Χάφταρ: Είμαστε έτοιμοι για εκεχειρία στη Λιβύη, αν αποχωρήσουν οι μισθοφόροι

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 10:36 Χάφταρ: Είμαστε έτοιμοι για εκεχειρία στη Λιβύη, αν αποχωρήσουν οι μισθοφόροι

“Η υπομονή μας έχει γίνει πολύ λεπτή εξαιτίας των παραβιάσεων της εκεχειρίας από τους μισθοφόρους του Ερντογάν και του Σάρατζ και την αποτυχία τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου”, είπε χαρακτηριστικά ο Χάφταρ.

Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, θέτει δύο όρους για να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Όπως μεταδίδει το Sputnik, ο πρώτος όρος είναι να απομακρυνθούν από την Λιβύη οι Τούρκοι και Σύροι μισθοφόροι και ο δεύτερος να σταματήσει η Άγκυρα να προμηθεύει όπλα στο καθεστώς του Σάρατζ.

Ο Χάφταρ πρόσθεσε πως ο LNA στηρίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ναυτικές περιπολίες στα ανοικτά της Λιβύης, ώστε να εμποδιστεί η μεταφορά μισθοφόρων, όπλων και πυρομαχικών από την Τουρκία στην Τρίπολη.

 

Ο Χάφταρ σημείωσε ακόμη πως η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγιέζ Σάρατζ απέσυρε τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στη Γενεύη υπό τον ΟΗΕ, κατ’ εντολήν της Τουρκίας και του Κατάρ.

«Ο Σάρατζ παίρνει εντολές από την Άγκυρα και τη Ντόχα και δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς αυτές. Απόδειξη είναι οι δηλώσεις του Ερντογάν, με τις οποίες επεσήμανε την ανάγκη να αποσυρθεί ο GNA (σσ η κυβέρνηση του Σάρατζ) από τις συζητήσεις στη Γενεύη», είπε ο Χάφταρ.

Ο ηγέτης του LNA πρόσθεσε πως ο Σάρατζ βασίζεται πλέον μόνο στους μισθοφόρους που έρχονται από την Τουρκία και την Συρία.

Κατά τον Χάφταρ, ο LNA είναι ανοικτός σε όλες τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που θα φέρουν σταθερότητα και ασφάλεια στη Λιβύη και υποστηρίζει τις δράσεις που έχει αναλάβει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Ghassan Salame.

Ταυτόχρονα όμως επεσήμανε πως η υπομονή του LNA απέναντι στις συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας από την πλευρά του Σάρατζ, φτάνει στο τέλος της.

«Η υπομονή μας έχει γίνει πολύ λεπτή εξαιτίας των παραβιάσεων της εκεχειρίας από τους μισθοφόρους του Ερντογάν και του Σάρατζ και την αποτυχία τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου», είπε χαρακτηριστικά ο Χάφταρ.

Πηγή: sputniknews.com

Προσαρμοσμένη αναζήτηση