«Πράσινο φως» από Τρίπολη σε Ερντογάν για στρατιωτική βοήθεια

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 17:28 «Πράσινο φως» από Τρίπολη σε Ερντογάν για στρατιωτική βοήθεια

Η κυβέρνηση της Τρίπολης άναψε το πράσινο φως στην προσφορά του Ερντογάν για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Λιβύη.

Σκοπός είναι η  αποτροπή των δυνάμεων του στρατηγού των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ, σύμφωνα με την είδηση που μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο πηγές στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Χθες ο Τούρκος Πρόεδρος προανήγγειλε την «επιτάχυνση» όλων όσα προβλέπονται από τη συμφωνία Αγκυρας - Τρίπολης, μιλώντας σε εκδήλωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Λίγες ώρες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι περί στρατιωτικών επιχειρήσεων «πέρα από τα σύνορα» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως «θα επιταχύνουμε τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Τους έχουμε πει ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε εάν το χρειαστούν. Είτε πρόκειται για στρατιωτική συνεργασία και συνεργασία για την ασφάλεια είτε για τα βήματα που έχουν ληφθεί σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά μας στη θάλασσα. Είμαστε έτοιμοι».

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αποστολή UAV στα Κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι «είμαστε σε διαδικασία να αυξήσουμε τον αριθμό τους αν αυτό κριθεί απαραίτητο». Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Ερντογάν συνδυάζονται και με πληροφορίες στον ελεγχόμενο από το προεδρικό παλάτι τουρκικό Τύπο (Γενί Σαφάκ), σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα σχεδιάζει επέκταση της αεροπορικής βάσης στα Κατεχόμενα, προκειμένου να σταθμεύουν στο νησί και μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16.

Ti επιδιώκει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Λιβύη κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών και η επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για την ανάληψη αρμοδιοτήτων στη διακυβέρνηση της Λιβύης θα ήταν η καλύτερη λύση για την διένεξη σ’ αυτή την χώρα.

«Κατά την άποψη μας, το πιο σωστό θα ήταν να βρεθεί μια λύση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα να τερματισθούν οι εχθροπραξίες και να συμφωνήσουν στο ποιός, με πιο τρόπο και στο πλαίσιο ποιών αρμοδιοτήτων θα κυβερνηθεί η χώρα. Η Λιβύη κατά την άποψη μου ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο», επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία θα συζητήσει την κατάσταση στην Λιβύη και με τους δυτικούς εταίρους της .

Πρόσφατα ο πρόεδρος Πούτιν είχε συζητήσει για την κατάσταση στη Λιβύη με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, όπως και με τους προέδρους της Γαλλίας και της Τουρκίας, ενώ αυτή τη στιγμή στην Μόσχα βρίσκεται τουρκική αντιπροσωπεία με την οποία συζητείται το θέμα αυτό.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του διατηρεί επαφές και με την κυβέρνηση του Σάρατζ και με το στρατηγό Χαφτάρ. «Γνωρίζουμε ότι με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές διατηρούν σχέσεις διάφορες χώρες και το επίπεδο των σχέσεων αυτών διαφέρει από χώρα σε χώρα. Εμείς, η Ρωσία, είμαστε σε επαφή και με την κυβέρνηση του κύριου Σαράτζ, είμαστε σ' επαφή και με τον στρατηγό Χαφτάρ», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ρωσία ήταν κατά της χρήσης στρατιωτικής δύναμης στην Λιβύη. Η χρήση αεροπορίας ενάντια στην αντιπολίτευση, είπε ο Πούτιν, είχε απαγορευθεί με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με τη σειρά του ο συνασπισμός δυτικών χωρών άρχισε να κάνει χρήση της αεροπορίας εναντίον της Λιβύης.

«Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα μια χώρα που ευημερούσε νωρίτερα, της οποίας το βιοτικό επίπεδο προσέγγιζε ήδη ορισμένους ευρωπαϊκούς δείκτες, να βρίσκεται σήμερα σε χάος, σε πλήρη διάλυση και ο εμφύλιος πόλεμος να μην σταματάει. Ποιος έχει δίκιο, ποιος ευθύνεται , είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να το καθορίσει κάποιος» δήλωσε ο Πούτιν.

Ενίσχυση από την Αίγυπτο με τανκς στον Χαφτάρ 

Πρόθεση να συνδράμει τον στρατό του Χαφτάρ στη Λιβύη, έχει ο Πρόεδρος της Αιγύπτου σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ενημερωτικά μέσα της χώρας.

Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι προτίθεται να ενισχύσει τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, με ρωσικής προέλευσης τεθωρακισμένα προκειμένου να τον βοηθήσει στην επέλασή του προς την Τρίπολη έναντι των δυνάμεων της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ αλ-Σάρατζ. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ιστοσελίδα Middle East Monitor, τα άρματα που θα στείλει ο αλ-Σίσι είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούν ήδη οι δυνάμεις του Χαφτάρ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος θα εξοπλίσει προσωρινά τον Χαφτάρ υπό την προϋπόθεση ότι τα άρματα θα επιστραφούν στην Αίγυπτο μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης και την επιτυχία του στόχου, που δεν είναι άλλος από την κατάληψη της Λιβύης. Παράλληλα, σημειώνουν ότι η απόφαση της αιγυπτιακής κυβέρνησης λήφθηκε καθώς «υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρές προθέσεις της Άγκυρας για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη».

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση