«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Το Ιράν βομβάρδισε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 09:37 «Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Το Ιράν βομβάρδισε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ

Ξεκίνησαν τα αντίποινα για τη δολοφονία Σουλεϊμανί - Νεκροί 80 Αμερικανοί λέει η κρατική τηλεόραση του Ιράν - «Όλα καλά!», το μήνυμα Τραμπ στο Twitter - Αναμένονται διαγγέλματα Τραμπ-Ροχανί.

Πολλαπλές επιθέσεις με δεκάδες πυραύλους εναντίον αμερικανικών βάσεων στο δυτικό Ιράκ εξαπέλυσε η Τεχεράνη τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται ότι στόχος ήταν η αεροπορική βάση Άιν Αλ Άσαντ και μία ακόμα μία στην Ιρμπίλ.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον 35 βαλλιστικοί πύραυλοι. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News επιβεβαίωσε την πληροφορία, κάνοντας λόγο για επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον δύο αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ. Οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους εναντίον βάσης την οποία χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια.

Ξεκαθάρισαν πως πρόκειται για αντίποινα και διαμήνυσαν ότι θα προχωρήσουν σε νέα, «ακόμα πιο συντριπτικά» αντίποινα σε περίπτωση νέων αμερικανικών επιθέσεων.

Το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο, αλλά η αντίδρασή του έναντι οποιασδήποτε επίθεσης θα είναι συντριπτική, προειδοποίησε ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιί μέσω Twitter.

Συγκεχυμένες πληροφορίες για τις ανθρώπινες απώλειες

Προς το παρόν οι πληροφορίες για τα θύματα από τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ιράν είναι συγκεχυμένες.

Για 80 «Αμερικανούς τρομοκράτες» νεκρούς κάνει λόγο η κρατική τηλεόραση του Ιράν, από τα πλήγματα των Φρουρών της Επανάστασης με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον βάσεων όπου είναι ανεπτυγμένες δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Επικαλούμενη αξιωματικούς του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως υπάρχουν και 200 τραυματίες.

Νωρίτερα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν υπήρχε ουδεμία πληροφορία για θύματα στα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα, επισημαίνοντας ωστόσο ακόμη βρίσκονταν σε φάση αποτίμηση της κατάστασης.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση διευκρίνισε ότι εκτοξεύθηκαν 15 βαλλιστικοί πύραυλοι εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων και αεροσκάφη και ελικόπτερα «υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές».

Σημείωσε ακόμη, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, πως το Ιράν έχει στο στόχαστρο άλλες 100 αμερικανικές εγκαταστάσεις που σκοπεύει να πλήξει εάν οι ΗΠΑ ανταποδώσουν τα πλήγματα.

Τραμπ για ιρανικές επιθέσεις: Όλα καλά

Να υποβαθμίσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ προσπάθησε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Όλα καλά! Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το Ιράν σε δύο στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στο Ιράκ. Τώρα γίνεται αξιολόγηση των ζημιών και των θυμάτων. Μέχρι εδώ καλά! Έχουμε μακράν ο πιο ισχυρό και καλά εξοπλισμένο στρατό οπουδήποτε στον κόσμο! Θα κάνω μια δήλωση αύριο το πρωί» έγραψε στο Twitter.

Αμερικανική πηγή είχε αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα από τα πλήγματα που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες.

Από την πλευρά της η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι 80 «Αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν και αμερικανικά ελικόπτερα και στρατιωτικός εξοπλισμός υπέστησαν ζημιές.

Ο πρόεδρος Ροχανί θα απευθυνθεί σήμερα στον ιρανικό λαό

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί πρόκειται να απευθυνθεί σήμερα στον ιρανικό λαό, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση μετά τις πολλαπλές πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί η ώρα που πρόκειται να εκφωνήσει την ομιλία του ο Ροχανί.

Απειλή Ιράν σε ΗΠΑ: Τώρα που κατανόησαν τη δύναμή μας, ώρα να αποσύρουν τα στρατεύματα από τη Μ. Ανατολή

Ο στρατός του Ιράν επανέλαβε το αίτημά του να αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή τα αμερικανικά στρατεύματα, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση, αφού οι Φρουροί της Επανάστασης εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυραύλους εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

«Τώρα που κατανόησαν τη δύναμή μας, έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Μέση Ανατολή», τόνισε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί σε ανακοίνωσή του.

Δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των στρατιωτών της Δανίας, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας

Δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των στρατιωτών της Δανίας, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας που βρίσκονται στο Ιράκ, ανακοίνωσαν οι χώρες τους.

Κανένας Δανός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε στις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της βάσης Άιν αλ Άσαντ στο Ιράκ, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας στο Twitter.

Η Δανία διαθέτει περίπου 130 στρατιώτες στη βάση αυτή οι οποίοι συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Αντίστοιχη ανακοίνωση έκανε και εκπρόσωπος του στρατού της Νορβηγίας, χώρα η οποία διαθέτει περίπου 70 στρατιώτες στην ίδια βάση.

Τέλος ο αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας Ουίνστον Πίτερς επεσήμανε ότι το στρατιωτικό προσωπικό της χώρας στο Ιράκ είναι ασφαλές.

«Τώρα είναι ώρα για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση, και για να αναλάβει η διπλωματία (…) η κυβέρνηση ενημερώθηκε ότι το προσωπικό της Νέας Ζηλανδίας είναι όσο ασφαλές μπορεί υπό τις τρέχουσες συνθήκες», επεσήμανε ο Πίτερς.

Η Νέα Ζηλανδία διαθέτει 50 μέλη στρατιωτικού προσωπικού στο Ιράκ.

Τραμπ: Ο Σουλεϊμανί ήταν ένα τέρας

Οι εξελίξεις με το Ιράν και η εξόντωση του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των εκπροσώπων του Τύπου στη συνάντηση που είχαν μπροστά στις κάμερες οι δύο ηγέτες.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στην εξόντωση του Σουλεϊμανί, λέγοντας πως «το γεγονός ότι εξοντώθηκε είναι καλό για πολλές χώρες».

«Ήταν ένα τέρας», σχολίασε μεταξύ άλλων, επιμένοντας για την ορθότητα της απόφασής του.

«Σώθηκαν πάρα πολλές ζωές με τη δράση μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και τόνισε ότι «η πράξη των ΗΠΑ ήταν σωστή. Σημείωσε μάλιστα ότι ακόμα και μέσα στο Ιράν πολλοί ήταν αυτοί που χάρηκαν για τη δολοφονία Σουλεϊμανί». Δεν δόθηκε πάντως τέτοια εικόνα αν κρίνει κανείς την εθνική συσπείρωση που παρατηρείται στο Ιράν μετά την εξόντωση Σουλειμανί. Ο ενταφιασμός του αναβλήθηκε, όταν τουλάχιστον 40 άτομα ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου και άλλοι 190 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της κηδείας του.

Ο ακήρυχτος «πόλεμος» μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ έχει μεταφερθεί και στα σόσιαλ μίντια. Τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ανώτατοι αξιωματούχοι του Ιράν, ανταλλάσσουν απειλές, με τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.

Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να ξεκινήσουν πόλεμο με το Ιράν, αλλά είμαστε έτοιμοι να τερματίσουμε κάθε πόλεμο που θα ξεσπάσει είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκ Έσπερ, ενώ η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει χτυπήσει κόκκινο.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την αποκλιμάκωση των υφιστάμενων εντάσεων με το Ιράν, αλλά η χώρα είναι έτοιμη να τερματίσει κάθε πόλεμο που μπορεί να ξεσπάσει.

Το Ιράν απειλεί με επιθέσεις το Ισραήλ και τους συμμάχους των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, η Τεχεράνη ετοιμάζεται για επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς τόσο σε άλλους αμερικανικούς στόχους, όσο και στο Ισραήλ, αλλά και στους συμμάχους των Αμερικανών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Τεχεράνη διεμήνυσε πως αν η χώρα δεχθεί επίθεση με βόμβες, προφανώς από τις ΗΠΑ, θα εξαπολύσει εκτεταμένη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στη Χάιφα του Ισραήλ.

Παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάστασης κάλεσαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν άμεσα τις αμερικανικές δυνάμεις από το σύνολο της περιοχής και όχι μόνο από το Ιράκ.

Πηγή: ΑΠε - ΜΠΕ, newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση