Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oruc Reis: Μπήκε στην Κυπριακή ΑΟΖ το πρωί του Σαββάτου

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2020 19:40 Oruc Reis: Μπήκε στην Κυπριακή ΑΟΖ το πρωί του Σαββάτου

Στη θαλάσσια περιοχή στα δυτικά της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, επιστρέφοντας από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου εισήλθε την Παρασκευή, προκαλώντας έντονη κινητοποίηση στην Αθήνα.

Στρατιωτική πηγή στη Λευκωσία ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το τουρκικό σκάφος καταγράφηκε να πλέει ήδη στις 9.30 πμ του Σαββάτου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με προορισμό την περιοχή για την οποία είχε εκδοθεί παράνομη navtex, τμήμα της οποίας περιλαμβάνει τα θαλάσσια οικόπεδα 4 και 5.

Η ίδια πηγή εκτιμά ότι η κίνηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους να κατευθυνθεί σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες, οι οποίες επικρατούσαν στο σημείο τις προηγούμενες ημέρες.

Σε ισχύ βρίσκεται η antinavtex που εξέδωσαν οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Ιανουάριου, ως απάντηση στην τουρκική navtex που βάσει του προγραμματισμού της Άγκυρας ισχύει μέχρι τις 10 Απριλίου.

Τα σενάρια

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ό,τι έγινε μπορεί να έχει τη χρήση ως «prova generale» μιας επικείμενης προσπάθειας για την ενεργοποίηση του παράνομου τουρκό-λιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες. 

Βέβαια όπως εξηγούν πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, μια παρόμοια κατάσταση, με ερευνητικό να εισβάλει στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και η Τουρκία να είχε εκδώσει παράτυπη ναυτική οδηγία (navtex) για σεισμικές έρευνες, θα έχαιρε μιας εντελώς διαφορετικής και σίγουρα πολύ πιο δυναμικής «υποδοχής». 

Υπενθυμίζεται ότι το Oruc Reis αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, το πρωί του Σαββάτου 1/2, γύρω στις 08:45.

Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Oruc Reis συνοδευόταν από δύο βοηθητικά πλοία, ενώ σε κοντινή απόσταση από το σεισμογραφικό της Τουρκίας βρισκόταν η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και το πλήρωμά της κατέγραφε κάθε κίνηση και μετέφερε εικόνα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Οι τελευταίες πληροφορίες από το Πολεμικό Ναυτικό λένε πως ακόμη και μετά την αποχώρηση του «Oruc Reis» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η φρεγάτα «Σπέτσαι» που θα αλλάξει τις επόμενες ώρες το Νικηφόρο Φωκά, θα παραμείνει καλού κακού στο όριο της υφαλοκρηπίδας ως το πλωτό τείχος.

πηγή: thetoc.gr