Κορωνοϊός: Αγγίζουν τους 5.000 οι νεκροί, πάνω από 130.000 κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 21:36 Κορωνοϊός: Αγγίζουν τους 5.000 οι νεκροί, πάνω από 130.000 κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Ανεξέλεγκτες είναι οι διαστάσεις που παίρνει πλέον η πανδημία του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο. Πάνω από 116 χώρες έχουν χτυπηθεί. Ιταλία, Ιράν και Ισπανία έχουν τους περισσότερους νεκρούς τις τελευταίες 24 ώρες.

Η επιδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.926 ανθρώπους από την εμφάνισή της, στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με έναν απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο και βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.

Στον κατάλογο των χωρών που μετρούν νεκρούς προστέθηκαν σήμερα η Νορβηγία και η Ινδία.

Μέχρι τις 19.00 σήμερα, είχαν αναφερθεί περισσότερα από 131.460 κρούσματα σε 116 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει πάντα την πραγματικότητα, αφού κάποιες χώρες εφαρμόζουν διαφορετική πολιτική όσον αφορά στο ποιους εξετάζουν. Από την Τετάρτη, την ίδια ώρα, αναφέρθηκαν 360 νέοι θάνατοι και 7.360 νέα κρούσματα σε όλον τον κόσμο.

Οι χώρες που ανέφεραν τους περισσότερους νεκρούς μέσα στις τελευταίες 24 ώρες είναι η Ιταλία, με 189, το Ιράν με 75 και η Ισπανία με 37.

κορονοϊός

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο), απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, έχει συνολικά 80.793 κρούσματα. Από αυτά, 3.169 ασθενείς πέθαναν και 62.793 ιάθηκαν. Από την Τετάρτη μέχρι τώρα καταγράφηκαν μόνο 15 νέα κρούσματα και 11 θάνατοι.

Στον υπόλοιπο κόσμο, τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 50.668 (7.345 νέα) και οι θάνατοι στους 1.754.

Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, μετά την Κίνα, είναι η Ιταλία (15.113 κρούσματα και 1.016 θάνατοι), το Ιράν (10.075 κρούσματα και 429 θάνατοι), η Ισπανία (2.968 κρούσματα και 84 θάνατοι) και η Νότια Κορέα (7.869 κρούσματα και 66 θάνατοι).

Από χθες μέχρι σήμερα, πολλές χώρες (Πολωνία, Αυστρία, Γουιάνα, Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν, Ινδία, Νορβηγία) ανέφεραν τους πρώτους θανάτους ασθενών στο έδαφός τους. Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν επίσης στην Κούβα και την Τζμάικα.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, η Ασία έχει τα περισσότερα κρούσματα (90.773 και 3.253 θάνατοι) και ακολουθούν η Ευρώπη (27.741 κρούσματα και 1.182 θάνατοι), η Μέση Ανατολή (11.035 κρούσματα και 440 θάνατοι), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς (1.416 κρούσματα και 39 θάνατοι), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (207 κρούσματα και 3 θάνατοι), η Ωκεανία (155 κρούσματα και 3 θάνατοι) και η Αφρική (134 κρούσματα και 3 θάνατοι).

24 τα κρούσματα στη Σερβία

Δώδεκα νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στην Σερβία από εχθές το απόγευμα μέχρι σήμερα ανεβάζοντας στους 24 τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τον COVID-19. Ένας ασθενής, 66 ετών, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στον νοσοκομείο της πόλης Νόβισαντ.

Σήμερα άρχισαν να εφαρμόζονται τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε εχθές η κυβέρνηση. Έτσι, απαγορεύτηκαν όλες οι συναθροίσεις άνω των εκατό ατόμων σε κλειστούς χώρους, έκλεισαν 44 μικροί συνοριακοί σταθμοί διέλευσης με τις γειτονικές χώρες και λειτουργούν μόνο οι μεγάλες συνοριακές διαβάσεις όπου γίνεται υγειονομικός έλεγχος όσων εισέρχονται στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σερβία απαγορεύει από προχθές την είσοδο στη χώρα σε όλους τους ξένους που προέρχονται από την Ιταλία, την Ελβετία, το Ιράν, τη Νότια Κορέα και κάποιες επαρχίες της Κίνας. Διεκόπησαν επίσης και οι προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προβεί ακόμη στο κλείσιμο των σχολείων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εκτιμώντας ότι για την ώρα δεν συντρέχει λόγος για κάτι τέτοιο. Στα σχολεία ωστόσο εφαρμόζονται αυστηρότερα μέτρα υγιεινής. Στις εισόδους των σχολικών κτιρίων τοποθετήθηκαν αντισηπτικά διαλύματα για τα χέρια ενώ δόθηκε εντολή να αερίζονται οι αίθουσες στα διαλείμματα και να ψεκάζονται οι χώροι, τα θρανία και τα πόμολα στις πόρτες κάθε μέρα πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Κίνδυνος να έχουν προσβληθεί 10.000 άτομα στη Βρετανία

Ο πιθανός αριθμός των ανθρώπων στη Βρετανία που έχουν προσβληθεί από τον νεό κορονοϊό κυμαίνεται μεταξύ 5.000-10.000, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς.

“Αυτή τη στιγμή καταμετράμε περίπου 590 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότεροι από 20 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Εάν υπολογίσετε τι σημαίνει πραγματικά αυτό σε σχέση με τον συνολικό αριθμό, είναι πολύ πιθανότερο να έχουμε μεταξύ 5000-10.000 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό αυτή τη στιγμή” επισήμανε.

Άλλοι τρεις μολύνθηκαν στην Κύπρο

Tρία νέα κρούσματα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που έλαβε αργά το απόγευμα το υπουργείο Υγείας από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, έχουν επιβεβαιωθεί τρία νέα κρούσματα.

Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στην Αλβανία

Διπλασιάστηκε το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των επίσημων κρουσμάτων κορονοϊού στην Αλβανία, με τους ασθενείς να ανέρχονται στους 23, ενώ μια 73χρονη γυναίκα που έχασε τη ζωή της στο βόρειο νομό Κουρμπίν πιθανολογείται ότι πρόκειται για το δεύτερο θύμα του ιού στη χώρα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εντείνει τα προληπτικά μέτρα στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης τις επόμενες ώρες και μέρες και έστειλε προσωπικά μηνύματα στους πολίτες με τις οδηγίες προφύλαξης από τον κορονοϊό.

Ταυτόχρονα, ο Αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων από αύριο το πρωί στις 6 τοπική η ώρα και μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής στις πόλεις Τίρανα, Δυρράχιο, Λέζια, Σκόδρα, Λιούσνια, Φίερι και Αυλώνα. Θα κυκλοφορούν μόνο ασθενοφόρα και εξουσιοδοτημένα μεταφορικά αυτοκίνητα. Επίσης, αύριο δεν θα λειτουργήσει όλη διοίκηση. Διακόπτουν την λειτουργία και όλες οι επιχειρήσεις Fasson και Call Center. Η αλβανική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανακοίνωσε με τη σειρά της τη διακοπή των αγώνων στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα.

Στις πόλεις σήμερα αυξήθηκε η παρουσία της αστυνομία, ενώ μπλόκα της αστυνομίας ενισχυμένα από το στρατό αναπτύσσονται κυρίως σε συνοριακές διαβάσεις. Οι καφετέριες, τα ρεστοράν και άλλα πολυσύχναστα κέντρα ήταν σήμερα κλειστά. Τα σουπερμάρκετ έδειξαν ότι δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση του κόσμου σε τρόφιμα και τα φαρμακεία σε μάσκες.

Πρώτος νεκρός στην Αλγερία

Η Αλγερία κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από τον νέο κοροναϊό, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή για την πρόληψη στους κόλπους του υπουργείου, τον γιατρό Ντζαμέλ Φουράρ, πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 67 ετών, που αντιμετώπισε καρδιολογικά προβλήματα.

Ο 67χρονος ήταν συγγενής με την οικογένεια, 17 μέλη της οποίας προσβλήθηκαν από τον ιό στην επαρχία Μπίλντα, στο νοτιοδυτικό Αλγέρι και σχετίζεται με επιβεβαιωμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε Αλγερινούς υπηκόους στη Γαλλία, διευκρίνισαν οι αρχές.

Επιπλέον, οι αρχές ανακοίνωσαν πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19, γεγονός που ανεβάζει σε 24 τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα. Εκ των 24 κρουσμάτων, 10 ασθενείς έχουν ιαθεί.

Ένα 25ο κρούσμα, το πρώτο που καταγράφηκε στην Αλγερία, αφορά έναν Ιταλό πολίτη που διαγνώστηκε με τη νόσο τον Φεβρουάριο, ο οποίος έχει επιστρέψει στη χώρα του.

πηγή: newsit.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση