Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Google doodle: Αφιερωμένο στον Ignaz Semmelweis που ανακάλυψε το πλύσιμο των χεριών

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 10:04 Google doodle: Αφιερωμένο στον Ignaz Semmelweis που ανακάλυψε το πλύσιμο των χεριών

Αφιερωμένο στο πρόσωπο που ανακάλυψε τα οφέλη του πλυσίματος των χεριών είναι το σημερινό και πολύ επίκαιρο λόγω του κορωνοϊού doodle της Google. Πρόκειται για τον Ούγγρο γιατρό Ignaz Semmelweis, ο οποίος γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1818 στη Βούδα της Ουγγαρίας και απεβίωσε στις 13 Αυγούστου 1865, στην περιοχή Όμπερνταίμπλινγκ της Βιέννης. O ίδιος πήρε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Μαιευτική.

Σαν σήμερα το 1847 ο Ignaz Semmelweis διορίστηκε αντιστράτηγος στην κλινική μητρότητας του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης. Όταν ξεκίνησε τη θητεία του στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης, μια μυστηριώδης λοίμωξη, γνωστή ως «πυρετός παιδικής κοπέλας», οδηγούσε σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε νέες μητέρες σε περιόδους μητρότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Ignaz Semmelweis αφιερώθηκε στο να βρει την αιτία. Μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γιατροί μεταδίδουν μολυσματικό υλικό από προηγούμενες λειτουργίες και αυτοψίες σε ευάλωτες μητέρες μέσω των χεριών τους. Αμέσως απαίτησε από όλο το ιατρικό προσωπικό να πλένει τα χέρια του ανάμεσα στις εξετάσεις των ασθενών και, ως εκ τούτου, τα ποσοστά μόλυνσης στο τμήμα του άρχισαν να πέφτουν.

Δυστυχώς, πολλοί από τους συνομηλίκους του Semmelweis είδαν αρχικά τις ιδέες του με σκεπτικισμό. Δεκαετίες αργότερα, οι συστάσεις για την υγιεινή του επικυρώθηκαν από την ευρεία αποδοχή της «θεωρίας των γεννητικών οργάνων της νόσου».

Σήμερα, ο Semmelweis θεωρείται ότι είναι ο «πατέρας του ελέγχου των λοιμώξεων», με την επανάσταση όχι μόνο της μαιευτικής, αλλά και του ίδιου του ιατρικού πεδίου, ενημερώνοντας γενιές πέρα ​​από τις δικές του ότι η πλύση των χεριών είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους πρόληψης της εξάπλωσης των ασθενειών.

Πηγή: enikos.gr