Ντόναλντ Τραμπ, ο τρίτος! Παραπέμπεται σε δίκη για καθαίρεση

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 09:53 Ντόναλντ Τραμπ, ο τρίτος! Παραπέμπεται σε δίκη για καθαίρεση

Ιστορικές στιγμές στις ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να γίνεται μόλις ο τρίτος Πρόεδρος που παραπέμπεται σε δίκη με το αίτημα της καθαίρεσης. Μόλις ο πρώτος που... βλέπει "κατάφατσα" πιθανή καθαίρεση κατά την πρώτη του θητεία. Με "μπροστάρισσα" την Νάνσι Πελόζι, το Κογκρέσο -που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς- στέλνει στο... σκαμνί τον 45ο Αμερικανό Πρόεδρο. Στην δίκη στην Γερουσία, ωστόσο, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, μοιάζει απίθανο να αποφασιστεί καθαίρεση.

Οι ΗΠΑ ζουν ιστορικές στιγμές. Είναι μόλις η τρίτη φορά που εν ενεργεία Πρόεδρος της χώρας, ο Ντόναλντ Τραμπ εν προκειμένω, παραπέμπεται σε δίκη με το… μεγάλο δέντρο της εικόνας να είναι η καθαίρεση.

Κι αν την, Τετάρτη 18.12.2019 -ή για  να ακριβολογούμε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, 19.12.2019 ώρα Ελλάδος- έγινε το πρώτο βήμα με την παραπομπή του, το να έρθει τελικά και η καθαίρεση μοιάζει από εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο.

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση (σ.σ. τελείωσε βράδυ ώρα ΗΠΑ και ξημερώματα Ελλάδας) της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, πάρθηκε η ιστορική απόφαση: ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμπεται σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου.

11 ώρες και 50 λεπτά κράτησε η συνεδρίαση και στο τέλος η απόφαση ήταν αυτοί που όλοι, ακόμη κι ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, περίμεναν: ο πρόεδρος παραπέμπεται. Είναι ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα δικαστεί με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Η δεύτερη κατηγορία, περί παρακώλυσης της έρευνας του Κογκρέσου, εγκρίθηκε με 229 ψήφους υπέρ, 198 κατά και 1 αποχή, σε μια ψηφοφορία κατά την οποία τηρήθηκαν αυστηρά οι κομματικές γραμμές (με τέσσερις εξαιρέσεις).

Νωρίτερα, εγκρίθηκε η απαγγελία της πρώτης κατηγορίας σε βάρος του Τραμπ, περί κατάχρησης εξουσίας, γιατί άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το καλοκαίρι προκειμένου να δώσει εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου και πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Η κατηγορία εγκρίθηκε με 230 ψήφους υπέρ έναντι 197 κατά.

Οργή από τον Λευκό Οίκο

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την οποία εγκρίθηκε η παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της έρευνας του Κογκρέσου, ο Λευκός Οίκος πέρασε στην αντεπίθεση.

Σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας που υπογράφεται από την εκπρόσωπό της Στέφανι Γκρίσαμ, τονίζεται ότι ολοκληρώθηκε «ένα από τα πιο επονείδιστα πολιτικά επεισόδια στην ιστορία του έθνους μας», καθώς «χωρίς να λάβουν ότι μία ψήφο Ρεπουμπλικάνου, και χωρίς να παρουσιάσουν την παραμικρή απόδειξη, οι Δημοκρατικοί προώθησαν την έγκριση του παράνομου κατηγορητηρίου τους σε βάρος του προέδρου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων». Στο κείμενο καταγγέλλεται ακόμη μια «αντισυνταγματική παρωδία» διαδικασίας.

«Ο πρόεδρος είναι βέβαιος ότι η Γερουσία θα αποκαταστήσει την τάξη, την ισονομία και την τήρηση των ορθών νομικών διαδικασιών, που αγνοήθηκαν στις διαδικασίες στη Βουλή. Είναι έτοιμος για τα επόμενα βήματα και πεισμένος ότι θα απαλλαγεί πλήρως».

“Θα αθωωθεί ο Τραμπ”

Ο ίδιος ο Τραμπ το γνώριζε. Λίγες ώρες πριν την διαδικασία συζήτησης και ψηφοφορίας στο Κογκρέσο, ζήτησε από τους Αμερικανούς να… προσευχηθούν.

Στην Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου εξάλλου “κουμάντο” κάνουν οι Δημοκρατικοί με την Νάνσι Πελόζι, ορκισμένη εχθρό του Τραμπ και “αρχιτέκτονα” της όλης διαδικασίας, πρόεδρο. Έτσι, ήταν μαθηματικά βέβαιο πως η πρόταση για παραπομπή του Αμερικανού Προέδρου με το αίτημα της καθαίρεσης, επί δύο μάλιστα κατηγοριών (σ.σ. κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου) θα “περνούσε”.

Το επόμενο βήμα, ωστόσο, μοιάζει επίσης βέβαιο: Την σκυτάλη θα πάρει η Γερουσία για να οργανώσει τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, πιθανόν τον Ιανουάριο. Και οι Ρεπουμπλικανοί που την ελέγχουν, έχουν ήδη προειδοποιήσει πως τότε ο πρόεδρος θα αθωωθεί.

Για να κριθεί ένοχος ο Τραμπ και να παυθεί, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων όταν θα διεξαχθεί ψηφοφορία μετά τη δίκη του. Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι ο Τραμπ θα αθωωθεί στην Άνω Βουλή.

πηγή: newsit.gr

 
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση