερνησής της

Την περίπτωση της ελληνικής κρίσης και τον τρόπο, με τον οποίο τη διαχειρίστηκε, φέρνει ως παράδειγμα του συγκρατημένου στυλ διακυβέρνησής της, το οποίο επηρεάστηκε από τη ζωή της στην Ανατολική Γερμανία, η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ.

«Πρέπει να έχω καταλάβει τα πράγματα, πριν αποφασίσω. Προσπαθούσα πάντα, όσο είναι δυνατό, να μην χρειαστεί να ανατρέψω πλήρως πολλές πολιτικές αποφάσεις μου» δηλώνει η κ. Μέρκελ και αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση της Ελλάδας, όπου, όπως λέει, δεν γνώριζε από την πρώτη μέρα τι να κάνει, ενώ όλοι της ασκούσαν πίεση να δράσει άμεσα.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις είμαι υποχρεωμένη μεν να ξανασκεφτώ τα θέματα λίγο πιο γρήγορα, αλλά πριν βεβαιωθώ ότι μια απόφαση θα μπορεί να σταθεί και μετά από τρεις μέρες, δεν την εκστομίζω», προσθέτει και εξηγεί ότι επί 35 χρόνια, στη ΓΛΔ, η ίδια είχε μάθει η επίσημη γνώμη να είναι διαφορετική από τη δική της. «Την άποψή μου την είχα μόνον εγώ ή πολύ λίγοι άνθρωποι μαζί με εμένα. Και γι' αυτό δεν με συγκλονίζει, όταν οι άλλοι βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά» αναφέρει.

Η καγκελάριος Μέρκελ ονειρευόταν να φάει στρείδια στη Δύση

Τη νύχτα που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, στις 9 Νοεμβρίου του 1989, η Άγγελα Μέρκελ, η νυν καγκελάριος της Γερμανίας, έκανε "όπως κάθε Πέμπτη βράδυ" σάουνα στο Ανατολικό Βερολίνο και ονειρευόταν να φάει στρείδια στη Δύση.

Η Μέρκελ, που ηγείται εδώ και 14 χρόνια της Γερμανίας, έκανε σάουνα ακολουθώντας μια από τις αγαπημένες συνήθειες των Γερμανών τον χειμώνα. "Τις Πέμπτες πήγαινα πάντα στην σάουνα με μια φίλη", διηγείτο πριν από μερικά χρόνια σε μαθητές στο Βερολίνο.

Εκείνη την εποχή, η Μέρκελ, η οποία γεννήθηκε στο Αμβούργο, αλλά μεγάλωσε στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, ήταν φυσικός στην Ακαδημία Επιστημών του Ανατολικού Βερολίνου. Σε ηλικία τότε 35 ετών και έχοντας χωρίσει από τον πρώτο της σύζυγο, ζούσε σε ένα δυάρι με κουζίνα σε συνοικία του Πρεντσλάουερ Μπεργκ.

Πριν να πάει για σάουνα εκείνο το βράδυ, τηλεφώνησε στη μητέρα της, η οποία ζούσε περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια του Βερολίνου. Αυτή είχε μόλις ακούσει ότι οι Γερμανοί της Ανατολικής Γερμανίας ήταν πλέον ελεύθεροι να ταξιδέψουν. Το Τείχος έπεφτε, αλλά εκείνες τις λίγες ώρες της σύγχυσης, κανένας δεν το πίστευε ακόμη πραγματικά. "Πραγματικά δεν κατάλαβα τι μου έλεγε", παραδέχθηκε αργότερα η ίδια.

Τότε μάλιστα κυκλοφορούσε "ένα ανέκδοτο" στην οικογένειά της. Αν μια μέρα πέσει το Τείχος, η Μέρκελ θα πάει την μητέρα της "να φάνε στρείδια στο Κεμπίνσκι", ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Δυτικό Βερολίνο. Εκείνο το βράδυ προειδοποίησε εξάλλου τη μητέρα της: "Πρόσεχε μαμά, κάτι συμβαίνει σήμερα". Μετά όμως το έκλεισε και πήγε στη σάουνα.

Την ώρα όμως που εκείνη απολάμβανε την σάουνά της, η Ιστορία έτρεχε. Εκείνη την ώρα άνοιγε το πρώτο σημείο διέλευσης ανάμεσα στο Ανατολικό και το Δυτικό Βερολίνο, όχι μακριά από το διαμέρισμα της μελλοντικής καγκελαρίου, και μαζί του και οι σαμπάνιες του κόσμου που πανηγύριζε για το τέλος ενός κόσμου που ήταν χωρισμένος στα δύο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην επιστροφή, "είδα κόσμο που πήγαινε" στο σημείο διέλευσης. "Αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ, η ώρα μπορεί να ήταν 22:30 ή 23:00, μπορεί και λίγο πιο αργά", διηγήθηκε αργότερα.

"Ήμουν μόνη μου, αλλά ακολούθησα το πλήθος (...) και ξαφνικά βρεθήκαμε στη δυτική πλευρά του Βερολίνου". Η άγνωστη τότε Άγγελα Μέρκελ ήπιε εκείνο το βράδυ την πρώτη της δυτικογερμανική μπίρα σε κουτάκι σε ένα διαμέρισμα κάποιων που δεν γνώριζε.

Την ιστορική εκείνη νύχτα, η Μέρκελ είχε ωστόσο να σκεφτεί το πρωινό ξύπνημα που την περίμενε την επομένη και τελικά επέστρεψε στο σπίτι της.

Πολύ γρήγορα η Μέρκελ εγκατέλειψε την φυσική για να ξεκινήσει πολιτική σταδιοδρομία. Ήδη το 1990 εξελέγη βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), της οποίας εκείνη την εποχή ηγείτο ο καγκελάριος της Επανένωσης της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, και τον Ιανουάριο του 1991 πήρε το πρώτο της υπουργικό αξίωμα.

Ωστόσο το όνειρό της δεν το πραγματοποίησε ποτέ. "Δεν πήγα ποτέ να φάω στρείδια στο Κεμπίνσκι με την μητέρα μου", ομολογεί.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση