Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δρέσδη: Ληστεία με λεία 1 δισ. από το μουσείο Gruenes Gewoelbe

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 15:52 Δρέσδη: Ληστεία με λεία 1 δισ. από το μουσείο Gruenes Gewoelbe

Αυτή κι αν είναι η ληστεία του αιώνα! Έγινε στη Δρέσδη, στο μουσείο Gruenes Gewoelbe, που φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες συλλογές θησαυρών στην Ευρώπη.

Η ληστεία στη Δρέσδη είχε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, λεία που αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ! Κατά την αστυνομία πρόκειται για τη μεγαλύτερη ληστεία στη μεταπολεμική εποχή!

Οι δράστες κατάφεραν να πιάσουν τους πάντες στον ύπνο, έκοψαν το ρεύμα, μπήκαν στο μουσείο, άρπαξαν κοσμήματα και άλλους θησαυρούς και διέφυγαν με αυτοκίνητο.

Όλα έγιναν τα ξημερώματα της Δευτέρας (25.11.2019), με τους κλέφτες να μπαίνουν στο μουσείο, να κλέβουν διαμάντια κι άλλα κοσμήματα, σύμφωνα με τη Bild και να γίνονται… καπνός! Δρέσδη

Περίπου στις 05:00 τα ξημερώματα, πυροσβέστες κλήθηκαν να σβήσουν φωτιά σε υποσταθμό που βρίσκεται κοντά στο Μουσείο. Εκτιμάται πως με αυτόν τον τρόπο οι κλέφτες κατάφεραν να απενεργοποιήσουν το συναγερμό και να κόψουν το ρεύμα.

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, να κατάφεραν να μπουν από κάποιο κενό στα σίδερα που υπάρχουν τα παράθυρα του ισογείου. Δυο από τους δράστες έχουν καταγραφεί σε video από κάμερα ασφαλείας να μπαίνουν στον Πράσινο Θόλο από παράθυρο και στη συνέχεια να φεύγουν με ένα αυτοκίνητο.

Δρέσδη

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες της ληστείας στη Δρέσδη ήξεραν… που έπρεπε να πάνε: απευθείας στο τμήμα ιστορίας του μουσείου, το οποίο είναι χωρισμένο σε δυο τμήματα: στο τμήμα με τους ιστορικούς θησαυρούς του Αυγούστου του Δεύτερου του Δυνατού (που υπάρχει από το 1733) και από το νεότερο τμήμα, όπου φιλοξενούνται οι ατομικές συλλογές.

Οι δράστες έκλεψαν τουλάχιστον τρία κομμάτια από αμύθητους θησαυρούς του 18ου αιώνα.

Μόλις η ληστεία στη Δρέσδη έγινε αντιληπτή, σήμανε συναγερμός στις αρχές. Η αστυνομία απέκλεισε το κτίριο και ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να προσπαθεί να διαπιστώσει τι λείπει. «Δεν έχουμε ταυτοποιήσει δράστη ούτε έχουμε κάνει ακόμη συλλήψεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Μάρκο Λάσκε.

Δρέσδη

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο από τη διεύθυνση του μουσείου!

Η συλλογή ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα από τον Αύγουστο τον Δυνατό, Εκλέκτορα της Σαξονίας και μετέπειτα Βασιλιά της Πολωνίας.

Ένας από τους γνωστότερους θησαυρούς της, το 41 καρατίων «Πράσινο Διαμάντι» της Δρέσδης, δεν βρισκόταν στο μουσείο όταν έγινε η διάρρηξη, καθώς είχε αποφασιστεί να το δανείσουν στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Ανάμεσα στα άλλα εκθέματα στη Δρέσδη περιλαμβάνεται ένα, μεγέθους τραπεζιού, γλυπτό ινδικής βασιλικής αυλής του 18ου αιώνα φτιαγμένο από χρυσό, ασήμι, σμάλτο, πολύτιμους λίθους και μαργαριτάρια.

Ένα άλλο είναι ένα χρυσό σερβίτσιο του καφέ φιλοτεχνημένο το 1701 από τον κοσμηματοποιό της αυλής Μέλχιορ Ντινγκλίνγκερ, διακοσμημένο με νωχελικά χερουβείμ.

Οι θησαυροί του Πράσινου Θόλου επιβίωσαν των συμμαχικών βομβαρδισμών του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και μεταφέρθηκαν ως λεία πολέμου στη Σοβιετική Ένωση. Το 1958 επιστράφηκαν στη Δρέσδη, την ιστορική πρωτεύουσα του κρατιδίου της Σαξονίας.

Η κλοπή στη Δρέσδη είναι ένα πλήγμα για ολόκληρο το κρατίδιο, δήλωσε ο Μίχαελ Κρέτσμερ, επικεφαλής της κυβέρνησης του κρατιδίου της Σαξονίας. «Τα έργα στον Πράσινο Θόλο και το Παλάτι δημιουργήθηκαν από τον λαό της Σαξονίας με σκληρή δουλειά πολλών αιώνων», δήλωσε.

Πηγή: newsit.gr, και με πληροφορίες από dw.com