Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανάλυση Reuters: Απίθανο να στείλει τώρα η Τουρκία στρατό στη Λιβύη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 10:36 Ανάλυση Reuters: Απίθανο να στείλει τώρα η Τουρκία στρατό στη Λιβύη

Τούρκος διπλωμάτης: Η ελπίδα θα ήταν ο τουρκικός στρατός να μην συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις

Σε μία εμπεριστατωμένη ανάλυση το Reuters εξηγεί γιατι ενώ το Τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για προώθηση στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, αυτό είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί τώρα.

Ολόκληρη η ανάλυση του Reuters:

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία νομοσχέδιο που επιτρέπει στα στρατεύματα να εγκατασταθούν στη Λιβύη, μία κίνηση που ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, αλλά είναι απίθανο να πατήσει αμέσως πόδι στο έδαφος.
Ο Πρόεδρος Ταγιέπ Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία θα αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Fayez al-Serraj.

Το GNA, τον περασμένο μήνα, ζήτησε υποστήριξη από την Τουρκία, καθώς αποδυναμώνει τις επιθέσεις των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία.
Πολεμικές επιχειρήσεις και αεροπορικές επιθέσεις συνεχίζονται γύρω από την Τρίπολη, όπου η υπηρεσία προσφύγων του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι τρία συντρίμια είχαν πέσει την Πέμπτη κοντά σε ένα υπερπλήρες κέντρο διαμετακόμισης περίπου 1.000 μεταναστών στο κέντρο της πόλης.

Η κίνηση της Τουρκίας έρχεται μετά την υπογραφή δύο ξεχωριστών συμφωνιών το Νοέμβριο από την Άγκυρα και την GNA: μία για την ασφάλεια και την στρατιωτική συνεργασία και η άλλη για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο, εξοργίζοντας την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Σχεδόν αμέσως μετά την ψηφοφορία, η Αίγυπτος καταδίκασε σθεναρά την απόφαση του κοινοβουλίου και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να απαντήσει επειγόντως στην κίνηση.

Το νομοσχέδιο, στο οποίο αντιτάχθηκαν όλα τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, πέρασε με ψήφους 315-184. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι η κίνηση ενδέχεται να επιδεινώσει τις συγκρούσεις στη Λιβύη και να θέσει σε κίνδυνο τους Τούρκους στρατιώτες στην περιοχή και την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Κάλιν, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο ήταν ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των συμφερόντων της Άγκυρας στη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο και για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη Λιβύη.

«ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ»

Ο υπουργός Εσωτερικών της GNA Fathi Bashagha είπε ότι η Τρίπολη ζήτησε την υποστήριξη της Τουρκίας μετά από μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» στη σύγκρουση από τις δυνάμεις του Haftar.
"Ως μοναδική νόμιμη και κυρίαρχη κυβέρνηση της Λιβύης, το GNA είναι η μοναδική οντότητα που έχει το δικαίωμα να επισημοποιήσει τις στρατιωτικές συμμαχίες που είναι απαραίτητες για τη διαφύλαξη του έθνους μας", δήλωσε ο Μπασάγκα, προσθέτοντας ότι η GNA αποσκοπούσε να σταματήσει έναν "εγκληματία πολέμου" , της ασφάλειας και της δημοκρατίας στη Λιβύη.

Ο Ντμίτρι Νόβικουφ, Ρώσος βουλευτής, δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη «μόνο θα επιδεινώσει την κατάσταση», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Αργότερα την Πέμπτη, ο Ερντογάν συζήτησε το θέμα της Λιβύης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump σε τηλεφωνική συνομιλία, ανέφερε η Τουρκική Προεδρία χωρίς να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Ερντογάν πρόκειται να συζητήσει το θέμα και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αργότερα αυτό το μήνα.

Η Άγκυρα έχει ήδη αποστείλει στρατιωτικές προμήθειες στο GNA παρά το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με έκθεση του U. N.

Αλλά οι αναλυτές και ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ότι η Άγκυρα είναι απίθανο να αναπτύξει αμέσως στρατεύματα, στέλνοντας πρώτα στρατιωτικούς συμβούλους και εξοπλισμό.

"Η ελπίδα θα ήταν ο τουρκικός στρατός να μην συμμετάσχει ο ίδιος στη στρατιωτική δράση", δήλωσε ο Sinan Ulgen, πρώην Τούρκος διπλωμάτης που είναι πρόεδρος του think-tank Κέντρο Οικονομικών και Εξωτερικών Πολιτικών Μελετών.

«ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΟ»
Την περασμένη εβδομάδα ένας ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας δήλωσε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να εκπαιδεύσει στρατιώτες της Λιβύης στην Τουρκία και ότι το Τουρκμενιστάν μπορεί να εξετάσει επίσης την αποστολή συμμαχικών συριακών μαχητών στην Τρίπολη.
Την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος Fuat Oktay είπε ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετούσε έναν συμβολικό ρόλο που η Άγκυρα ελπίζει ότι θα ήταν «αποτρεπτικό» για τα κόμματα και ότι η Τουρκία μπορεί να μην στείλει στρατεύματα αν οι δυνάμεις του Haftar αποτύχουν.

Η ναυτική συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης έχει τερματίσει την απομόνωση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, όπου έρχεται σε αντίθεση με την Ελλάδα για πόρους εκτός Κύπρου. Η Ελλάδα δήλωσε ότι η συμφωνία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά η Άγκυρα το απορρίπτει και λέει ότι θέλει μόνο να προστατεύσει τα δικαιώματά της.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία την Πέμπτη για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 1.900 χιλιομέτρων για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, αλλά αναλυτές αναφέρουν ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στα σχέδια.

"Η Άγκυρα βλέπει τη συμμετοχή της στη Λιβύη ως σύμβολο του νέου καθεστώτος της ως περιφερειακής εξουσίας", δήλωσε ο Asli Aydintasbas, ανώτερος υπάλληλος πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

πηγή: thetoc.gr