Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βίντεο της τουρκικής θρησκευτικής Αρχής προκαλεί αντιδράσεις για σεξισμό

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 15:42 Βίντεο της τουρκικής θρησκευτικής Αρχής προκαλεί αντιδράσεις για σεξισμό

Το κρατικό σποτ που παραδίδει μαθήματα «οικογενειακής συμπεριφοράς».

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο Twitter από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων της Τουρκίας Diyanet και προειδοποιεί για τους κινδύνους του εθισμού στα κινητά τηλέφωνα, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις και κατηγορίες για σεξισμό και έχει δώσει αφορμή συζήτησης για την ισότητα των φύλων.

Όπως αναφέρει το BBC, η ανώτατη θρησκευτική Αρχή της Τουρκίας που έχει κρατική οντότητα, κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο υλικό στις 6 Νοεμβρίου.

Στο βίντεο φαίνεται μία γυναίκα να σερβίρει τσάι στον σύζυγό της, ο οποίος ασχολείται με το κινητό του χωρίς να της δίνει σημασία. Εκείνη του φέρνει επίσης δύο κομμάτια κέικ και ένα πηρούνι, καθώς εκείνος πίνει το τσάι του και φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί την παρουσία της.

Αφού η γυναίκα κάθεται στον καναπέ δίπλα στον άνδρα της, του στέλνει το εξής μήνυμα: «Μακάρι να έδινες περισσότερη σημασία στη γυναίκα σου!».

Ο άνδρας στη συνέχεια κάθεται δίπλα της και μοιράζεται μαζί της το κέικ. Στη λεζάντα γράφει: Μην κοιτάτε το κινητό σας. Κοιτάξτε το πρόσωπο της γυναίκας σας αντ' αυτού!».

«Δεν είμαστε σκλάβες στο σπίτι»

Τα μαθήματα «οικογενειακής συμπεριφοράς» θεωρήθηκαν από πολλούς ότι διαιωνίζουν παρωχημένα στερεότυπα για τους ρόλους των δύο φύλων.

Το βίντεο μάλιστα προκάλεσε οργή σε χρήστες των social media σχετικά με τον ρόλο των γυναικών στην Τουρκία, που βρίσκεται στην 130ή θέση από 149 χώρες στον κατάλογο για τον διαχωρισμό των φύλων του World Economic Forum το 2018.

«Η γυναίκα φέρνει τσάι. Η γυναίκα φέρνει κέικ. Πότε θα καταστρέψουμε επιτέλους αυτά τα στερεότυπα; Ειδικά στην εποχή μας... Έχουμε 2019» έγραψε σε tweet η δημοσιογράφος Menekse Tokyay.

«Κατά τη γνώμη μου, το άσχημο σε αυτήν την εικόνα δεν είναι μόνο ότι ο άνδρας κοιτά συνεχώς το κινητό του. Είναι επίσης ότι βάζει την γυναίκα του να τον υπηρετεί. Ελπίζω το μήνυμα από την Diyanet να στρέφεται και ενάντια σε αυτήν την ανδροκρατούμενη κουλτούρα», έγραψε ο σχολιαστής Mustafa Akyol.

Η Τουρκάλα συγγραφέας Elif Shafak εξέφρασε επίσης δυσαρέσκεια, καλώντας τις συμπατριώτισσές της να απορρίψουν αυτό το μήνυμα.

Η φεμινιστική ομάδα Mor Dayanisma μοιράστηκε στο Instagram ένα τροποποιημένο screenshot από το βίντεο, που παρουσιάζει τη γυναίκα να λέει «Μην κοιτάς το κινητό σου, σήκω και βάλε μόνος σου τσάι».

Ο επικεφαλής της Diyanet Ali Erbas τόνισε μετά τη δημοσίευση του βίντεο ότι η Αρχή «είναι ανοιχτή σε κριτική».

«Είναι όμως λυπηρό όταν η κριτική μετατρέπεται σε προσβολές και επιθέσεις» ανάρτησε στο Twitter, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν αναφέρεται στις επικρίσεις για το βίντεο.

Ο αντίλογος

Όπως επισημαίνει πάντως το δημοσίευμα του BBC, το κλιπ δεν προσέλκυσε μόνο αρνητικά σχόλια αλλά και θετικά. Αρκετοί χρήστες επαίνεσαν το βίντεο, που κυκλοφόρησε μαζί με άλλα σποτ με θέμα την οικογένεια και την ανάγκη ενίσχυσής της.

«Εμένα μου άρεσε πολύ. Πρέπει να προσέχουμε ο ένας τον άλλον. Άνδρες και γυναίκες πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον με όλους τους τρόπους. Μόνο έτσι επιβιώνουν οι γάμοι», έγραψε ένας χρήστης στο Twitter.

Η φιλοκυβερνητική αρθρογράφος Hilal Kaplan επέκρινε όσους σχολιάζουν αρνητικά το βίντεο, επισημαίνοντας ότι ο φεμινισμός δεν πρέπει να υποτιμά τις γυναίκες που επιλέγουν να ζουν σαν νοικοκυρές.

Η ίδρυση της Diyanet

Η Diyanet ιδρύθηκε το 1924, έναν χρόνο μετά και την ίδρυση του τουρκικού κράτους, για να διαχειρίζεται όλα τα τεμένη και να επιβλέπει τη θρησκευτική εκπαίδευση στο εξωτερικό της χώρας.

Η Αρχή για τα θρησκευτικά θέματα συχνά δέχεται πυρά εξαιτίας της αύξησης του προϋπολογισμού της την περίοδο διακυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος ισχυρίζεται συχνά ότι στόχο έχει να «αναθρέψει γενιές με τη θρησκεία».

Η Diyanet είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις το 2018 όταν εξέφρασε τη θέση ότι κορίτσια από την ηλικία των 9 ετών μπορούν να παντρεύονται.

Πηγή: BBC