Η πρώτη παραδοχή Ερντογάν για Σύρους μισθοφόρους στη Λιβύη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 17:34 Η πρώτη παραδοχή Ερντογάν για Σύρους μισθοφόρους στη Λιβύη

Ο Ερντογάν επιχείρησε να “στείλει την μπάλα στην εξέδρα” για τους μισθοφόρους του στην Λιβύη, κάνοντας λόγο και για Ρώσους που έχει στείλει εταιρεία ασφαλείας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε σήμερα για πρώτη φορά την παρουσία στη Λιβύη σύρων μαχητών συμμάχων της Άγκυρας για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης έναντι των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

«Υπάρχουν εκεί στοιχεία του Συριακού Εθνικού Στρατού. Αυτοί (ο Χάφταρ και οι υποστηρικτές του) θέλουν (οι εν λόγω μαχητές) να φύγουν. Όμως γιατί δεν μιλάμε για τη ρωσική εταιρεία ασφαλείας που διαθέτει 2.500 άνδρες (στη Λιβύη);», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Συριακός Εθνικός Στρατός είναι μια συμμαχία ένοπλων συριακών οργανώσεων οι οποίες εκπαιδεύονται και χρηματοδοτούνται από την Άγκυρα.

Σημειώνεται πως μόλις σήμερα το πρωί ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ που ηγείται του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, έθετε ως όρο για την υπογραφή εκεχειρίας την αποχώρηση των Τούρκων και Σύρων μισθοφόρων από την Λιβύη.

Τουλάχιστον 2.000 Σύροι μισθοφόροι στη Λιβύη

Υπενθυμίζεται πως όπως είχε αποκαλύψει ο Guardian τον περασμένο Ιανουάριο, δύο χιλιάδες Σύροι αντάρτες έφθασαν ή ετοιμάζονται να πάνε από την Τουρκία στη Λιβύη για να στηρίξουν την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Η ανάπτυξη της στρατιωτικής δύναμης έρχεται ως αποτέλεσμα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, για την ενίσχυση του πρωθυπουργού της Τρίπολης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ στην αντιμετώπιση του αντίπαλού του, Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

«Αυτή είναι μια πολύ διαφορετική περίπτωση από τη Συρία (σσ όπου η Τουρκία ενίσχυε τις δυνάμεις κατά του Άσαντ, στις οποίες παρεισέφρησαν φανατικοί ισλαμιστές, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν και στις μάχες κατά των Κούρδων)», έλεγε στον Guardian η Claudia Gazzini, αναλύτρια για τη Λιβύη. «Το αντιτουρκικό αίσθημα είναι ήδη αυξημένο εξαιτίας των παρεμβάσεων της Άγκυρας και τώρα θα κορυφωθεί, λειτουργώντας προς όφελος του Χάφταρ», προσέθετε.

Μια πρώτη ομάδα 300 μαχητών του Συριακού Εθνικού Στρατού – μιας ομάδας οργανώσεων ανταρτών, που χρηματοδοτεί η Τουρκία, έφυγε από τη Συρία στις 24 Δεκεμβρίου μέσω του στρατιωτικού μεθοριακού φυλακίου Hawar Kilis και ακολούθησαν άλλοι 350 στις 29 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια -ανέφερε ο Guardian- πέταξαν για την Τρίπολη, όπου έχουν αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Άλλοι 1.350 μπήκαν στη συνέχεια στην Τουρκία στις 5 Ιανουαρίου. Ορισμένοι έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Λιβύη, ενώ οι υπόλοιποι περνούν από εκπαίδευση σε στρατόπεδα στη νότια Τουρκία. Την ίδια ώρα ισλαμιστές της ομάδας Sham Legion σχεδιάζουν να πάνε στη Λιβύη.

Οι μαχητές υπέγραψαν συμβόλαια διάρκειας 6 μηνών με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης του Σάρατζ και όχι με τον τουρκικό στρατό, με μηνιαίες απολαβές 2.000 δολαρίων – ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις 450-550 τουρκικές λίρες που λάμβαναν ανά μήνα στη Συρία. πάντα κατά τον Guardian, έχουν λάβει την υπόσχεση για τουρκική υπηκοότητα, ένα «καρότο» που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για να προσελκύσει ξένους μαχητές που βρίσκονται εδώ και χρόνια στο μισθολόγιό της.

Η Τουρκία πληρώνει ακόμη τα έξοδα περίθαλψης τραυματισμένων μαχητών και της μεταφοράς των νεκρών στη Συρία. Ήδη έχουν σκοτωθεί τέσσερις Σύροι μαχητές, όπως είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ο Guardian, αν και οι μονάδες τους είπαν ότι σκοτώθηκαν μαχόμενοι κατά των Κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση