Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Guardian: Εμπλοκή έλληνα δημοσιογράφου στην "υπόθεση" Bayer-Τι λέει ο ίδιος

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 14:18 Guardian: Εμπλοκή έλληνα δημοσιογράφου στην "υπόθεση" Bayer-Τι λέει ο ίδιος

Μια περίεργη υπόθεση στην οποία φέρονται να εμπλέκονται δύο υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας Bayer και ένας έλληνας δημοσιογράφος στις ΗΠΑ φέρνει στο φως o Guardian.

Μια υπόθεση στην οποία φέρονται να εμπλέκονται δύο υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας Bayer AG και ένας έλληνας δημοσιογράφος στις ΗΠΑ φέρνει στο φως η βρετανική εφημερίδα Guardian, σε άρθρο που υπογράφει η δημοσιογράφος Carey Gillam.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ, με βάση σειρά email  που βρίσκονται στην κατοχή της εφημερίδας, η Bayer συζήτησε με τον μη κερδοσκοπικό φορέα των ανταποκριτών ξένου Τύπου στη Νέα Υόρκη, ονόματι Foreign Press Association (FPA), και τον σχετιζόμενο φορέα Foreign Press Foundation (FPF), σχέδια χρηματοδότησης με αντάλλαγμα την αύξηση της επιρροής της εταιρίας, μέσα από προστασία και προώθηση των επιχειρηματικών της συμφερόντων.

“Σειρά επικοινωνιών μέσω email από το 2018 μέχρι το 2019 καταγράφουν τη σύνδεση δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων των αμερικανικών επιχείρησεων της Bayer με τον έλληνα δημοσιογράφο και “επικοινωνιολόγο” Θάνο Δημάδη ο οποίος υπήρξε για σύντομο χρονικό διάστημα ως εκτελεστικός διευθυντής του Foreign Press Association (FPA) και του σχετιζόμενου φορέα Foreign Press Foundation (FPF)” αναφέρει ο Guardian

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Guardian,  o έλληνας δημοσιογράφος μιλούσε τακτικά με τους αξιωματούχους της Bayer και εμφανιζόταν έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του για την προώθηση των συμφερόντων της μέσω των δύο φορέων στους οποίους κατείχε σημαντική θέση.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Guardian, ως αντάλλαγμα, η Bayer θα χρηματοδοτούσε τους δύο φορείς, αλλά και τον ίδιο τον Δημάδη, ο οποίος μάλιστα σε e-mail του τον Ιούλιο του 2018 ζήτησε από τους αντιπροέδρους της Bayer να τον βλέπουν ως «ισχυρό σύμμαχό» τους και να τον πληρώσουν χωριστά επιπλέον της χρηματοδότησης των φορέων.

Το δημοσίευμα του Guardian
Το δημοσίευμα του Guardian

Οι προτάσεις

Σύμφωνα με τον Guardian,  o Δημάδης φέρεται να είπε στους αξιωματούχους της Bayer ότι εάν η εταιρία γινόταν μεγάλος υποστηρικτής της FPF, θα έπαιρνε τα εξής:

• Ο Κρις Λόντερ, αντιπρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας, θα είχε μόνιμη θέση στο συμβούλιο του Ιδρύματος Ξένων Ανταποκριτών και θα συμμετείχε στις συνεδριάσεις του.

• Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών θα λάμβανε πολλαπλές πρωτοβουλίες κάθε χρόνο για την προώθηση θεμάτων που ενδιέφεραν την Bayer και την Ένωση.

• Η Bayer θα ενημερωνόταν εκ των προτέρων για τους νικητές των βραβείων του Ιδρύματος και «η επιλογή των βραβευθέντων δεν θα συγκρουόταν με τα σχέδια και τις πρωτοβουλίες στρατηγικής επικοινωνίας της Bayer.

• Η Ένωση θα διοργάνωνε ημερίδες για δημοσιογράφους και «media influencers» σχετικά με θέματα τα οποία έπαιρναν το πράσινο φως της Bayer και ήταν σχετικά με τους στόχους της, «όπως για παράδειγμα η γεωργία ή οποιοδήποτε άλλο θέμα» σημαντικό για την Bayer. «Όλα θα γίνουν σε συνεργασία με την ομάδα της Bayer και τον εκτελεστικό διευθυντή» αναφέρεται στις 16 Ιουνίου 2018.

Τι απαντά ο Θάνος Δημάδης

Σε επικοινωνία που είχε ο Guardian τόσο με τους αξιωματούχους της Bayer όσο και με τον ίδιο τον δημοσιογράφο, αμφότεροι αρνήθηκαν ότι κάτι ανάρμοστο έλαβε χώρα.

Ο κ. Δημάδης υποστήριξε ότι όλα περνούσαν από το χέρι του προέδρου της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών, Ντέιβιντ Μάικλς. Ωστόσο, κείμενο που ο ίδιος φέρεται να είχε αποστείλει στην Bayer, σύμφωνα με τον Guardian, στις 16 Ιουνίου 2018, αναφέρονται τα εξής: «Για όλες αυτές τις πρωτοβουλίες εγώ είμαι ο εκτελεστικός βραχίονας… Αυτά τα σημεία γράφτηκαν από εμένα και τα στέλνω σε εσάς εμπιστευτικά – Δεν έχω μοιραστεί τίποτα από όσα συζητήσαμε με τον Ντέιβιντ… Είμαι έτοιμος να κάνουμε σπουδαία πράγματα μαζί τα οποία θα ενισχύσουν την αξία της Bayer και της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών μέχρι το τέλος του έτους».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ντέιβιντ Μάικλς αρνήθηκε ότι έδωσε άδεια στον Δημάδη να προσφέρει στην Bayer την δυνατότητα να αυξήσει την επιρροή της, λεγόντας ότι ρητά είπε στον Δημάδη να μην κάνει κάτι τέτοιο. Δήλωσε ακόμη ότι ο Δημάδης και η Bayer ήταν μπλεγμένοι σε μια «συνωμοσία» η οποία απειλεί την ακεραιότητα της οργάνωσης και της δημοσιογραφίας.

Από τη μεριά του, ο Δημάδης ανέφερε ότι η αποχώρησή του από την FPA και την FPF έλαβε χώρα αφού ο περιήλθαν εις γνώση του οικονομικές ατασθαλείες και ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Μάικλς.

Δείτε όλο το ρεπορτάζ του Guardian εδώ

πηγή: thetoc.gr