Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιράν: Φρίκη στα συντρίμμια του Μπόινγκ 737! Νεόνυμφοι, οικογένειες και φοιτητές μεταξύ των θυμάτων

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 22:21 Ιράν: Φρίκη στα συντρίμμια του Μπόινγκ 737! Νεόνυμφοι, οικογένειες και φοιτητές μεταξύ των θυμάτων

Η αεροπορική τραγωδία στο Ιράν έχει συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο, με τις προσωπικές ιστορίες των θυμάτων να προκαλούν ανατριχίλα.

Ένα ζευγάρι νεόνυμφων που είχε ταξιδέψει το Ιράν προκειμένου να παντρευτεί, βρίσκεται μεταξύ των 63 Καναδών που σκοτώθηκαν, όταν το αεροσκάφος τους της εταιρείας Ukrainian Airlines συνετρίβη σήμερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινότητας στον δυτικό Καναδά, απ’ όπου προέρχονταν 30 θύματα της αεροπορικής τραγωδίας.

Και οι 176 άνθρωποι που επέβαιναν στο Boeing 737 σκοτώθηκαν, όταν το αεροσκάφος κατέπεσε λίγο μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη, με προορισμό την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

Ιράν

Ιράν

Ο Αράς Πουρζαραμπί, 26 ετών, και η Πουνέ Γκουρτζί, 25 ετών, φοιτητές Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, είχαν πάει στο Ιράν για τον γάμο τους, είπε ο Ρέζα Ακμπάρι, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ιρανικής Κληρονομιάς του Έντμοντον.

Ταξίδευαν με άλλους 4 ανθρώπους, που παρέστησαν στο γαμήλιο πάρτι τους και άλλους 24 Ιρανο-Καναδούς από το Έντμοντον, είπε ο Ακμπάρι.

«Θεέ μου, δεν μπορώ να το πιστέψω», είπε ο Ακμπάρι στο Reuters. «Η κοινότητά μας βρίσκεται σε κατάσταση σοκ».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει τη βοήθεια των διεθνών εταίρων της για να διασφαλίσει ότι θα εξεταστούν ενδελεχώς τα αίτια της συντριβής» κι ότι όλα τα ερωτήματα των Καναδών «θα βρουν απαντήσεις».

Η συγκεκριμένη πτήση ήταν δημοφιλής για τους Καναδούς που ταξίδευαν στο Ιράν, απουσία απευθείας πτήσεων, και σε αυτήν επέβαιναν πολλοί φοιτητές και ακαδημαϊκοί που πήγαιναν στην πατρίδα τους για τις διακοπές. Ο Καναδάς δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν από το 2012.

Ιράν – «Όλοι έκλαιγαν»

Μεταξύ των θυμάτων ήταν η Μοτζγκάν Ντανεσμάντ, καθηγήτρια Ηλεκτρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, «μια εξαιρετική κυρία, πολύ έξυπνη», είπε ο Ακμπάρι.

Ο σύζυγός της Πεντράμ Μουσαβί, καθηγητής Μηχανολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, και οι δύο κόρες του ζευγαριού, σκοτώθηκαν, επίσης, στο δυστύχημα.

Το ζευγάρι ταξίδευε στο Ιράν με τις κόρες του Ντάρια και Ντορίνα, ηλικίας 14 και 10 ετών αντίστοιχα, για να επισκεφθούν τους παππούδες, έγινε γνωστό από τον φοιτητή τους Χουσέιν Σαγκλατούν, που μίλησε στο Reuters.

Ιράν

«Όλοι κλαίνε από χθες το βράδυ. Είναι τεράστια η απώλεια και το κενό δεν θα καλυφθεί από κανέναν», υπογράμμισε.

Η αεροπορική τραγωδία είναι η μεγαλύτερη στην πρόσφατη ιστορία με θύματα Καναδούς, αφότου εξερράγη το αεροσκάφος της Air India το 1985 πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 268 Καναδοί πολίτες.

Εκτός των Καναδών, 82 Ιρανοί, 11 Ουκρανοί, εκ των οποίων τα 9 μέλη του πληρώματος, 10 Σουηδοί, 4 Αφγανοί, 3 Γερμανοί και 3 Βρετανοί επέβαιναν στο Μπόινγκ 737 της Ukraine International Airlines.

Η Ουάσιγκτον καλεί για συνεργασία στις έρευνες στο Ιράν

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο κάλεσε σήμερα για «πλήρη συνεργασία σε κάθε έρευνα για τα αίτια» της αεροπορικής τραγωδίας με τους 176 νεκρούς.

Σε ανακοίνωση, ο Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν στην Ουκρανία κάθε βοήθεια μετά τη συντριβή του αεροσκάφους των ουκρανικών αερογραμμών, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες λίγο μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη.

«Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απευθύνει τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των 176 επιβαινόντων που σκοτώθηκαν στην τραγική συντριβή», τονίζει ο Πομπέο στην ανακοίνωση.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη των ερευνών και βρίσκονται σε ετοιμότητα για να προσφέρουν στην Ουκρανία κάθε δυνατή βοήθεια. Οι ΗΠΑ καλούν για την πλήρη συνεργασία με οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος».

Βάσει του διεθνούς δικαίου, την ευθύνη για τις έρευνες του δυστυχήματος την έχει το Ιράν και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας μετέδωσε ότι και τα δύο τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου βρέθηκαν.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Mehr μετέδωσε ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας δήλωσε ότι δεν είναι σαφές σε ποια χώρα θα στείλει το Ιράν τα μαύρα κουτιά για ανάλυση, όμως δεν θα τα δώσει στην Μπόινγκ, που εδρεύει στις ΗΠΑ, μια χώρα με την οποία το Ιράν δεν έχει διπλωματικές σχέσεις.

Φωτογραφίες: Reuters.