Ποια φάρμακα θα νικήσουν τον κορωνοϊό: Αισιοδοξία και αγώνας ταχύτητας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 10:31 Ποια φάρμακα θα νικήσουν τον κορωνοϊό: Αισιοδοξία και αγώνας ταχύτητας

Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία στη μάχη για το φάρμακο κατά του κορωνοϊού.

Αντιγριπικό φάρμακο το οποίο έχει αναπτύξει εταιρεία του ιαπωνικού ομίλου Fujifilm λειτουργεί αποτελεσματικά έναντι του κορωνοϊού, ανακοίνωσε την Τρίτη η κινεζική κυβέρνηση.

Το Πεκίνο έχει ήδη αρχίσει να προωθεί τη χρήση του φαρμάκου favipiravir, το οποίο αναπτύσσεται από την Fujifilm Toyama Chemical και πωλείται υπό την εμπορική ονομασία Avigan.

"Είναι ιδιαίτερα ασφαλές και εμφανώς αποτελεσματικό", σημείωσε ο Zhang Xinmin, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης Βιοτεχνολογίας του υπουργείου Επιστημών της Κίνας, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε.

Κλινικές μελέτες έγιναν σε 200 ασθενείς σε νοσοκομεία της Ουχάν και της Σενζέν, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο εμφανίστηκαν πολύ σύντομα αρνητικοί στο τεστ του ιού. Ταυτόχρονα, τα συμπτώματα πνευμονίας υποχώρησαν σημαντικά. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, δεν παρουσιάστηκαν εμφανείς παρενέργειες.

Η ίδια η Fujifilm, πάντως, μέσω εκπροσώπου του, τονίζει ότι δεν ενεπλάκη στις κλινικές μελέτες στην Κίνα και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησής τους. Κινεζική εταιρεία έχει λάβει ήδη άδεια από τον Φεβρουάριο να παράγει το φάρμακο ως γενόσημο. Η Fujifilm παρέχει το Avigan σε ιαπωνικά νοσοκομεία για κλινικές μελέτες, ενώ ετοιμάζει και δικά της, ξεχωριστά κλινικά πειράματα στην Ιαπωνία. Θα χρειαστεί ωστόσο να περάσουν μήνες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των μελετών.

Η... γαλλική απάντηση

Η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi προσέφερε στη γαλλική κυβέρνηση αρκετά εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου Plaquenil για την ελονοσία. Οι πρώτες μελέτες σε 24 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι "πολλά υποσχόμενες", όπως ανακοινώθηκε.

Έτσι χορήγησε το σκεύασμα σε 24 ασθενείς και όπως αναφέρει έπειτα από έξι ημέρες ο κορωνοϊός είχε εξαφανιστεί στα τρία τέταρτα αυτών. Συγκεκριμένα οι ασθενείς έλαβαν 600mg, την μικρότερη δυνατή δόση δηλαδή, ημερησίως για επτά ημέρες. Πρόθεση είναι να επεκταθεί το θεραπευτικό πρωτόκολλο σε περισσότερους ασθενείς με νόσο COVID-19.

Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi, κάτοχος της άδειας του εν λόγω σκευάσματος ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δεσμεύσει ποσότητες του ώστε να διατεθούν στην έρευνα και θεραπεία των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και λοτι υπάρχει μεγάλη επάρκεια του σκευάσματος Υδροξυχλωροκίνης στα εργαστήρια της, ικανή να χορηγηθεί σε 300.000 ασθενείς.

Πάντως ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν έσπευσε να τονίσει ότι οι δοκιμές του φαρμάκου θα πρέπει να γίνουν σε μεγάλο αριθμό ασθενών προκειμένου να επαληθευθούν τα προκαταρκτικά συμπεράσματα.

Γερμανία: Παραγγέλνει χλωροκίνη για την ελονοσία

Σύμφωνα με δήλωση του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραγγείλει μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών παρασκευασμάτων προφύλαξης από την ελονοσία (μαλάρια), ως πιθανό θεραπευτικό μέσο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Όπως δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός της στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND), πρόκειται για το φάρμακο Chloroquine (Χλωροκίνη) το οποίο παρασκευάζει η εταιρεία Bayer. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθεί και η πνευμονική νόσος Covid-19 που προκαλείται από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον Σπαν, οι υγειονομικές αρχές μελετούν αρκετές έρευνες για να επαληθεύσουν αυτήν την άποψη.

Για τη χλωροκίνη έχουν γίνει δοκιμές με θετικά αποτελέσματα στην Κίνα από το Φεβρουάριο και έχουν δημοσιευθεί σε ιατρικά περιοδικά. Έτσι κι ο καθηγητής Ιατρικής και Διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, Didier Raoult (Ντιντιέ Ραούλτ), ανακάλυψε πως η ουσία υδρο-ξυχλω-ροκίνη που είχε αντιμετωπίσει πριν από 7 δεκαετίες την ελονοσία βελτιώνει πολύ την εξέλιξη της ασθένειας στους ανθρώπους.

