ΕΕ: Το μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης καταπατά δικαιώματα τρίτων κρατών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 19:32 ΕΕ: Το μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης καταπατά δικαιώματα τρίτων κρατών

Ο πρόεδρος της ΕΕ διαμήνυσε στον Σάρατζ ότι το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Την θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόσφατο μνημόνιο που υπογράφηκε ανάμεσα σε Τουρκία και κυβέρνηση της Τρίπολης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο, έθιξε στον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Φάγεζ αλ Σάρατζ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο της ΕΕ, ο πρόεδρος της ΕΕ διαμήνυσε στον Σάρατζ ότι το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και ότι δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη.

Κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο κ. Μισέλ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την «ανησυχητική στρατιωτική κλιμάκωση» στη Λιβύη και τόνισε πως η ΕΕ θα εντείνει τις προσπάθειες για μια ειρηνική και πολιτική λύση. Υπογράμμισε περαιτέρω ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης -αναφερόμενος έτσι εμμέσως και στο μνημόνιο για την αμυντική συνεργασία της Άγκυρας με την Τρίπολη- και ότι μόνο μια πολιτική διαδικασία μπορεί να φέρει πιο κοντά την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Καταληκτικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνει πως στηρίζει πλήρως τη Διαδικασία του Βερολίνου και όλες τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την εξεύρεση συνολικής πολιτικής λύσης στην κρίση στη Λιβύη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ επανέλαβε τη σημασία της δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών ενόψει των μελλοντικών βημάτων, όπως συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου που έλαβε χώρα χθες, Τρίτη.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση