Κορονοϊός: 41 νεκροί σε μια μέρα στην Ιταλία, 590 νέα κρούσματα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 20:35 Κορονοϊός: 41 νεκροί σε μια μέρα στην Ιταλία, 590 νέα κρούσματα

Οι νεκροί συνολικά στην Ιταλία από τον κορονοϊό έφτασαν τους 148 και τα κρούσματα τα 3.296. Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται 1.790 ασθενείς.

Δεν έχουν τέλος οι θάνατοι από τον κορονοϊό στην Ιταλία. Σήμερα άλλοι 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό ιό, ενώ τα νέα κρούσματα ανέρχονται στα 590.

Οι νεκροί στην Ιταλία από τον κορονοϊό έφτασαν τους 148 και τα συνολικά κρούσματα τα 3.296. Από τους νεκρούς οι  98 στην Λομβαρδία, 30 στην Εμίλια Ρομάνια, 10 στο Βένετο, 4 στη Μαρκέ, 2 στο Πιεμόντε, 3 στην Λιγουρία, 1 στην Απουλία.

Όπως έγινε γνωστό 1.155 ασθενείς είναι με ήπια συμπτώματα σε απομόνωση στο σπίτι, 1.790 ασθενείς με συμπτώματα σε νοσοκομεία, ενώ θεραπεύτηκαν 414 άτομα. Μέχρι στιγμής έχει ανακάμψει το 10,7% του συνόλου εκείνων που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, ενώ οι νεκροί αντιπροσωπεύουν 3,8%.

Τα στοιχεία πολιτικής προστασίας στην Ιταλία αναφέρουν ότι 1.777 ασθενείς βρίσκονται στη Λομβαρδία, 658 στην Εμίλια Ρομάνια, 380 στο Βένετο, 106 στο Πεδεμόντιο, 120 στη Μαρκέ, 45 στην Καμπανία, 21 στη Λιγουρία, 60 στην Τοσκάνη, 41 στο Λάτσιο, 21 στο Friuli Βενετία Τζούλια, 16 στην Σικελία, 12 στην Απουλία, 8 στην Αμπρούτσο, 7 στο Τρεντίνο, 7 στην Μολίζη, 9 στην Ούμπρια, 1 στην επαρχία Μπολζάνο, 2 στην Καλαβρία, 2 στη Σαρδηνία, μία στη Μπασιλικάτα και 2 στην Βάλε ντ ‘ Αόστα. 

Η κυβέρνηση διέθεσε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τον κορονοϊό

Στο μεταξύ η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διέθεσε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε λόγω του κορονοϊού.

“Πρόκειται για ποσά με τα οποία θα στηρίξουμε τα ιταλικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας”, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα σχετικά μέτρα. Παράλληλα, ενισχύεται οικονομικά και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Η Ιταλία, με επίσημη επιστολή της προς την Έυρωπαικη Ένωση, ετοιμάζεται να γνωστοποιήσει στις Βρυξέλλες ότι λόγω της απρόβλεπτης αυτής κατάστασης δεν θα μπορέσει να σεβαστεί φέτος την προγραμματισμένη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ. Ο σχετικός άτυπος διάλογος της ιταλικής κυβέρνησης με την Κομισιόν έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο διάλογος αυτός πραγματοποιείται σε πνεύμα κατανόησης.

Η κυβέρνηση Κόντε, τέλος, αποφάσισε και την αναβολή του δημοψηφίσματος που είχε προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου, με αντικείμενο την μείωση του συνολικού αριθμού βουλευτών και γερουσιαστών της χώρας. Η νέα σχετική ημερομηνία θα ανακοινωθεί με τα το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο ντι Μάιο καταγγέλει το CNN για “διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Λουίτζι ντι Μάιο καταφέρθηκε σήμερα εναντίον του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, «παρουσίασε έναν χάρτη πάνω στον οποίο φαινόταν πως η Ιταλία είναι η αρχική εστία του νέου κορονοϊού» παγκοσμίως.

«Πρόκειται για μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών σε μια ανάρτησή του στο Facebook.

«Πρόκειται μονάχα για ένα παράδειγμα, καθώς και άλλα διεθνή ΜΜΕ περιγράφουν την κατάσταση στην Ιταλία με εσφαλμένο τρόπο», κατήγγειλε ο Λουίτζι ντι Μάιο.

Στον χάρτη που μετέδωσε το CNN υπό τον τίτλο «Κρούσματα του κορονοϊού που συνδέονται με την Ιταλία», η χώρα είναι βαμμένη κόκκινη και βρίσκεται στο κέντρο ενός παγκόσμιου χάρτη απ’ όπου καμιά 15αριά βέλη συνδέουν την Ιταλία με άλλες χώρες ή κρούσματα που έφθασαν από την Ιταλία. Η Κίνα δεν αναφέρεται στον χάρτη».

«Διερωτώμαι ποιος είναι ο σκοπός. Το να μεροληπτεί κανείς σε βάρος μιας χώρας που έχει ένα δημόσιο σύστημα υγείας και που διαχειρίζεται, με τον καλύτερο τρόπο και παρά τις όποιες περικοπές δεκαετιών στον προϋπολογισμό της, μια περίπλοκη και επείγουσα κατάσταση σε ορισμένες περιοχές;» ρώτησε ο ντι Μάιο, ο οποίος κατήγγειλε την «παραπληροφόρηση ορισμένων ΜΜΕ».

«Η Ιταλία είναι η χώρα που διαχειρίζεται με τον πλέον σθεναρό τρόπο αυτήν την έκτακτη κατάσταση, η οποία, όπως το γνωρίζουμε, δημιουργήθηκε στην Κίνα» σημείωσε.

«Εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο προκειμένου να επιστρέψει η χώρα μας, το συντομότερο, στην κανονικότητα. Καλούμε ολόκληρο τον κόσμο να συνεργαστεί προς αυτόν τον σκοπό: πολιτικούς άνδρες και γυναίκες, οργανισμούς και ΜΜΕ» κατέληξε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση