Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θρίαμβος Τζόνσον και Brexit - Πάτωσε ο Κόρμπιν

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 09:31 Θρίαμβος Τζόνσον και Brexit - Πάτωσε ο Κόρμπιν

Η νίκη του Μπόρις Τζόνσον και των Συντηρητικών είναι μεγάλη στις Βρετανικές εκλογές, καθώς οι Toris, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, κατακτούν την αυτοδυναμία, επιβεβαιώνοντας τα exit poll. 

Οι τελικές έδρες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, ωστόσο οι Συντηρητικοί φαίνεται να κερδίζουν με λιγότερες ή περισσότερες από 368 έδρες.

Είναι δε τόσο μεγάλη η νίκη του Τζόνσον, ώστε τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν πως ο ηγέτης των Συντηρητικών μπορεί να ξεπεράσει τα ποσοστά της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Κέρδισε προπύργια των Εργατικών

Σύμφωνα με το exit poll της Ipsos Mori ο κ. Τζόνσον κερδίζει εκλογικά προπύργια των Εργατικών, που είναι οι μεγάλοι χαμένοι, στις εκλογικές περιφέρειες στα Μίντλαντς, στη βόρεια Αγγλία και στην Ουαλί. Με βάση τις πληροφορίες του exit poll, οι Εργατικοί φέρονται να χάνουν περιφέρειες-κλειδιά: Γουόρκινγκτον, Ρέξαμ, Ντάντλεϊ Νορθ, Γουέικφιλντ, Ντιούσμπουρι, Στοκ ον Τρεντ, Μπλάιθ Βάλεϊ κ.ά, ενώ όπου κρατούν τις έδρες, όπως στο Νιούκαστλ και το Σάντερλαντ να παρατηρείται μετακίνηση ψήφων προς τους Τόρις κατά ποσοστό 11%.

Η χειρότερη επίδοση των τελευταίων 40 ετών

Αντίθετα, η επίδοση του επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα είναι η χειρότερη για οποιονδήποτε αρχηγό του κόμματος τα τελευταία 40 χρόνια και πλέον. Όσο για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, θα πρόκειται για απογοητευτικό αποτέλεσμα, καθώς φαίνεται να εξασφαλίζουν μόλις μία περισσότερη έδρα από το 2017 και πάντως πολύ λιγότερες από αυτές που προέβλεπαν (21). Θα πρόκειται για την τρίτη χειρότερη επίδοση τα 31 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας του κόμματος.

Τα επίσημα ποσοστά κάθε κόμματος αναμένονται από την αρμόδια αρχή περίπου το μεσημέρι, ωστόσο οι εξελίξεις έχουν ήδη αρχίσει να «τρέχουν» στο πολιτικό σκηνικό.

Τζόνσον: Πήραμε ισχυρή εντολή από τον λαό

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως πράγματι, η κυβέρνηση των Συντηρητικών φαίνεται πως εξασφάλισε νέα, ισχυρή εντολή στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Πέμπτη.

«Σε αυτό το στάδιο πράγματι φαίνεται ότι (...) η κυβέρνηση των Συντηρητικών έλαβε ισχυρή νέα εντολή, να ολοκληρώσει το Brexit κι όχι μόνο να ολοκληρώσει το Brexit, αλλά να ενώσει αυτή τη χώρα και να την οδηγήσει μπροστά», είπε ο Τζόνσον, αφού ενημερώθηκε πως κέρδισε — όπως αναμενόταν από τους περισσότερους — τη βουλευτική έδρα που διεκδικούσε στο Όξμπριτζ.

«Νομίζω ότι αυτές θα αποδειχθούν ιστορικές εκλογές, που μας δίνουν τώρα, σε αυτή τη νέα κυβέρνηση, την ευκαιρία να σεβαστούμε τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού, να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο και να αφήσουμε ελεύθερες τις δυνατότητες ολόκληρου του λαού αυτής της χώρας».

«Αυτό θα κάνουμε τώρα, κι αν είμαστε αρκετά τυχεροί και κερδίσουμε την εξουσία τότε η δουλειά μας θα αρχίσει σήμερα», πρόσθεσε ο ηγέτης των συντηρητικών.

Κόρμπιν: Απογοητευτική βραδιά

Αμέσως μετά το exit poll ο  ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν αντιμετώπισε εκκλήσεις να παραιτηθεί, αφού του καταλογίζονται ευθύνες για τις ίσες αποστάσεις που τήρησε στο θέμα του Brexit με αποτέλεσμα την κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος σε παραδοσιακά προπύργιά του, καθώς και σ' αυτό που διαφαίνεται πως θα είναι η χειρότερη εκλογική ήττα Εργατικών εδώ και 84 χρόνια.

Μετά τις πιέσεις, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι δεν θα βρίσκεται στην ηγεσία των Εργατικών στις επόμενες εκλογές, τόνισε ωστόσο ότι θα διατηρήσει τη βουλευτική του ιδιότητα.
Στις δηλώσεις του εμφανίστηκε με το ηθικό του στο κατώτερο επίπεδο, κάνοντας λόγο για μία πολύ απογοητευτική βραδιά.

Ωστόσο αρνήθηκε να παραιτηθεί άμεσα από τη θέση του λέγοντας ότι θα μείνει επικεφαλής στις συζητήσεις για τον αντίκτυπο του αποτελέσματος και τις πολιτικές που το κόμμα των Εργατικών θα αποφασίσει για να προχωρήσει μπροστά.

Τι έδειξε το exit poll στις 10 το βράδυ

Μεγάλη νίκη του Μπόρις Τζόνσον και των Τόρις έδειξε το πρώτο Exit Poll που μετέδωσαν τα μεγάλα βρετανικά δίκτυα. Η εκτίμηση έκανε λόγο για ισχυρή αυτοδυναμία, με 368 έδρες. Οι Εργατικοί 191, ήτοι, 50 έδρες παραπάνω για τους Τόρις σε σχέση με τις εκλογές του 2017 και 70 λιγότερες οι Εργατικοί.

Μετά το Exit Poll ο κ. Τζόνσον δήλωσε: Ζούμε στη μεγαλύτερη Δημοκρατία του κόσμου.

Τραμπ: Μεγάλη νίκη του Μπόρις 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι φαίνεται πως σημειώθηκε «μεγάλη νίκη» του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στο ΗΒ.

Οι Τόρις φαίνεται πως οδεύουν προς σαρωτική επικράτηση μετά τη χθεσινή αναμέτρηση και ο Τζόνσον δήλωσε πριν από λίγο ότι η κυβέρνησή του έχει πλέον «ισχυρή νέα εντολή» να ολοκληρώσει το Brexit, τη σημαντικότερη γεωπολιτική μεταβολή για τη Βρετανία τα τελευταία 70 χρόνια. 

«Φαίνεται πως έχουμε μεγάλη νίκη για τον Μπόρις στο ΗΒ!», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πηγή: thetoc.gr