Εκτύπωση αυτής της σελίδας

'Ενταση με κύπριους φοιτητές στο αεροδρόμιο Λάρνακας: Τους ζήτησαν να γυρίσουν πίσω στη Βρετανία [Βίντεο]

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 16:40 'Ενταση με κύπριους φοιτητές στο αεροδρόμιο Λάρνακας: Τους ζήτησαν να γυρίσουν πίσω στη Βρετανία [Βίντεο]

Σοβαρά προβλήματα σε Κύπριους που επιχείρησαν να επαναπατριστούν, προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για τα ιατρικά πιστοποιητικά.

Σοβαρά προβλήματα σε Κύπριους που επιχείρησαν να επαναπατριστούν προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οι επιβάτες των πτήσεων θα πρέπει να έχουν μαζί τους μαζί τους το ιατρικό πιστοποιητικό που αναφέρει ότι δεν είναι φορείς του κορωνοϊού, ώστε να μπουν στη χώρα.

Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένταση στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από γονείς φοιτητών οι οποίοι έφτασαν στην Κύπρο.

Θα επιτραπεί σε όσους έφτασαν ήδη στην Κύπρο να κατέβουν από τα αεροπλάνα που προσγειώθηκαν, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος ο οποίος βρέθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να διαχειριστεί την ένταση που προκλήθηκε όταν οι αρμόδιες αρχές δεν επέτρεπαν σε επιβάτες αεροσκαφών να αποβιβαστούν.

Σύμφωνα με τον Υπουργό οι ταξιδιώτες που έφτασαν χθες στην Κύπρο τόσο στο αεροδρόμιο Λάρνακας όσο και στο αεροδρόμιο Πάφου, θα μπουν σε καραντίνα. Ο κ. Καρούσος είπε επίσης ότι το κράτος θα στραφεί νομικά εναντίον της εταιρίας που επέτρεψε τον επιβιβασμό χωρίς πιστοποιητικό.

Οι ταξιδιώτες που έφτασαν στην Λάρνακα αλλά και αυτοί που έφτασαν στην Πάφο, επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και οδηγήθηκαν στους καθορισμένους χώρους καραντίνας, για απομόνωση 14 ημερών.

Απίστευτες σκηνές

Ειδικότερα, στο αεροδρόμιο Λάρνακας προσγειώθηκε γύρω στις 19.30 πτήση Easy Jet από το Gatwick με 50 επιβαίνοντες μεταξύ αυτών και φοιτητές και στις 20.10 πτήση της Ολυμπιακής – Aegean από την Αθήνα. Ωστόσο δυνάμεις ασφαλείας έσπευσαν στα αεροσκάφη και αφού ενημερώθηκαν ότι οι επιβαίνοντες δεν διέθεταν πιστοποιητικά, δεν τους επέτρεψαν να αποβιβαστούν. Τότε επικράτησαν σκηνές πανικού με τους φοιτητές να αρνούνται να μείνουν στο αεροσκάφος και τους γονείς που ανέμεναν στις αφίξεις να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι λίγα λεπτά πριν τις έξι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας πτήση της Emirates από τη Μάλτα και πρόλαβε οριακά προτού τεθεί σε ισχύ το νέο μέτρο.

Δύο λεπτά μετά τις έξι το απόγευμα προσγειώθηκε και μία πτήση τη Qatar Airways από την Ντόχα, με 11 επιβαίνοντες. Στο αεροσκάφος ανέβηκαν λειτουργοί του Τμήματος Μετανάστευσης οι οποίοι ελέγχουν κατά πόσον οι επιβάτες διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για να τους επιτραπεί η αποβίβαση.

Χαμός και στην Πάφο

Εξάλλου στο αεροδρόμιο της Πάφου έφτασε στις 6 το απόγευμα μία πτήση της Easy Jet από το Luton του Λονδίνου και στις 19.15 πτήση επίσης της Easy Jet από το Manchester. Και στο αεροδρόμιο Πάφου δεν επιτράπηκε στους ταξιδιώτες να κατέβουν με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση τόσο στις καμπίνες των αεροσκαφών όσο και στους χώρους υποδοχής του αεροδρομίου όπου περίμεναν τα παιδιά τους πολλοί γονείς.

Σήμερα έξι Κύπριοι επιβάτες πτήσης που έφτασε από το Άμστερνταμ, που είχαν βεβαίωση ότι δεν έχουν συμπτώματα κορωνοϊού, κατέβηκαν από το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφαση έλαβε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, καθώς επίσης και λειτουργός του Υπουργείου, που βρίσκονται στο Κέντρο Ζήνων. Αποφασίστηκε όπως οι επιβάτες αποβιβαστούν από το αεροσκάφος και οδηγήθηκαν στο ιατρικό κέντρο του αεροδρομίου, για εξετάσεις.

Μετά από τις εξετάσεις, οι έξι μεταφέρονται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους που αποφάσισε η Κυβέρνηση, ως χώρους απομόνωσης.

Σημειώνεται ότι 15 άτομα δεν επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος, πριν αναχωρήσει από την Ολλανδία, αφού δεν είχαν σχετική βεβαίωση μαζί τους.

Πηγή: Πολίτης