Προκαλεί η Τουρκία με νέα γεώτρηση του Φατίχ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 12:14 Προκαλεί η Τουρκία με νέα γεώτρηση του Φατίχ

Νέα γεώτρηση ανοικτά των ακτών της κατεχόμενης Κύπρου ξεκίνησε το Φατίχ σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης. 

Το πλοίο – γεωτρύπανο  ξεκίνησε τις δραστηριότητές του στα ανοιχτά των ακτών της βορειοανατολικής Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ενέκρινε ένα πλαίσιο για κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας ανοιχτά της Κύπρου.

H Τουρκία έστειλε στην περιοχή και το σεισμογραφικό «Orouc Reis» στα δυτικά ενώ παραμένουν στα νότια τόσο το γεωτρύπανο «Yavuz», όσο και το σεισμογραφικό «Barbaros».

Η Αγκυρα συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων παρά το γεγονός ότι το  Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε τη Δευτέρα ομόφωνα τις νομικές πράξεις σε σχέση με την επιβολή περιοριστικών μέτρων της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας, εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων και δραστηριοτήτων της τελευταίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Οι κυρώσεις αφορούν φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται μεταξύ άλλων με τον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τη συμμετοχή, την παροχή καθοδήγησης ή την παροχή βοήθειας σε δραστηριότητες γεώτρησης σε σχέση με την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων ή την εξόρυξη υδρογονανθράκων που προκύπτει από τέτοιες δραστηριότητες που δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στα χωρικά της ύδατα ή την αποκλειστική οικονομική της ζώνη ή την υφαλοκρηπίδα της.

 Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία επισημαίνουν ότι στο διάστημα μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, η Άγκυρα θα κλιμακώσει τις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδιώκοντας την αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι η κατάρρευση της νέας προσπάθειας στο Κυπριακό, μεταφέροντας παράλληλα την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Δέκα μέρες πριν από την τριμερή του Βερολίνου, ο ΓΓ του ΟΗΕ υποβάλλει σήμερα την έκθεση καλών υπηρεσιών για την Κύπρο, εκφράζοντας την ανησυχία του για το παρατεταμένο αδιέξοδο, αλλά και τις διαφωνίες μεταξύ των πλευρών. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως παρά τις όποιες δυσκολίες ο ίδιος θα συνεχίσει να αναζητεί τρόπους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ σημειώνει ότι το θέμα του φυσικού αερίου θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για λύση και περιφερειακή συνεργασία.

O Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί μέσω της έκθεσής του ότι η κατάσταση στην περιοχή γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, επισημαίνοντας ότι αυτό συνδέεται επίσης με την παρατεταμένη πολιτική διαδικασία και την αβεβαιότητα για το μέλλον.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Anadolu στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ υπογραμμίζει ακόμη ότι παρατηρείται αύξηση στα επεισόδια εντός της νεκρής ζώνης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οποιεσδήποτε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες και από τις δύο πλευρές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εντάσεις και αλλαγή του status quo. Παράλληλα σημειώνεται ότι και οι εξελίξεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, προκάλεσαν αύξηση των εντάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα αποφάσισε να πραγματοποιήσει επιστημονική καταγραφή στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, θέμα το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία έθεσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο κάλεσε τις «αρχές» του ψευδοκράτους να σταματήσουν τις παράνομες ενέργειες.

«Η σημερινή θλιβερή επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου υπενθυμίζει στη Διεθνή Κοινότητα τη συνεχιζόμενη, επί 36ετία, κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως προσθέτει, «το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984 έχει ρητά καταδικάσει την παράνομη, αποσχιστική και άκυρη αυτή οντότητα. Έχει επίσης καλέσει, όπως επιτάσσει η διεθνής νομιμότητα, όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν ή τη βοηθήσουν καθ' οιονδήποτε τρόπο. Μόνη θλιβερή εξαίρεση περιφρόνησης των αποφάσεων αυτών η Τουρκία».

YπΕξ: Η Κύπρος δεν είναι μόνη της στις προκλήσεις

«Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει σήμερα νέες προκλήσεις και παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων από την κατοχική δύναμη. Η Κύπρος, κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε., δεν είναι μόνη της απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις», σημειώνει του υπουργείο Εξωτερικών και τονίζει: «Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η κλιμάκωση των παρανομιών και των προκλήσεων δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε αντίστοιχη κλιμάκωση και της διεθνούς αντίδρασης προς αυτήν. Το Διεθνές Δίκαιο υπάρχει για να εφαρμόζεται. Να εφαρμόζεται από όλους. Πλήρως και όχι επιλεκτικά».

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί και να αναγνωρίσει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο. Σταθερός εθνικός μας στόχος είναι η αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στο νησί, ο τερματισμός της κατοχής, η κατάργηση του απολύτως αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος, η επίτευξη συμφωνημένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αγωνίζεται και να υποστηρίζει σταθερά, με ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και ετοιμότητα, τις πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: Reuters, Πολίτης, Philenews

Προσαρμοσμένη αναζήτηση