Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Έσπασαν το φράγμα των 100.000 τα κρούσματα - Στο "κόκκινο" Ιταλία, Ιράν και Ν.Κορέα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 07 Μαρτίου 2020 16:42 Κορονοϊός: Έσπασαν το φράγμα των 100.000 τα κρούσματα - Στο "κόκκινο" Ιταλία, Ιράν και Ν.Κορέα

Καλπάζει διεθνώς η επιδημία του κορονοϊού, καθώς τα κρούσματα έχουν "σπάσει" το φράγμα των 100.000!

Κάθε μέρα που περνά, ο απολογισμός από την επιδημία είναι όλο και πιο βαρύς, ενώ μόνο στην Κίνα καταγράφονται 3.070 θάνατοι.

Την ίδια ώρα, στη Νότια Κορέα καταγράφηκαν ακόμη 174 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα σε 6.767, ενώ στο Ιράν τα θύματα αυξήθηκαν κατά 21 μέσα σε μια ημέρα.

Το πρώτο της κρούσμα "μετρά" και η Μάλτα, ενώ ο ΠΟΥ εκτιμά, τώρα, πως η διάδοση του ιού είναι "πολύ ανησυχητική".

Ιταλία: Θετικός στον ιό ο Τζινγκαρέτι, ανησυχία για τον Σαλβίνι

Ο χθεσινός απολογισμός των θυμάτων του ιού ήταν ο υψηλότερος στη διάρκεια των δύο εβδομάδων κρίσης στη χώρα που έχει ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 197--τον μεγαλύτερο μετά την Κίνα. Ο αριθμός των Ιταλών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με COVID-19 έφθασε χθες τους 462, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανήλθε χθες σε 4.636.

Ο γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό, αλλά ότι είναι καλά και βρίσκεται σε κατ'οίκον περιορισμό μαζί με την οικογένειά του.

Παράλληλα, άνδρας της ασφαλείας του γραμματέα της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι φέρεται να είναι θετικός στον ιό. Ο γραμματέας της Λέγκας, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση RAI, δήλωσε έτοιμος να υποβληθεί στις εξετάσεις για την ανίχνευση του ιού.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση Κόντε προσανατολίζεται προς την παράταση της διακοπής λειτουργίας των σχολείων και πανεπιστημίων της χώρας μέχρι τα τελη Μαρτίου.

Σήμερα, εξάλλου, η ιταλική κυβέρνηση ενδέχεται να επεκτείνει την καραντίνα της "κόκκινης ζώνης" της Λομβαρδίας σε νέες περιοχές της περιφέρειας.

Στο μεταξύ το Βατικανό αποφάσισε ότι από σήμερα η γενική ακρόαση των πιστών από τον Πάπα Φραγκίσκο κάθε Τετάρτη και η καθιερωμένη ευλογία της Κυριακής θα πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου.

Στόχος της απόφασης αυτής είναι να μην δημιουργούνται ουρές στην είσοδο της πλατείας του Αγίου Πέτρου και στις πύλες της Αγίας Έδρας εξαιτίας των ελέγχων της αστυνομίας.

Παράλληλα προσωρινά απαγορεύεται και η συμμετοχή πιστών στην τέλεση της λειτουργίας από τον λατινοαμερικανό πάπα στο μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Μάρθας, στον ξενώνα όπου διαμένει, μέσα στο παπικό κρατίδιο.

Για λόγους που σχετίζονται, πάντα, με τα μέτρα πρόληψης του κοροναϊού θα κλείσουν, μέχρι νεωτέρας, και τα αρχεία του Βατικανού.

Ιράν: Τα κρούσματα αυξήθηκαν μέσα σε μια μέρα κατά 1.076

Ο αριθμός των νεκρών από τον covid-19 στο Ιράν αυξήθηκε μέσα σε ένα 24ωρο κατά 21 και σήμερα έφθασε τους 145, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Ταυτόχρονα τα κρούσματα αυξήθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο κατά 1.076 και ανέρχονται πλέον σε 5.823, είπε ο ίδιος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Γαλλία: 11 νεκροί, 716 τα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο ακόμη άνθρωποι πέθαναν από τον covid-19, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 11.

Το ένα θύμα προέρχεται από τη βόρεια Γαλλία και το άλλο από την Νορμανδία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Στη Γαλλία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού ανέρχονται σε 716, αύξηση κατά 103 μέσα σε μία ημέρα, προσθέτει το υπουργείο.

Μάλτα: 12χρονη Ιταλίδα το πρώτο κρούσμα

Το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού ανέφερε η Μάλτα. Πρόκειται για μια 12χρονη Ιταλίδα, μόνιμη κάτοικο της χώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Κρις Φιρν σήμερα.

Το κορίτσι υποβλήθηκε σε εξέταση και νωρίς σήμερα το πρωί βρέθηκε θετικό στον ιό. Λαμβάνει θεραπεία στη μονάδα λοιμωδών νοσημάτων του κρατικού νοσοκομείου, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι "είναι καλά".

Η έφηβη επέστρεψε στο τέλος του περασμένου μήνα από την περιοχή της βόρειας Ιταλίας Τρεντίνο περνώντας από την πρωτεύουσα της χώρας, την Ρώμη, μαζί με τους γονείς της και την αδελφή της. Χθες ανέφερε συμπτώματα.

Ιαπωνία: Κατέληξε πρώην επιβάτης του Diamond Princess

Ένας πρώην επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό, κατέληξε ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών που επέβαιναν στο πλοίο σε επτά, μετέδωσε σήμερα ο ιαπωνικός δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός NHK.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι πρόκειται για έναν άνδρα που δεν είναι Ιάπωνας και ο οποίος κατέληξε χθες.

Το κρουαζιερόπλοιο μετέφερε 3.711 επιβάτες από 56 χώρες.

Bρισκόταν επί 14 ημέρες σε καραντίνα έξω από το λιμάνι της Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας και στη συνέχεια εκκενώθηκε σταδιακά και οι επιβάτες του επαναπατρίστηκαν.

14 κρούσματα στη Ρωσία - 12 στη Γεωργία

Ένας γιος ανώτερου αξιωματούχου Υγείας στην Γεωργία δήλωσε σήμερα ότι μολύνθηκε με τον νέο κοροναϊό, αφού ήρθε σε επαφή με άτομα που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία.

Ο Νικόλος Γκαμκρελίντζε, γιός του Αμιράν Γκαμκρελίντζε, του επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου των Ασθενειών της Γεωργίας, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι βρέθηκε θετικός στον ιό.

Από την πλευρά του ο πατέρας του ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 12 κρούσματα στη χώρα-τα 10 συνδεόμενα με την Ιταλία και τα δύο με το Ιράν.

Η Γεωργία, μια χώρα στο Νότιο Καύκασο με πληθυσμό 3,7 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στο τέλος Φεβρουαρίου.

Στη γειτονική της Ρωσία, τέσσερα νέα κρούσματα του ιού ανακοινώθηκαν σήμερα, τρία εκ των οποίων στην πόλη Λίπετσκ και ένα στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε σήμερα το Κέντρο Αντιμετώπισης του Κοροναϊού.

Πρόκειται για άτομα που επέστρεψαν πρόσφατα από την Ιταλία. Όλοι οι ασθενείς έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο, ενώ όσοι έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους έχουν τεθεί υπό ιατρική επίβλεψη, προσθέτει το Κέντρο.

Μέχρι στιγμής τα κρούσματα στη Ρωσία ανέρχονται σε 14. Από αυτούς δύο είναι Κινέζοι, 11 Ρώσοι που επέστρεψαν πρόσφατα από την Ιταλία και ένας Ιταλός.

ΗΠΑ: Σε καραντίνα Αμερικανοί τουρίστες - Θάνατοι στη Φλόριντα

Δεκαπέντε Αμερικανοί τουρίστες βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο προφυλάξεων εναντίον του κοροναϊού, δήλωσε σήμερα παλαιστίνιος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχόλια από αμερικανούς αξιωματούχους στην περιοχή.

"Στο ξενοδοχείο βρίσκεται μια 15μελής αμερικανική αντιπροσωπεία. Εξακολουθούν να είναι εκεί και αντιμετωπίζονται βάσει των κανονισμών περί καραντίνας όπως και όλοι οι άλλοι που βρίσκονται εκεί", δήλωσε στο Ρόιτερ ο εκπρόσωπος Ιμπραήμ Μελχέμ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα Παλαιστινιακά Εδάφη μετά την επιβεβαίωση τουλάχιστον 12 κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στη Βηθλεέμ.

Εξάλλου δύο άνθρωποι υπέκυψαν από τον κοροναϊό στη Φλόριντα, τα πρώτα θύματα στις ΗΠΑ πέραν της δυτικής ακτής, ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή, οι υγειονομικές αρχές της Φλόριντα.

Αυτά τα δύο πρόσωπα είχαν επιστρέψει από το εξωτερικό, διευκρίνισαν οι αρχές, προσθέτοντας πως στη Φλόριντα υπάρχουν άλλα 12 άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Με αυτούς τους δύο νεκρούς ανέρχεται σε 16 ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από τον κοροναϊό στις ΗΠΑ. Όλοι οι άλλοι θάνατοι έχουν καταγραφεί σε δύο Πολιτείες που βρέχονται από τον Ειρηνικό, την Καλιφόρνια και την Πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Συνολικά περισσότερα από 200 πρόσωπα έχουν μολυνθεί από τον ιό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αύξηση των κρουσμάτων στα ΗΑΕ και το Κατάρ

Στο μεταξύ, ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυξήθηκε από 30 σε 45, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Το Κατάρ ανέφερε επίσης το 12ο κρούσμα του κοροναϊού, έναν πολίτη του Κατάρ που είχε επισκεφθεί το Ιράν, πρόσθεσε το υπουργείο.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν συμβουλεύσει τους πολίτες τους και όσους διαμένουν εκεί να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ενώ όλα τα σχολεία θα κλείσουν από αύριο, Κυριακή, για έναν μήνα.

Δημόσιες εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί σε όλη τη χώρα. Οι αγώνες σε μερικά αθλήματα, όπως ιπποδρομίες και ποδόσφαιρο, διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς θεατές.

Η Σαουδική Αραβία έχει κλείσει τα χερσαία σύνορά της με τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν με εξαίρεση τα εμπορικά φορτηγά οχήματα ενώ επιτρέπει πτήσεις από τις χώρες αυτές μόνο σε τρία από τα αεροδρόμιά της.

Το Κουβέιτ έχει αναστείλει για μια εβδομάδα τις πτήσεις προς και από την Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Συρία, το Μπανγκλαντές, τις Φιλιππίνες, την Ινδία και τη Σρι Λάνκα και έχει απαγορεύσει την είσοδο ξένων που είχαν επισκεφθεί τις χώρες αυτές τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Τέσσερα τα κρούσματα στο Αφγανιστάν

Το υπουργείο Υγείας του Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα αυξήθηκαν σε τέσσερα.

"Τρία κρούσματα του κοροναϊού καταγράφηκαν στη δυτική επαρχία Χεράτ του Αφγανιστάν", δήλωσε το Ρόιτερ ο Ουαχιντουλάχ Μαγιάρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Υγείας, προσθέτοντας πως από τα 36 ύποπτα κρούσματα που εξετάσθηκαν στην Καμπούλ, τα 33 βήγκαν αρνητικά.

Η Χεράτ συνορεύει με το Ιράν, το οποίο είναι μία από τις χώρες εκτός της Κίνας που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κοροναϊό, με περισσότερα από 4.000 κρούσματα και δεκάδες θαανάτους.

Ο Μαγιάρ εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι τα σύνορα του Αφγανιστάν με το Ιράν είναι ευάλωτα. Εκατομμύρια Αφγανοί ζουν και εργάζονται στη γειτονική χώρα και πολλοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πολιτική και οικονομική πίεση να επιστρέψουν.

Ο Μαγιάρ δήλωσε επίσης πως το κόστος της διαγνωστικής εξέτασης για τον κοροναϊό επιβαρύνει σοβαρά το σύστημα υγείας του Αφγανιστάν, η οικονομία του οποίου έχει πληγεί από χρόνια συγκρούσεων. Κάθε διαγνωστικό κιτ --με το οποίο μπορούν να εξετασθούν περίπου 50 ύποπτα κρούσματα-- κοστίζει περίπου 1.600 δολάρια, δήλωσε.

 

Πηγή: thetoc.gr