Όπως έγραψε η ανταποκρίτρια Μαρία Δεναξά στο twitter " Ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν 600mg ημερησίως χλωροκίνης θεραπεύτηκαν σε 6 μέρες και δεν ήταν πια φορείς του ιού. Η κλινική δοκιμή έγινε σε νοσοκομείο της Μασσαλίας όπου τώρα νοσηλεύεται βουλευτίνα του Μακρόν στην οποία χορηγείται η πειραματική θεραπεία"

Ο καθηγητής Ντιντιέ Ραούλτ δήλωσε "Βλέπετε πάνω τους θετικούς φορείς που δεν έλαβαν "Υδροξυχλωροκίνη"..σε έξι μέρες παρέμεναν φορείς. Ενώ όταν δίνεται Plaquenil (Υδροξυχλωροκίνη) σε έξι μέρες μόνο το 25% παραμένουν φορείς" εξηγεί. Η χλωροκίνη δοκιμάστηκε σε ανθρώπους τις τελευταίες εβδομάδες και θεράπευσε το 75% των ασθενών με κορωνοϊό που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή σε νοσοκομείο της Μασσαλία.

Εξαντλήθηκε στα ελληνικά φαρμακεία το φάρμακο της χλωροκίνης

Περίπου ότι έχει συμβεί στα σούπερ μάρκετ συνέβη χθες και στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης με τους πολίτες να σπεύδουν να αγοράσουν το φάρμακο Πλακενίλ, (Plaquenil) των 200 ml , μετά την αποκάλυψη ότι είναι αυτό που το συστατικό του πολεμά αποτελεσματικά τον κορωνοϊό.

Αυστραλία: Δοκιμές σε φάρμακο για το Aids

Στο μεταξύ μια ομάδα Αυστραλών ερευνητών λένε ότι βρήκαν μια πιθανή θεραπεία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δοκιμές. Μάλιστα οι ασθενείς αναμένεται να εγγραφούν σε δοκιμές που θα γίνουν σε εθνικό επίπεδο μέχρι το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με το newscom.au o διευθυντής του Κέντρου Κλινικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Queensland, καθηγητής David Paterson, δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει δύο φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων ασθενειών να εξαλείφουν τον ιό σε δοκιμαστικούς σωλήνες, όπου και έγιναν οι αρχικές έρευνες. Σύμφωνα με τον ίδιο ένα από τα φάρμακα, που δόθηκε σε μερικούς από τους πρώτους ασθενείς που βγήκαν θετικοί στο COVID-19 στην Αυστραλία, έχουν ήδη οδηγήσει στην "εξαφάνιση του ιού" και πλήρη αποκατάσταση από τη λοίμωξη.

Ο καθηγητής Paterson, ο οποίος είναι επίσης ιατρός στο Royal Brisbane, δήλωσε ότι δεν είναι "τραβηγμένο" να χαρακτηρίσει τα φάρμακα "αγωγή ή θεραπεία". "Είναι μια δυνητικά αποτελεσματική θεραπεία. Οι ασθενείς θα καταλήξουν να μην έχουν βιώσιμο κορωνοϊό στο σύστημά τους καθόλου μετά το τέλος της θεραπείας", όπως είπε.

Ένα από τα δύο φάρμακα είναι τον ιό HIV, το οποίο έχει αντικατασταθεί από φάρμακα "νέας γενιάς" και το άλλο είναι το φάρμακο κατά της ελονοσίας , "Έχουν ήδη θεραπευτεί ασθενείς στην Αυστραλία με επιτυχημένα αποτελέσματα αλλά δεν έχουν γίνει με ελεγχόμενο ή συγκριτικό τρόπο", δήλωσε ο καθηγητής.

ΗΠΑ: Εθελοντικός εμβολιασμός με νέο φάρμακο

Αγώνα με τον χρόνο δίνει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προκειμένου να δώσει μια πειστική και τεκμηριωμένη απάντηση που θα οδηγήσει στην παρασκευή εμβολίου ή φαρμάκων ενάντια στο νέο κορωνοϊό.

Η πρώτη κλινική δοκιμή ενός εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 ξεκίνησε χθες στο Σιάτλ, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Σε αυτήν την "ανοιχτή κλινική δοκιμή", θα συμμετάσχουν 45 εθελοντές, ηλικίας από 18 μέχρι 55 ετών, που όλοι τους είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) η δοκιμή θα διαρκέσει έξι εβδομάδες. "Ο πρώτος από τους συμμετέχοντες έλαβε το πειραματικό εμβόλιο", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ανάρτηση του Σ. Τσιόδρα για τις κινεζικές έρευνες με το νέο φάρμακο

Ωστόσο, η διεθνής ιατρική κοινότητα τα τελευταία 24ωρα έχει στραμμένα τα μάτια στο -πολλά υποσχόμενο- φάρμακο της Fujifilm Toyama που χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό από τον Φεβρουάριο.

Τις έρευνες των Κινέζων με το νέο φάρμακο, σχολίασε και ο Σωτήρης Τσιόδρας αναδημοσιεύοντας στο Twitter το δημοσίευμα του Thetoc:

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση