Η Τρίπολη υπέβαλε αίτημα για στρατιωτική βοήθεια στην Τουρκία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019 09:16 Η Τρίπολη υπέβαλε αίτημα για στρατιωτική βοήθεια στην Τουρκία

Ραγδαίες εξελίξεις υπάρχουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δη της Λιβύης, καθώς η Τουρκία αναζητά να φτιάξει συμμαχίες που θα ενδυναμώσουν τον διεθνή ρόλο της. 

Σε αυτό το πλαίσιο η Άγκυρα έχει ως κύριο στόχο τη δημιουργία στενών σχέσεων με  την κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης στην Τρίπολη της Λιβύης και την Τυνησία.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ - Σάρατζ κατέθεσε επίσημο αίτημα προς την Τουρκία για στρατιωτική υποστήριξη από «αέρα, ξηρά και θάλασσα».

Ειδικότερα, αξιωματούχος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ – Σάρατζ, τον οποίο επικαλείται το Reuters, επιβεβαίωσε πως η χώρα του έχει ζητήσει την έλευση στρατιωτικών δυνάμεων από την Τουρκία.

Επίσης, το δίκτυο Al Arabiya, μετέδωσε την πληροφορία ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Τρίπολης ζήτησε συστήματα αεράμυνας από το καθεστώς Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή όμως η Τύνιδα ανακοίνωσε και επισήμως ότι επιθυμεί να παραμείνει ουδέτερη στη λιβυκή κρίση, απορρίπτοντας το αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την παροχή λιμανιού προς ελλιμενισμό τουρκικών πολεμικών πλοίων που θα παραπλέουν στη Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος είχε επισκεφθεί την Τύνιδα για να ζητήσει λιμάνι για τα πολεμικά του πλοία. Την αποκάλυψη είχε κάνει στην εφημερίδα "Γενί Σαφάκ" ο απόστρατος αντιναύαρχος και εμπνευστής του δόγματος "Γαλάζια Πατρίδα" Τζεμ Γκιουρντενίζ.

Εχθές Κυριακή, μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο πρόεδρος Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση μόλις αυτή ξαναρχίσει τις εργασίες της, στις 7 Ιανουαρίου.

«Μας ρωτάνε εάν σκοπεύουμε να στείλουμε στρατεύματα στη Λιβύη. Θα απαντήσω: θα πάμε όπου μας προσκαλέσουν. Το μνημόνιο επαναβεβαιώνει τη συνεργασία και τη στήριξή μας. Αυτή η συμφωνία τίθεται σε ισχύ από σήμερα. Σύντομα θα κατατεθεί αίτημα στην εθνοσυνέλευσή μας για την αποστολή στρατού στη Λιβύη. Με αυτή την εντολή θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να στηρίξουμε τη Λιβύη», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματος Δικαιοσύνηςκαι Ανάπτυξης (AKP), όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sputnik.

Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει ήδη αντιδράσει με το Κρεμλίνο να εμφανίζεται αντίθετο σε κάθε τέτοια προοπτική. 

ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η Ρωσία καταδικάζει την οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.

Η Μόσχα αναζητά μία ταχεία επίλυση της κρίσης κι έναν τερματισμό της αιματοχυσίας στη Λιβύη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, σημειώνοντας πως στην αφρικανική χώρα δρουν μισθοφόροι, ως αποτέλεσμα των καταστροφικών πράξων ορισμένων χωρών.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση