Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορωνοϊός: "Καμπανάκι" Κινέζων γιατρών για Ευρώπη - "Μην κάνετε τα ίδια λάθη με εμάς"

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 18:06 Κορωνοϊός: "Καμπανάκι" Κινέζων γιατρών για Ευρώπη - "Μην κάνετε τα ίδια λάθη με εμάς"

Σε ρεπορτάζ του Bloomberg επισημαίνεται ότι κομβικής σημασίας υπήρξε γι’ αυτούς η ελλιπής προστασία του ιατρικού προσωπικού

Ολα άρχισαν στην Γουχάν, όμως τώρα οι χώρες της Ευρώπης βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού. Τα κρούσματα και οι θάνατοι υπερβαίνουν στο σύνολό τους εκείνους της Κίνας. Γιατροί που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα στη Γουχάν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, καλώντας τους να μην κάνουν τα ίδια λάθη μ' εκείνους.

Κομβικής σημασίας υπήρξε γι’ αυτούς η ελλιπής προστασία του ιατρικού προσωπικού, η οποία οδήγησε σε επιμόλυνση μεταξύ γιατρών και νοσηλευτών. Στη Γουχάν η μη κατανόηση της ασθένειας αρχικά και η έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού τις πρώτες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του ιού είχε ως αποτέλεσμα τη μόλυνση χιλιάδων ιατρών και νοσηλευτών την ώρα που περιέθαλπταν ασθενείς. Τουλάχιστον 46 εξ αυτών έχουν πεθάνει.

"Οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας κολλούν τον ιό κατά την καθημερινή τους εργασία και το ποσοστό είναι ανάλογο με εκείνο κατά την πρώτη περίοδο στη Γουχάν", δήλωσε o Γου Ντονγκ, καθηγητής γαστροεντερολογίας στο Peking Union Medical College Hospital, ο οποίος βρίσκεται στη Γουχάν. "Το ιατρικό προσωπικό πρέπει να προστατευτεί", δήλωσε κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Έλλειψη σε προσωπικό και εξοπλισμό

Αυτή η πραγματικότητα δεν απέχει καθόλου από εκείνο που βιώνουν οι χώρες της Δύσης σε αυτή τη φάση. Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιταλία, οι χώρες αντιμετωπίζουν έλλειψη σε ιατρικό εξοπλισμό, όπως μάσκες, την ώρα που το αυξανόμενο φορτίο ασθενών καταβάλλει γιατρούς και νοσηλευτές. Εντωμεταξύ, η εξαιρετικά μεταδοτική φύση του ιού αποτελεί ένδειξη πως μεταδίδεται με ασυνήθιστους τρόπους, όπως μέσα από τα μάτια.

Ενδεικτικό είναι ότι στη Γουχάν, τα αυτιά, η μύτη, ο λαιμός και τα μάτια των γιατρών μολύνθηκαν με υψηλότερα ποσοστά από τους συναδέλφους τους στα ίδια νοσοκομεία, όπως δήλωσε ο Ντου Μπιν, διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Peking Union Medical College.

"Πολλαπλασιάστε τεστ"

"Κάντε πολλά τεστ", δήλωσε ο Ντου. "Εκτός από τα τεστ, δεν έχω ιδέα πώς μπορείτε να εντοπίσετε τα ύποπτα κρούσματα και πώς να θέσετε σε καραντίνα τις στενές επαφές".

Τα τεστ του κορονοϊού έχουν γίνει ένα βαρόμετρο ικανότητας για τις κυβερνήσεις και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ευρεία δημόσια οργή για την αργή διενέργεια τεστ, ενώ κράτη από την Ινδονησία ως την Ινδία κατηγορούνται ότι δεν διενεργούν καθόλου. Η Νότια Κορέα, η οποία είχε το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην Ασία, έχει θέσει την επιδημία υπό έλεγχο σε μεγάλο βαθμό μέσω της υποβολής δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά στην εξέταση.

πηγή: thetoc.gr