Μήνυμα ΕΕ σε Βρετανία: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 21:53 Μήνυμα ΕΕ σε Βρετανία: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας

Η Βρετανία αποχωρεί βάζοντας τέλος σε έναν ταραχώδη «γάμο» 47 ετών.

Βρετανία αποχωρεί βάζοντας τέλος σε έναν ταραχώδη «γάμο» 47 ετών. Η αποχώρηση σηματοδοτεί την έναρξη μιας δεύτερης φάσης, αυτής των διαπραγματεύσεων για τους μελλοντικούς δεσμούς των δύο πλευρών μετά και τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, στις 31 Δεκεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «οργανώνεται για τη δεύτερη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων» με τη Βρετανία και θα υπερασπιστεί πρωταρχικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, δήλωσε από το Βερολίνο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ «είναι γεγονός, τώρα κοιτάζουμε προς τα εμπρός», εκτίμησε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Ψηφιακής Πολιτικής, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ.

«Η Ευρώπη οργανώνεται για τη δεύτερη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων» με το Λονδίνο, συνέχισε ο Γάλλος πρώην υπουργός, προσθέτοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία οι δύο πλευρές θα ακολουθήσουν τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Τείνουμε το χέρι, όμως είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», επέμεινε.

Σύμφωνα με τον Μπρετόν, «αν οι Βρετανοί θέλουν να μπορούν να επωφεληθούν για ακόμη μία φορά από την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά, αυτό θα γίνει προφανώς υπό όρους οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα ζημιώνουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες».

Ο Επίτροπος επισήμανε πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές, σε όλους τους τομείς, «δεν ξεκινούν από το μηδέν». «Δεν είναι σαν να συζητάμε με μια καινούρια χώρα με την οποία θα πρέπει να συνάψουμε νέες συμφωνίες. Αυτό διευκολύνει πολύ τα πράγματα», σχολίασε.

Ο πρόεδρος Μακρόν προειδοποιεί

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι αν και η Γαλλία θα ήθελε να σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με τη Βρετανία, μετά το Brexit, το Λονδίνο δεν μπορεί να αναμένει ότι θα χαίρει της ίδιας μεταχείρισης με την εποχή που ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Δεν μπορείτε να είστε εντός και εκτός", είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής παρέμβασης.

"Οι Βρετανοί επέλεξαν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, επομένως δεν θα έχουν πλέον τα ίδια δικαιώματα", επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αποτελεί ένα "σοκ" και ένα "ιστορικό προειδοποιητικό σημάδι" για "ολόκληρη η Ευρώπη".

"Αυτή η αποχώρηση είναι ένα σοκ. Πρόκειται για ένα ιστορικό προειδοποιητικό σημάδι που πρέπει να αντηχήσει σε κάθε μια από τις χώρες μας, να ακουστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και εμείς πρέπει να συλλογιστούμε".

"Αυτό το Brexit είναι δυνατό (...), διότι δεν αλλάξαμε αρκετά την Ευρώπη μας", τόνισε ο Γάλλος ηγέτης.

Μέρκελ: Η ΕΕ ξεκινά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με καλή διάθεση αλλά εκπροσωπώντας και τα δικά της συμφέροντα

Η καγκελάριος της Γερμανίας 'Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα επιθυμούσε «να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει στενή σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία μετά την αποχώρησή της. Το Brexit είναι μια βαθιά τομή για όλους μας. Η Γερμανία θέλει να παραμείνει στενός συνεργάτης και φίλος της Μεγάλης Βρετανίας διότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες».

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε πως «ακόμη και μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να προχωρά μπροστά. Τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσουν με επιτυχία την Ευρώπη».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά τις (εμπορικές) διαπραγματεύσεις με τη Μεγάλη Βρετανία με καλή διάθεση, αλλά εκπροσωπώντας και τα δικά της συμφέροντα. Πολλά θα εξαρτηθούν όμως επίσης και από τη Μ. Βρετανία», επισήμανε.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση