Αυστραλία: Βράζει ο τόπος! Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 10:21 Αυστραλία: Βράζει ο τόπος! Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών

Για δεύτερη μέρα καταγράφηκαν χθες (18.12.2019) θερμοκρασίες ρεκόρ στην Αυστραλία. Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη μέρα που καταγράφηκε ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας από τότε που υπάρχουν στοιχεία.

Ο μέσος εθνικός όρος θερμοκρασίας στην Αυστραλία έφτασε χθες Τετάρτη τους 41,9 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία. Την Τρίτη είχε καταγραφεί το προηγούμενο ρεκόρ, με μέσο όρο θερμοκρασίας 40,9 βαθμούς Κελσίου.

Ο ακραίος καύσωνας που πλήττει την Αυστραλία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, καθώς τους τελευταίους μήνες μαίνονται στη χώρα τεράστιες πυρκαγιές και ο καύσωνας τις ευνοεί.

Εξαιτίας αυτών, μάλιστα, οι αρχές στην Αυστραλία κήρυξαν επίσημα σήμερα (19.12.2019) κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για επτά ημέρες στην Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σίδνεϊ.

Περίπου εκατό πυρκαγιές κατακαίνε εκτάσεις εδώ κι εβδομάδες, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές είναι ανεξέλεγκτες. Οι φωτιές έχουν δημιουργήσει νέος τοξικού καπνού που έχει καλύψει το Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.

Τριάντα εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν απανθρακωθεί σε όλη τη χώρα και έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις εκατοντάδες πυρκαγιές των τελευταίων μηνών σε σχεδόν όλη την επικράτεια της Αυστραλίας.

Η εκδήλωση πυρκαγιών δεν είναι ασυνήθιστη στην Αυστραλία το καλοκαίρι του νοτίου ημισφαιρίου, όμως φέτος το πρόβλημα προκλήθηκε πολύ νωρίς και είναι εξαιρετικά εκτεταμένο.

Ερευνητές προειδοποιούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές ακόμα περισσότερο.

πηγή: newsit.gr

 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση