Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 14:12 Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο

Η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο καθώς και μια άλλη για την επέκταση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τη συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις διενέξεις αναφορικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του Reuters.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφωνησαν πριν από δύο εβδομάδες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας επειδή παραβιάζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου πραγματοποιώντας γεωτρήσεις στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Η αντιπαράθεση θέτει την Τουρκία απέναντι σε μια σειρά κρατών της ανατολικής Μεσογείου που έχουν συμφωνήσει στην οριοθέτηση των θαλάσσιων και των οικονομικών ζωνών τους με την Ελλάδα και την Κύπρο, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να αναζητεί συμμάχους στην περιοχή.

Οι νέες συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη υπεγράφησαν σε μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη την οποία υποστηρίζει η Άγκυρα.

«Η συμφωνία (ασφαλείας) καθιερώνει εκπαιδευτική συνεργασία, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter o διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

«Θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε μια πολιτική λύση για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, σταθερής και ευημερούσας Λιβύης», πρόσθεσε.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών», που αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των δύο χωρών βάσει του διεθνούς δικαίου ανέφερε μια ανακοίνωση από το γραφείο του Αλτούν.

Διαβάστε όλο το δημοσίευμα του Reuters εδώ

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση