Ξεκινά η Σύνοδος του ΝΑΤΟ - Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 12:45 Ξεκινά η Σύνοδος του ΝΑΤΟ - Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν

Στις 16.30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με το βλέμμα στις τουρκικές προκλήσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει μέρος σήμερα στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο The Grove, λίγο έξω από το Λονδίνο.

Στις 11.45 ώρα Ελλάδας παρέστη στην τελετή για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ ενώ στις 12.00 ξεκινά η συνεδρίαση στη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Στις 15.00 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες και στις 16.30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τι θα πεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα επαναλάβει τα όσα δήλωσε και στην Αθήνα ότι δηλαδή «δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της». Αλλωστε όπως πρόσθεσε «η  τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα». Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται αυτή η θέση. Ο Πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις που είχε κάνει με τον Γ. Γ του ΝΑΤΟ είχε τονίσει ότι δεν είναι ώρα για ίσες αποστάσεις.

Στην σύνοδο ο πρωθυπουργός θα πει τα ίδια που θα πεί και προσωπικά στον Ταγίπ Ερντογάν. Οπως σημειώνουν πηγές του Μαξιμου μεταφέροντας τα λόγια του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη: “Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες». Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση. Σε ό,τι αφορά το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας Λιβύης, οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι ξεκάθαρες : Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο-  με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση του Εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχθές, ήταν ξεκάθαρη και απόλυτα υποστηρικτική των ελληνικών θέσεων. Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων είχε θέσει προχθές ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη Διασκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, στη Μαδρίτη. Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις κ. Josep Borrell, για τα θέματα που αφορούν τα δύο τελευταία μνημόνια μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Serraj. Υπογράμμισε ότι και μόνο με η ύπαρξή τους, αποτελεί προσβολή των συμφερόντων, όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και άλλων χωρών και του ζήτησε να προβεί σε όλες τις ενέργειες, που αναγκαίες για την εκδήλωση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και την υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας. Η ειρηνική επίλυση των διαφορών είναι παγκόσμια θέση και προέρχεται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Όπως, ωστόσο, επισήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία, με την παραβατική της συμπεριφορά δημιουργεί συνεχώς διαφορές με όλους τους γείτονές της. Δεν υπάρχει κανένας γείτονάς της που να μην έχει διαφορές μαζί της. Η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Ας μην διανοείται η Τουρκία ότι μπορεί με την πρακτική της να μας ασκήσει πίεση και να μας οδηγήσει σε μία διαπραγμάτευση υπό όρους διαφορετικούς από τους όρους του Διεθνούς Δικαίου.

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Όλο το παρασκήνιο

Μπορεί να πέρασαν μόλις 70 ημέρες από την πρώτη συνάντηση που είχε ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο σχεδόν τίποτα δεν είναι ίδιο με το ραντεβού στη Νέα Υόρκη στα περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Άγκυρα έχει εντείνει την προκλητικότητας της στο Αιγαίο παραβιάζοντας συνεχώς το διεθνές δίκαιο, ενώ με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με την Λιβύη αγνόησε επιδεικτικά την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών. Ωστόσο και αυτή η συνάντηση, η δεύτερη μεταξύ των δύο αντρών, θα πραγματοποιηθεί σε ουδέτερο έδαφος.

Σε διεθνή απομόνωση ο Ερντογάν

Το κλίμα λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού στο Λονδίνο είναι ιδιαιτέρως βαρύ μεταξύ των χωρών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει έχοντας την στήριξη της Ε.Ε, των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας που αποδοκίμασαν την συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη. Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, άλλωστε ήταν εκείνος που επέμεινε να δει τον πρωθυπουργό καθώς βλέπει να κινδυνεύει να βρεθεί σε διεθνή απομόνωση. Παράλληλα την Άγκυρα θορύβησε και η συνάντηση που θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 7 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον.

Σημειώνεται ότι αρχικά η ελληνική πλευρά προσανατολιζόταν σε ένα σύντομο τετ α τετ των δύο ηγετών στο περιθώριο της Συνόδου. Η Τουρκία ζήτησε επίσημη συνάντηση σε επίπεδο αντιπροσωπειών και τελικά το βράδυ της Δευτέρας απο αποφασίστηκε από την κυβέρνηση να γίνει δεκτό το τουρκικό αίτημα, δεδομένη της ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί. 

Το γεγονός πως στην απογευματινή συνάντηση θα μετέχουν και οι υπουργοί άμυνας και εξωτερικών των δύο χωρών δείχνει πως η συζήτηση θα μπει στην ουσία των προβλημάτων και θα μιλήσουν με «ανοιχτά χαρτιά» όπως είπε ο πρωθυπουργός. Η ελληνική πλευρά έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία των τουρκικών παραβιάσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα τονίσει στον Τούρκο πρόεδρο πως η προκλητική στάση που ακολουθεί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. 

Επίσης θα τον καλέσει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, καθώς η εξομάλυνση των σχέσεων μόνο θετικά οφέλη μπορεί να φέρει στην συνεργασία των δύο χωρών. Σε αντίθετη περίπτωση η χώρα μας δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την εθνική της κυριαρχία, τονίζοντας πως η συμφωνία με την Λιβύη δεν έχει καμία νομική ισχύ. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες:

«Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο-με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας» τόνιζαν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις.

Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να θέσει στην συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και το μεταναστευτικό καλώντας τον Τούρκο πρόεδρο να σεβαστεί την συμφωνία με τις Βρυξέλλες και να σταματήσει την τακτική των «ανοικτών θυρών» η οποία έχει αυξήσει κατακόρυφα τις μεταναστευτικές ροές προς την χώρα μας.     

Τον «χαβά» του ο Τσαβούσογλου   

Ωστόσο η Άγκυρα ακόμα και την παραμονή της κρίσιμης συνάντησης συνεχίζει να προκαλεί. Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριζαν πως στα ελληνικά νησιά και την δυτική Κύπρο δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ, παρά μόνο χωρικά ύδατα, λέγοντας ότι με βάση το διεθνές δίκαιο βασικός όρος είναι η αρχή της ίσης κατανομής και όχι της ίσης απόστασης.

Συγκεκριμένα, πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφεραν στο Anadolu, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε τις συμφωνίες της για οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τις άλλες χώρες (Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ) στη βάση της αρχής της ίσης απόστασης θεωρώντας την Κύπρο «ηπειρωτικό έδαφος».

Μάλιστα, η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι δεν είναι όρος η αρχή της ίσης απόστασης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Οι ίδιες πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρουν στο Anadolu ότι για την υπογραφή της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων προβλήθηκε η αρχή της ίσης κατανομής.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση