Παλαιστινιακή πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ θέλει ο Τραμπ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 22:01 Παλαιστινιακή πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ θέλει ο Τραμπ

Έστειλε και επιστολή στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, λέγοντας ότι το αμερικανικό σχέδιο είναι «μια ιστορική ευκαιρία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε το ειρηνευτικό του σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για «μια ρεαλιστική λύση δύο κρατών» για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, η οποία ωστόσο τόνισε πως θα θέτει ως όρο στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους εκ των άλλων μια «σαφή απόρριψη της τρομοκρατίας», ενώ θα ορίζει την Ιερουσαλήμ ως την «αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

«Το όραμά μου είναι μια ευνοϊκή ευκαιρία και για τις δύο πλευρές, μια ρεαλιστική λύση δύο κρατών που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ένα παλαιστινιακό κράτος για την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο στην τελετή παρουσίασης του πολυαναμενόμενου σχεδίου, κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο βήμα προς την ειρήνη», το οποίο θα αποτελέσει μια βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις.

Το «μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος» θα δει το φως της ημέρας μόνο κάτω από αρκετές «συνθήκες», συμπεριλαμβανομένης της «σαφούς απόρριψης της τρομοκρατίας». Θα μπορούσε να έχει «μια παλαιστινιακή πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», σημείωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης έτοιμες να «αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία σε κατεχόμενα εδάφη», την έκταση των οποίων δεν διευκρίνισε.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, λέγοντας ότι το αμερικανικό σχέδιο είναι «μια ιστορική ευκαιρία» για τους Παλαιστινίους να εξασφαλίσουν ένα ανεξάρτητο κράτος.

«Του εξήγησα ότι τα εδάφη που σχεδιάζονται για το νέο του κράτος θα παραμείνουν ανοικτά και χωρίς την ανάπτυξη» ισραηλινών οικισμών «για μια περίοδο τεσσάρων ετών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αυτό το κράτος θα είναι «εδαφικά συνεχές».

Στην ομιλία του δεν έδωσε λεπτομέρειες ποια θα είναι τα σύνορα αυτής της ισραηλινής πρωτεύουσας, ενώ την ίδια ώρα αναφέρθηκε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.

Οι Παλαιστίνοι «αξίζουν μια καλύτερη ζωή» τόνισε επίσης ο Τραμπ πλάι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην επίσημη παρουσίαση του 80σελιδου σχεδίου, το «πιο λεπτομερές» που έχει ποτέ καταρτισθεί, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Σήμερα το Ισραήλ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη», πρόσθεσε.

Κάλεσε τέλος τα μουσουλμανικά κράτη να στηρίξουν το σχέδιό του. «Είναι καιρός ο μουσουλμανικός κόσμος να διορθώσει το λάθος που έκανε το 1948», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην άρνηση αναγνώρισης του κράτους του Ισραήλ.

Νετανιάχου: Ισραηλινή κυριαρχία στην κοιλάδα του Ιορδάνη

Η Ουάσινγκτον θα αναγνωρίσει ως μέρος του Ισραήλ τους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας πως η παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή σηματοδοτεί μια «ιστορική ημέρα».

Το σχέδιο, που σκοπός του οι συντάκτες του ισχυρίζονται πως είναι να φέρει την ειρήνη στην περιοχή, θα δώσει ισραηλινή κυριαρχία στην κοιλάδα του Ιορδάνη, πρόσθεσε ο Νετανιάχου, μιλώντας για ένα «ρεαλιστικό μονοπάτι» για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή.

Όπως ανέφερε, το Ισραήλ «θα εφαρμόσει τους νόμους του στην κοιλάδα του Ιορδάνη» και σε όλους τους άλλους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αναγνωρίσουν ως μέρος του Ισραήλ, υποδηλώνοντας την προσάρτηση των εδαφών.

Με βάση το σχέδιο Τραμπ, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στο Ισραήλ, διευκρίνισε. «Το σχέδιό σας προσφέρει στους Παλαιστίνιους ένα μονοπάτι προς ένα κατάλληλο κράτος», είπε ο Νετανιάχου στον Τραμπ, προσθέτοντας πως «ίσως τους πάρει πολύ χρόνο για να φτάσουν στην αρχή αυτού του μονοπατιού».

'Εθεσε ως όρο για διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ένα «Εβραϊκό κράτος», σημειώνοντας πως το Ισραήλ θα διατηρήσει το στάτους κβο σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο Τραμπ.

Απορρίπτει το σχέδιο η Παλαιστινιακή Χαμάς

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το σχέδιό του για το Μεσανατολικό είναι "επιθετικές" και οι προτάσεις του για την Ιερουσαλήμ είναι "ανοησίες", δήλωσε αξιωματούχος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

"Η ανακοίνωση του Τραμπ είναι επιθετική και θα προκαλέσει πολλή οργή", δήλωσε στο Reuters ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.

"Η ανακοίνωση του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ είναι ανοησία και η Ιερουσαλήμ θα είναι πάντα μια γη για τους Παλαιστίνιους... Οι Παλαιστίνιοι θα αντιταχθούν σε αυτή τη συμφωνία και η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει παλαιστινιακή γη", πρόσθεσε ο Αμπού Ζούχρι.

"Σήμερα λέμε ότι απορρίπτουμε αυτό το σχέδιο. Δεν θα δεχτούμε υποκατάστατο για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαλίλ αλ-Χάγια, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του παλαιστινιακού κινήματος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τραμπ. To σχέδιο του Αμερικανού προέδρου προβλέπει να είναι η Ιερουσαλήμ "αδιαίρετη" πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για ένα παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Μόσχα θα μελετήσει το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο

Η Ρωσία θα μελετήσει το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή, αλλά το κύριο είναι να εκφράσουν την άποψή τους γι' αυτό οι Παλαιστίνοι και οι εκπρόσωποι των άλλων αραβικών χωρών, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Αφρικής, υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Θα το μελετήσουμε. Το κύριο είναι να εκφράσουν την άποψή τους οι Παλαιστίνιοι και οι Άραβες» δήλωσε ο Μπογκντάνοφ αναφερόμενος στο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Φωτογραφία: Reuters

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση