MH370: Αυτός ο άνθρωπος έριξε το αεροπλάνο;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 16:10 MH370: Αυτός ο άνθρωπος έριξε το αεροπλάνο;

Έξι χρόνια μετά και οι οικογένειες των 239 επιβαινόντων της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines, δεν έχουν ακόμα πειστικές απαντήσεις για το πως χάθηκαν οι δικοί τους άνθρωποι.

Σήμερα, ωστόσο, τα πράγματα δείχνουν να ξεκαθαρίζουν μέσα από δηλώσεις ανθρώπων σε πολύ υψηλά αξιώματα οι οποίοι έκρυβαν στοιχεία από την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ανάμεσα σε αυτούς, ο τότε πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ. Ανερυθρίαστα, ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχθηκε σήμερα ότι δεν είχε αποκλειστεί η πιθανότητα ο ίδιος ο πιλότος της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines που αγνοείται από το 2014 να έριξε εσκεμμένα το αεροπλάνο.

Ο Νατζίμπ, που ήταν πρωθυπουργός όταν η MH370 με 239 επιβαίνοντες εξαφανίστηκε πριν από σχεδόν έξι χρόνια, απαντούσε σε σχόλια του πρώην πρωθυπουργού της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ, που δήλωσε ότι πολύ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στη Μαλαισία θεωρούσαν από πολύ νωρίς ότι πρόκειται για αυτοκτονικό διάβημα του πιλότου Ζάχαρι Άχμαντ Σαχ.

«Αντιλήφθηκα σαφώς ότι πολύ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της μαλαισιανής κυβέρνησης θεωρούσαν από πάρα πολύ νωρίς ότι επρόκειτο για αυτοκτονικό διάβημα του πιλότου», είπε ο Άμποτ σε ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού δικτύου Sky News για την αεροπορική τραγωδία που μεταδόθηκε σήμερα.

Ο Νατζίμπ δήλωσε στο Free Malaysia Today ότι αξιωματούχοι της Μαλαισίας είχαν εξετάσει ένα τέτοιο σενάριο κατά τη διάρκεια των ερευνών τους, αλλά επέλεξαν να μην κάνουν γνωστές τις απόψεις τους στην κοινή γνώμη.

«Θα θεωρείτο άδικο και νομικά ανεύθυνο από τη στιγμή που τα μαύρα κουτιά που περιλαμβάνουν τον καταγραφέα συνομιλιών στο πιλοτήριο δεν είχαν βρεθεί και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για το κατά πόσο ο πιλότος είχε την αποκλειστική ή τη μερική ευθύνη», δήλωσε ο Νατζίμπ. «Και πάλι πρέπει να τονίσω ότι αυτό το πιθανό σενάριο ποτέ δεν αποκλείστηκε κατά τη διάρκεια των προσπαθειών αναζήτησης και των ερευνών, όπου καταβλήθηκαν όλες οι δυνατές προσπάθειες».

Το υπουργείο Μεταφορών της Μαλαισίας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Οι αρχές είχαν στο παρελθόν ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει τίποτα ύποπτο στο παρελθόν του πιλότου, στην εκπαίδευση ή τη νοητική του κατάσταση, αλλά δεν είχαν αποκλείσει την πιθανότητα το αεροσκάφος να εξετράπη εσκεμμένα της πορείας του.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση