Αποκάλυψη FAZ: Αυτοί κερδίζουν από το προσφυγικό στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 14:08 Αποκάλυψη FAZ: Αυτοί κερδίζουν από το προσφυγικό στην Ελλάδα

Εκτενές ρεπορτάζ της Frankfurter Alggemeine Zeitung στη Λέρο. Καταγγελίες και μαρτυρίες για ατασθαλίες ακτιβιστών και εργαζομένων.

Ακτιβιστές, επιχειρηματίες και εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους «βλέπει» σε δημοσίευμά της η γερμανική Frankfurter Alggemeine Zeitung ως τα πρόσωπα και οι ομάδες που επωφελούνται από την τραγική κατάσταση των πρόσφυγων και μεταναστών στην Ελλάδα και ειδικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 

Αυτοί κερδίζουν από την προσφυγική κρίση

Η FAZ στο δημοσίευμά της που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, παίρνει το παράδειγμα της Λέρου και θέτει το ερώτημα: ποιος τελικά επωφελείται από την άθλια κατάσταση στα προσφυγικά κέντρα των νησιών.

«Όχι μόνο οι διακινητές και οι λαθρέμποροι κερδίζουν πολλά χρήματα από την κρίση. Υπάρχει πλήθος στοιχείων που δείχνουν ότι κρατικοί υπάλληλοι -τουλάχιστον μεμονωμένοι-, αδίστακτοι επιχειρηματίες, αλλά και πολλοί ‚ακτιβιστές αποκομίζουν συστηματικά ίδιον όφελος».

Μαρτυρίες και καταγγελίες για ατασθαλίες

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το 2015 πάνω από ένα δις ευρώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «από αυτή την πίτα όλοι θέλουν να φάνε μεγαλύτερο κομμάτι από εκείνο που τους αναλογεί». 

Στη συνέχεια καταγράφει μαρτυρίες και καταγγελίες για ατασθαλίες με υπόνοιες διαφθοράς. Για παράδειγμα μάρτυρας αναφέρει ότι «προβλεπόταν να χορηγηθούν 3000 μερίδες με κοτόπουλο, ρύζι και δέκα ελιές. Αντ' αυτού οι ελιές ήταν τέσσερις» και καταλήγει το ρεπορτάζ ότι από τις μικρές ατασθαλίες μπορεί κανείς να φανταστεί την έκταση του προβλήματος.

Το ρεπορτάζ αποτύπωσε την κατάσταση στη Λέρο όπου -όπως αναφέρει- φιλοξενούνται 3.000 πρόσφυγες την ώρα που το κέντρο υποδοχής του νησιού «έχει χωρητικότητα 800 το πολύ χιλίων θέσεων». 

Τι λέει το Spiegel 

Τέλος, στο θέμα των διακινητών και συνεργατών τους, που οδηγούνται στην ελληνική δικαιοσύνη, αναφέρεται το Der Spiegel. Όπως σημειώνει, βάσει του ελληνικού ποινικού δικαίου, απειλούνται ποινές στερητικές της ελευθερίας έως και 15 χρόνια καθώς και πρόστιμα ύψους τουλάχιστον 200.000 ευρώ. «Είναι ο πιο αυστηρός νόμος κατά των διακινητών στην ΕΕ», γράφει το ρεπορτάζ, ενώ σε άλλο σημείο παρατηρεί ότι με τον τρόπο αυτό «η Ελλάδα θέλει να περιορίσει τη μετανάστευση από την Τουρκία. Ωστόσο αν και η κυβέρνηση βάλει τόσο αυστηρά εναντίον των καπετάνιων πλοιαρίων, ο αριθμός των αφίξεων από την Τουρκία δεν μειώνεται».

Όπως παρατηρεί το άρθρο, μολονότι οι ποινές είναι τόσο αυστηρές, παραμένουν αναποτελεσματικές, γιατί δεν στοχεύουν στους πραγματικούς διακινητές αλλά σε εκείνους που απλώς οδηγούν τα πλοιάρια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο ελληνικός νόμος δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στα μέλη μιας σπείρας διακινητών και στον εγκέφαλό της, ενώ στις «δρακόντειες ποινές κατά των συνεργών» ασκούν κριτικοί και Έλληνες νομικοί. Σε κάθε περίπτωση «πέρυσι σχεδόν 2000 οδηγήθηκαν στις φυλακές λόγω συνέργειας σε παράνομη μεταφορά ανθρώπων. Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα ποινικών κρατουμένων μετά τους σχετιζόμενους με διακίνηση ναρκωτικών, ενώ διπλασιάστηκαν μάλιστα από το 2016».

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση