Μήνυμα Στόλτενμπεργκ σε Ταλιμπάν! “Τηρήστε τη συμφωνία για να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν”

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 09:35 Μήνυμα Στόλτενμπεργκ σε Ταλιμπάν! “Τηρήστε τη συμφωνία για να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν”

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε από τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τη συμφωνία που υπέγραψαν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Μάλιστα διαμήνυσε στους Ταλιμπάν αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσει το ΝΑΤΟ να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν.

Η συμφωνία αποτελεί «ευκαιρία για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των Αφγανών και να επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη. Για να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία, οι Ταλιμπάν πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Ζάγκρεμπ με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Άντρεϊ Πλένκοβιτς.

«Πρέπει να δούμε μείωση της βίας και να αποφευχθεί η υπονόμευση της συμφωνίας. Θα μειώσουμε την [στρατιωτική] παρουσία μας μόνο αν οι Ταλιμπάν τιμήσουν τη συμφωνία που υπέγραψαν», είπε ο Στόλντενμπεργκ. «Είμαστε διατεθειμένοι να τη μειώσουμε, αν οι Ταλιμπάν τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως το Σύμφωνο δεν θα βιαστεί.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι περιμένει έναν «μακρύ και δύσκολο δρόμο», που θα έχει «απογοητεύσεις» πριν αποκατασταθεί η ειρήνη στο Αφγανιστάν, κάνοντας μια νύξη για το γεγονός πως η συμφωνία μοιάζει εύθραυστη.

«Ο δρόμος προς την ειρήνη θα είναι μακρύς και δύσκολος και πρέπει να προετοιμαστούμε για απογοητεύσεις», σημείωσε ο ΓΓ του NATO σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Ζάγκρεμπ, όπου συμμετείχε στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, τα 22 από τα 27 μέλη της οποίας είναι επίσης μέλη του NATO.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση