Πρόεδρος Κίνας: Ο κοροναϊός είναι ένας δαίμονας- Θα τον νικήσουμε

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 15:56 Πρόεδρος Κίνας: Ο κοροναϊός είναι ένας δαίμονας- Θα τον νικήσουμε

Η Κίνα είναι πεπεισμένη ότι θα νικήσει τον «δαίμονα» του ιού, λέει ο πρόεδρος Σι, ο οποίος συζήτησε τρόπους για την προστασία των πολιτών με τον επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και ο πρόεδρος της Κίνας συζήτησαν τρόπους για την προστασία των Κινέζων και των ξένων που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον νέο κοροναϊό και "πιθανές εναλλακτικές" στην απομάκρυνση πολιτών, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΠΟΥ από τη Γενεύη, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος δεσμεύτηκε προς τον οργανισμό ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να κρύψει τον "δαίμονα" της ιογενούς πνευμονίας που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων στην χώρα του.

"Η επιδημία αυτή είναι ένας δαίμονας. Δεν θα επιτρέψουμε στον δαίμονα να κρύβεται", δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ κατά την συνάντηση που είχε σήμερα στο Πεκίνο με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς.

"Από τότε που ξεκίνησε (η επιδημία), η κινεζική κυβέρνηση ήταν ανοικτή, με διαφάνεια και υπευθυνότητα ώστε οι πληροφορίες για την επιδημία να μεταδίδονται το συντομότερο δυνατόν", πρόσθεσε ο κινέζος πρόεδρος.

"Η Κίνα θα ενισχύσει την διεθνή συνεργασία και καλωσορίζει την συμμετοχή του ΠΟΥ στην πρόληψη του ιού (...) Πιστεύουμε ότι ο ΠΟΥ και η διεθνής κοινότητα θα κάνουν μια ήρεμη, αντικειμενική και λογική αποτίμηση του ιού και η Κίνα είναι πεπεισμένη ότι θα κερδίσει την μάχη κατά του ιού", υπογράμμισε ο Σι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η Επιτροπή Εκτάκτων Καταστάσεων του ΠΟΥ κρατείται "ενήμερη" για την εξέλιξη του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, ο οποίος έχει εξαπλωθεί σε άλλες 13 χώρες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη, διευκρινίζοντας ότι ο Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς, ο οποίος έφτασε χθες, Δευτέρα, στο Πεκίνο, θα επιστρέψει αύριο, Τετάρτη, στη Γενεύη.

Ο ΠΟΥ δεν έχει διαπιστώσει περαιτέρω εξάπλωση μέσω της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο του ιού από τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Κίνα πέραν ενός δεύτερου μέλους μιας οικογένειας που προσβλήθηκε από συγγενή του που επέστρεψε στο Βιετνάμ, σημείωσε παράλληλα ο Λιντμάιερ, προσθέτοντας ότι αυτό είναι μια "καλή είδηση, αν και βεβαίως αυτό μπορεί να αλλάξει".

Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε δώσει νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο ότι ο οργανισμός δεν συνιστά την απομάκρυνση των ξένων πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί στην κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού.

"Παρατηρούμε ότι μερικές χώρες προβάλλουν την ελπίδα τους (να οργανώσουν) απομακρύνσεις. Ο ΠΟΥ δεν συνιστά αυτήν την μέθοδο", σημείωσε ο Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας.

"Στην σημερινή κατάσταση, θα πρέπει να διατηρούμε την ηρεμία μας, δεν χρειάζεται να αντιδρούμε υπερβολικά", πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, σύμφωνα και πάλι με την ίδια πηγή.

Σε ερώτηση που απηύθυνε το AFP στον οργανισμό στην Γενεύη, ο ΠΟΥ απάντησε ότι "αναμένει διευκρίνιση" γι'αυτές τις δηλώσεις οι οποίες μεταδόθηκαν και από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Δρ Τέντρος έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι.

Η Ουχάν, μητρόπολη της κεντρικής Κίνας, όπου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο ο νέος κοροναϊός, και σχεδόν το σύνολο της επαρχίας στην οποία βρίσκεται, η Χουμπέι, έχουν από την Πέμπτη αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο από τις αρχές με την ελπίδα να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία ιογενούς πνευμονίας.

Ο περιορισμός αυτός αφορά 56 εκατομμύρια κατοίκους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται χιλιάδες ξένοι, και πολλές χώρες εντείνουν σήμερα τις προετοιμασίες τους για να επαναπατρίσουν ένα μέρος των πολιτών τους.

Μια πτήση για την απομάκρυνση του προσωπικού του προξενείου των ΗΠΑ στην Ουχάν αναμένεται να αναχωρήσει αύριο, Τετάρτη, με προορισμό την Καλιφόρνια, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον. Η Ιαπωνία παράλληλα προγραμματίζει και αυτή πτήση για να απομακρύνει αύριο περίπου 200 από τους πολίτες της, ενώ η Γαλλία προβλέπει μια πρώτη απομάκρυνση πολιτών της "στα τέλη της εβδομάδας".

Η επίσκεψη αυτή του επικεφαλής του ΠΟΥ στο Πεκίνο, ο οποίος συναντήθηκε και με τον υπουργό Υγείας της Κίνας, γίνεται την ώρα που ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό έχει ξεπεράσει τους 100 στην Κίνα, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε περισσότερα από 4.500.

"Διαθέτουμε πλήρως τα μέσα, την εμπιστοσύνη και τους πόρους για να κερδίσουμε γρήγορα τη μάχη κατά της επιδημίας", δήλωσε ο Ουάνγκ Γι κατά την συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, επαναλαμβάνοντας την βούληση της Κίνας "να συνεχίσει να συνεργάζεται με ειλικρίνεια και διαφάνεια με τον ΠΟΥ", σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση