Βολιβία: Συνελήφθη η δικηγόρος του Έβο Μοράλες

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2020 19:34 Βολιβία: Συνελήφθη η δικηγόρος του Έβο Μοράλες

Κατηγορείται για τρομοκρατία και χρηματοδότηση από τρομοκρατία

Η δικηγόρος του πρώην προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, η Πατρίσια Πάμελα Ερμόζα Γκουτιέρες, συνελήφθη χθες Παρασκευή στη Λα Πας με την κατηγορία «της στάσης, της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», ανακοίνωσε η εισαγγελία της χώρας.

Η Ερμόζα και μία άλλη δικηγόρος είχαν λάβει εντολή την Πέμπτη από τον Μοράλες να υποβάλουν στο Ανώτατο Εκλογοδικείο της Βολιβίας τα απαραίτητα έγγραφα ώστε ο πρώην πρόεδρος να μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 3 Μαΐου.

Στο Twitter ο Μοράλες έγραψε ότι οι βολιβαριανές αρχές κατέσχεσαν όλα τα προσωπικά του έγγραφα, περιλαμβανομένου του στρατιωτικού του βιβλιαρίου, τα οποία είχε δώσει στη δικηγόρο του.

«Τον Οκτώβριο κερδίσαμε στον πρώτο γύρο και μας έκλεψαν τη νίκη. Στη συνέχεια, με αντισυνταγματικό τρόπο, με ανάγκασαν να ακυρώσω την υποψηφιότητά μου στις προεδρικές εκλογές. Τώρα κατάσχουν τα έγγραφά μου ώστε να μην είμαι υποψήφιος για το κοινοβούλιο», κατήγγειλε.

Ο Έβο Μοράλες αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την προεδρία της Βολιβίας υπό την πίεση των ενόπλων δυνάμεων μετά τη νίκη του από τον πρώτο γύρο στις προεδρικές εκλογές της 20ης Οκτωβρίου. Από τον Δεκέμβριο ζει αυτοεξόριστος στην Αργεντινή.

Εναντίον του Μοράλες, που παρέμεινε στην προεδρία της Βολιβίας επί 14 χρόνια, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την εισαγγελία στο πλαίσιο έρευνας για στάση και τρομοκρατία. Οι βολιβαριανές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι θα συλληφθεί αμέσως, αν επιστρέψει στη χώρα.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), του κόμματος του Μοράλες, ο Λουίς Άρσε, συγκεντρώνει το 26% στην πρόθεση ψήφου, μπροστά από τον Λουίς Φερνάντο Καμάτσο (δεξιά) και από τον πρώην κεντρώο πρόεδρο Καρλος Μέσα οι οποίοι συγκεντρώνουν 17% έκαστος.

πηγή: news.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση