Καταρρέει το σύστημα υγείας στην ανατολική Γαλλία - Ενεργοποιούνται τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020 14:29 Καταρρέει το σύστημα υγείας στην ανατολική Γαλλία - Ενεργοποιούνται τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρονται στην Τουλόν, όπου υπάρχουν πολλά στρατιωτικά νοσοκομεία.

Ο γαλλικός στρατός ανακοίνωσε ότι άρχισε την μεταφορά ασθενών με Covid-19 που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση από την ανατολική Γαλλία σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Τουλόν για την ανακούφιση των νοσοκομείων που δέχονται μεγάλη πίεση.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι έξι ασθενείς μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό Airbus που διαθέτει εξοπλισμό εντατικής θεραπείας.

Η απόφαση για την μεταφορά ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση στην Τουλόν, όπου υπάρχουν πολλά στρατιωτικά νοσοκομεία, ελήφθη όταν οι γιατροί που βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημίας στις πόλεις Μιλούζ και Κολμάρ της ανατολικής Γαλλίας προειδοποίησαν ότι το σύστημα υγείας έφθασε στα όρια της κατάρρευσης.

"Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουμε κατακλυσθεί από επείγοντα περιστατικά και αδιάκοπη ροή ασθενών που χρήζουν νοσηλείας", αναφέρεται σε εσωτερικό σημείωμα γιατρού νοσοκομείου της περιοχής.

Η ανατολική Γαλλία έχει πληγεί σκληρά από την επιδημία. Οι γιατροί αναφέρουν 10 νέες περιπτώσεις σε κρίσιμη κατάσταση κάθε μέρα, ελλείψεις σε εξοπλισμό και μάσκες, εξάντληση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αυξανόμενο αριθμό μελών του προσωπικού που προβάλλονται από τον ιό. Οι γιατροί δηλώνουν ότι πλησιάζουν στο σημείο όπου θα πρέπει να αποφασίζουν σε ποιους ασθενείς θα δώσουν προτεραιότητα.

Η Γαλλία διαθέτει 5.000 κλίνες ΜΕΘ σε ολόκληρη την χώρα. Από τα 7.500 κρούσματα σε εθνικό επίπεδο, στην Μιλούζ έχουν καταγραφεί τα 1.800 και αυξάνονται με ρυθμό 300 επιπλέον ημερησίως.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Δευτέρα ότι η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο κατά της επιδημίας και η κυβέρνηση έδωσε εντολή στον γαλλικό στρατό να κινητοποιήσει το Systeme Morphee (Σύστημα Μορφέας. Χρησιμοποιείται από τον γαλλικό στρατό για την απομάκρυνση τραυματιών πολέμου από εμπόλεμες ζώνες με μεταγωγικά στρατιωτικά αεροσκάφη εξοπλισμένα με ΜΕΘ. Μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιηθεί 5 φορές στο Αφγανιστάν και στο Κόσοβο).

"Είναι η πρώτη φορά που το σύστημα χρησιμοποιείται για μη στρατιωτικούς ασθενείς. Η κρίσιμη κατάσταση στην Αλσατία το δικαιολογεί", δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού.

Η σημερινή μεταφορά των έξι ασθενών αναμένεται ότι θα είναι η πρώτη από πολλές τέτοιες επιχειρήσεις. Πέντε ακόμη στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού σε άλλες περιοχές της Γαλλίας.

Στην Μιλούζ, τουλάχιστον 30 άνθρωποι βρίσκονται στην Εντατική και με τον ρυθμό των 10 επιπλέον ασθενών που χρήζουν νοσηλείας κάθε μέρα, τα νοσοκομεία της ανατολικής Γαλλίας δεν έχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες.

Ο γαλλικός στρατός ετοιμάζεται επίσης να οργανώσει νοσοκομείο εκστρατείας με 30 μονάδες ΜΕΘ, δίπλα στα νοσοκομεία της Μιλούζ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση