Τεταμένη ατμόσφαιρα και διαφωνίες στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 15:14 Τεταμένη ατμόσφαιρα και διαφωνίες στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Οι διαφορές απειλούν την εικόνα της ενότητας που θέλει να εμφανίσει η Ατλαντική Συμμαχία.

Τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ θα προσπαθήσουν σήμερα να εμφανισθούν ενωμένα κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής με την ευκαιρία της 70ής επετείου της Συμμαχίας και να καλύψουν τις διαφορές που ήρθαν στο φως ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και την Τουρκία.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Συμμαχία βρίσκεται αντιμέτωπη με διαφωνίες και πάντοτε κατόρθωνε να τις ξεπεράσει», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε το πρωί, πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου στο Γουότφορντ, προάστιο του Λονδίνου.

Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο οργανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντικά προβλήματα ανάμεσα στην στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, τη δυναμική επιστροφή της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή και την ανάδυση της Κίνας ως στρατιωτικής δύναμης πρώτου μεγέθους.

Όμως, η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη. Χθες, οι πρώτες ανταλλαγές περιστράφηκαν, όπως αναμενόταν, γύρω από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που διαπίστωσε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου και ζήτησε την επανεξέταση της στρατηγικής του, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε στις δηλώσεις αυτές που επικρίθηκαν σφοδρά από τους νατοϊκούς συμμάχους και ζήτησε εξηγήσεις από την Τουρκία για τη στρατιωτική της επέμβαση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, ενώ κατηγόρησε την Άγκυρα για συνεργασία με εξτρεμιστικά στοιχεία που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος.

Προσερχόμενος σήμερα στις εργασίες της συνόδου, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι επιμένει στις δηλώσεις του, οι οποίες, άλλωστε, έδωσαν και το έναυσμα για σημαντικές συζητήσεις μεταξύ των συμμάχων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας διευκρίνισε ότι σε αυτές περιλαμβάνεται ο τρόπος διασφάλισης διαρκούς ειρήνης για την Ευρώπη και την απάντηση στην ερώτηση «ποιος είναι ο εχθρός;». «Πιστεύω ότι οι συζητήσεις μας πρέπει να έχουν άλλα θέματα πέραν των οικονομικών ζητημάτων και του προϋπολογισμού», είπε ο Μακρόν.

«Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι αποτελεί ευθύνη μας να άρουμε τις ασάφειες που μπορεί να είναι επιζήμιες και να ασχοληθούμε με την πραγματική στρατηγική συζήτηση. Ξεκίνησε και είμαι ικανοποιημένος», είπε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τάχθηκε επίσης υπέρ της έναρξης στρατηγικού διαλόγου «χωρίς αφέλειες» με τη Ρωσία.

Η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν απειλεί με βέτο τα αμυντικά σχέδια για τις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας και είναι πιθανόν να αρνηθεί να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής.

Στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος το Διάστημα αναγορεύεται σε θέατρο επιχειρήσεων για το ΝΑΤΟ, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Κίνα με τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο. Αναμένεται επίσης ότι θα ανατεθεί στον γενικό γραμματέα η αποστολή της εξέτασης της στρατηγικής της Συμμαχίας απέναντι στις νέες απειλές, κυρίως της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επέμεινε χθες στο θέμα του «κοινού εχθρού» που συνιστά η τρομοκρατία και τόνισε το γεγονός ότι «δεν έχουμε τον ίδιο ορισμό για την τρομοκρατία όλοι όσοι είμαστε γύρω από το τραπέζι», σε μία αναφορά στον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος θεωρεί ότι οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, σύμμαχοι των δυτικών χωρών στον πόλεμο κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, είναι τρομοκράτες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη θέσει και αναμένεται να το κάνει και κατά την διάρκεια των εργασιών, το θέμα των μονομερών και χωρίς συντονισμό με τους συμμάχους αποφάσεων των ΗΠΑ και της Τουρκίας που έθεσαν σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία στις οποίες συμμετέχουν οι γαλλικές δυνάμεις και άλλες συμμαχικές χώρες.

Η Μόσχα καλεί την Ευρώπη να γίνει εταίρος μιας νέας συνθήκης αφοπλισμού

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως το σχέδιο του ΝΑΤΟ να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες του δείχνει πως η Μόσχα είχε δίκιο να ανησυχεί για την προς ανατολάς διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας, όπως τη χαρακτήρισε, και την πολιτική που επιχειρεί να ανασχέσει τη Ρωσία.

«Βλέπουμε πως το ΝΑΤΟ υλοποιεί ενέργειες με στόχο την ανάσχεση και τη διεύρυνση σε σχέση με τη χώρα μας. Αυτό δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί ανησυχία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία δεν θα συρθεί σε μια πολυδάπανη κούρσα εξοπλισμών παρά τη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη πως οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης πρέπει να εμπλακούν στις συνομιλίες για μια νέα συμφωνία ελέγχου των πυρηνικών όπλων ανάμεσα στη Ρωσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον τερματισμό της Συνθήκης για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η Μόσχα υποστηρίζει ένα σχόλιο που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε ότι οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης πρέπει να εμπλακούν στις συνομιλίες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση