Μπορίσοφ: Θέλαμε τριμερή για το προσφυγικό αλλά ο Ερντογάν δεν ήθελε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020 10:28 Μπορίσοφ: Θέλαμε τριμερή για το προσφυγικό αλλά ο Ερντογάν δεν ήθελε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Μητσοτάκη

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε πίσω μετά την «πληροφορία» για νεκρούς μετανάστες στα σύνορα.

Την άρνηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να συμμετάσχει σε τριμερή σύνοδο με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, με επίκεντρο τη νέα κρίση που έχει ξεσπάσει στο προσφυγικό, μεταδίδουν ορισμένα τουρκικά και βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Η πληροφορία έρχεται από τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος δήλωσε χθες πως προσφέρθηκε να διοργανωθεί αυτή η σύνοδος στη Σόφια, αλλά ο Ερντογάν αρνήθηκε μετά τις αναφορές για νεκρούς μετανάστες στα ελληνικά σύνορα.

Συγκεκριμένα, όπως είχε μεταδώσει το ΑΜΠΕ, ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές ότι σκότωσαν δύο μετανάστες που επιχείρησαν να παραβιάσουν τα σύνορα με την Τουρκία. «Σήμερα, Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν δύο μετανάστες και τραυμάτισαν άλλον ένα σοβαρά» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ανακοινώνοντας πως απέρριψε την ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τη φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία.

«Μιλάμε μαζί τους, μας λένε: "Θα σας στείλουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ". Ποιον προσπαθείτε να ξεγελάσετε; Δεν θέλουμε πλέον αυτά τα χρήματα» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα που παραχώρησε με τον τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

«Κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια για τριμερή σύνοδο, ή σύνοδο με ευρύτερη σύνθεση, στη Σόφια. Θα μπορούσαμε να την είχαμε πετύχει. Αλλά τότε έφτασαν οι πληροφορίες για τους νεκρούς μετανάστες. Και ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν πραγματικά έτοιμος να έρθει στη Σόφια, αλλά εφόσον δεν επιθυμούσε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Σύνοδος ματαιώθηκε» δήλωσε ο Μπορίσοφ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Θέση για βίντεο που κυκλοφορεί στα social media και παρουσιάζει νεκρό στα ελληνοτουρκικά σύνορα πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαρακτηρίζοντάς το «ψευδή είδηση». Μάλιστα, ο κ. Πέτσας ζητεί την προσοχή των ΜΜΕ για να μην αναπαράγουν θέματα που είναι μέρος της «τουρκικής προπαγάνδας».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα στον Έβρο, μαζί με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, τον Σαρλ Μισέλ, τον Ντέιβιντ Σασόλι και την Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση