Ψηφίζεται σήμερα στην τουρκική Βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 12:07 Ψηφίζεται σήμερα στην τουρκική Βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη

Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη θα τεθεί προς ψήφιση σήμερα, στο τουρκικό κοινοβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες μετά την συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και δείχνει πόσο δύσκολη θα είναι η εκτόνωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία αφού η Αγκυρα δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω στις αυθαίρετες αποφάσεις της ούτε εκατοστό.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Βουλή των αντιπροσώπων στη Λιβύη -που ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ- απέρριψε τη συμφωνία με την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «al-Arabiya», ο Χαφτάρ καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και της Κυβέρνησης της Λιβύης, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Κάλεσε δε, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει και να ανακόψει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σαλέχ, έστειλε σχετική επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ζητώντας την καταδίκη της επίμαχης συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε ως «απειλή προς το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια».

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση