Η Λιβύη έθεσε σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2019 20:49 Η Λιβύη έθεσε σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία

Η συμφωνία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα στη Λιβύη στις αρχές του επόμενου χρόνου

Η Λιβύη, έθεσε σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο.
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας, για δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, εγκρίθηκε από την λιβυκή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης της λιβυκής κυβέρνησης του Αλ Σάρατζ, ζητήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Συμβουλίου Προεδρίας να θέσουν σε ισχύ άμεσα τη συμφωνία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, Η συμφωνία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα στη Λιβύη στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Εδώ βλέπουμε το σχετικό τουίτ του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων ANADOLU

Αναλυτικά το τουρκικό πρακτορείο γράφει:

Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έχουν τεθεί σε ισχύ συμφωνίες με την Τουρκία σχετικά με τους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας καθώς και με τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Λιβύης, το διεθνές συμβούλιο της κυβέρνησης του Προεδρικού Συμβουλίου ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να φέρουν σε ισχύ τα συμφώνια μετά την επικύρωσή τους.

Τα συμβόλαια πρόκειται να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Λιβύης στις αρχές του 2020, πρόσθεσε το υπουργείο.

Υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου και εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Τουρκίας αυτή την Πέμπτη, το μνημόνιο που καθορίζει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες των δύο χωρών απορρίπτει μονομερείς και παράνομες δραστηριότητες άλλων περιφερειακών χωρών και διεθνών εταιρειών και αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των δύο χωρών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο θάλασσα.

Η Τουρκία δήλωσε ότι το ναυτικό σύμφωνο άρχισε να ισχύει το Σάββατο.

Σύμφωνα με την Γεωγραφική Έρευνα των Η.Π.Α., η περιοχή της Μεσογείου εκτιμάται ότι διαθέτει εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, παρότρυνε τις περιφερειακές χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που βασίζεται στην ισότητα, αλλά οι προσκλήσεις της δεν εχουν εισακουστεί . Η Τουρκία συνεχίζει τις εργασίες γεωτρήσεων και ανακάλυψης στην περιοχή υπό την προστασία του ναυτικού της χώρας.

Σε δήλωσή του το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δήλωσε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί κλιμάκωση στην περιοχή αλλά είναι έτοιμη να απαντήσει σε πιθανές εχθροπραξίες.

Από το 2011, όταν ο ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι εκδιώχθηκε και σκοτώθηκε, η Λιβύη είδε την εμφάνιση δύο αντίπαλων εδρών εξουσίας: μία στην ανατολική Λιβύη, στην οποία συνδέεται ο στρατιωτικός διοικητής Khalifa Haftar, και η κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας.

Τί δήλωσε ο Ακάρ

Την άποψη ότι το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, ο κ. Ακάρ κατά την επίσκεψη του στο αρχηγείο του Στρατού στην Άγκυρα, ανέφερε ότι η συνθήκη που υπογράφηκε με τη Λιβύη έχει τεθεί σε ισχύ, συμπληρώνοντας ότι δεν αποτελεί απειλή για άλλες χώρες, ούτε παραβιάζει τα δικαιώματα τους ή το διεθνές δίκαιο.

Επίσης, ο Χουλουσί Ακάρ, αναφορικά με το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η χώρα του λαμβάνει σοβαρά τις απειλές κατά της συμμαχίας, αλλά αναμένει και από την πλευρά του το ΜΑΤΟ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έναντι της Τουρκίας. Συμπλήρωσε, ότι η τουρκική πλευρά εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συμφωνίες για τη βόρειο Συρία και περιμένει να πράξουν ανάλογα οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση