Κορονοϊός: Έκκληση του ΟΗΕ για ανακωχή στη Συρία λόγω της επιδημίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 18:56 Κορονοϊός: Έκκληση του ΟΗΕ για ανακωχή στη Συρία λόγω της επιδημίας

Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα, η οποία θα επιτρέψει μία «καθολική προσπάθεια» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού απηύθυνε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκέιρ Πέντερσεν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πέντερσεν επικαλείται ανθρωπιστικούς λόγους «για μια μεγάλης κλίμακας απελευθέρωση κρατουμένων και απαχθέντων» στη Συρία και για την πρόσβαση του ιατρικού προσωπικού σε χώρους κράτησης ώστε να βοηθήσει στην εξασφάλιση επαρκούς ιατρικής φροντίδας στους κρατουμένους.

Τονίζει πως η μετάδοση του κορονοϊού στη Συρία συνδαυλίζει τους φόβους για σαρωτική και θανατηφόρο διασπορά της ασθένειας σε έναν πληθυσμό που μαστίζεται από εννιά χρόνια εμφυλίου πολέμου. Η σύγκρουση έχει καταστρέψει νοσοκομεία κι έχει προκαλέσει κύματα προσφύγων που διαβιούν σε ακατάλληλους προσφυγικούς καταυλισμούς που ευνοούν τη διασπορά της νόσου.

Φήμες για απόκρυψη κρουσμάτων

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ ανακοίνωσε την Κυριακή το πρώτο κρούσμα, έπειτα από την έντονη φημολογία πως η παρουσία του ιού στη χώρα είχε ήδη εντοπισθεί, αλλά αποκρύφθηκε, με τους αξιωματούχους της Δαμασκού να απορρίπτουν ως αβάσιμη την κατηγορία.

Αλλά και οι κουρδικές ζώνες στη βορειοανατολική Συρία, που πλήττονται ιδιαίτερα από τις ελλείψεις φαρμάκων και τη ζωτική τροφοδοσία, και όντας υποστελεχωμένες είναι ευεπίφορες για μία γοργή και σοβαρή εξάπλωση του κορονοϊού, προειδοποιούν ΜΚΟ και τοπικοί αξιωματούχοι.

Στις κουρδικές περιοχές φιλοξενούνται σε καταυλισμούς πάνω από 100.000 κατατρεγμένοι από τον εμφύλιο όπως και οικογένειες των μαχητών του Ισλαμικού Στρατού. «Ακόμη και πριν τον κορονοϊό οι ανάγκες μας ήσαν τεράστιες, τώρα με την επιδημία θα μας χρειασθεί μία ακόμη πιο σημαντική υποστήριξη», τόνισε ο υπεύθυνος Υγείας της περιοχής Τζαουάν Μουστάφα.

Πιο δραματική η κατάσταση

Η κατάσταση διαφαίνεται ακόμη πιο δραματική εάν αντιληφθεί κανείς πως οι κουρδικές περιοχές δεν μπορούν να στηρίζονται πλέον στη διασυνοριακή βοήθεια του ΟΗΕ. Αντίθετα, οι βορειοανατολικές περιοχές, όπου βρίσκεται και το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ, μπορούν να υπολογίζουν στη βοήθεια που διέρχεται μέσω της Τουρκίας.

Στις κουρδικές περιοχές, όμως, η βοήθεια τούτη έπαψε μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ τον Ιανουάριο, που επέβαλε νέες κυρώσεις και πλέον η μειονότητα θα πρέπει να εξαρτάται από την άδεια της κυβέρνησης Άσαντ. Μολαταύτα οι σχέσεις τους είναι περίπλοκες, καίτοι οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν αναπτυχθεί έπειτα από αίτημα των Κούρδων που υφίστανται την πίεση των δυνάμεων της Τουρκίας.

Για να αποφύγουν τα χειρότερα, οι κουρδικές αρχές έχουν επιβάλει από τη Δευτέρα αποκλεισμό δύο εβδομάδων στις περιοχές τους κι έχουν ορισθεί εννέα κέντρα για την υποδοχή των ύποπτων κρουσμάτων, τόνισε ο Μουστάφα. Όμως οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη περιοχή τονίζουν πως οι εγκαταστάσεις είναι ανεπαρκείς, με τις ΜΕΘ στα τρία νοσοκομεία να αριθμούν μόλις 28 κλίνες και μόλις δύο γιατρούς που έχουν κατάλληλη κατάρτιση για τη χρήση των λιγοστών αναπνευστήρων.

Ο ΟΗΕ ζητά χαλάρωση ή αναστολή των κυρώσεων κατά του Ιράν

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε την «χαλάρωση ή αναστολή» των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν και άλλων χωρών, όπως η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Βόρεια Κορέα, κατά την διάρκεια «αυτής της κρίσιμης περιόδου της πανδημίας».

«Είναι αναγκαίο να εφαρμοσθούν εκτεταμένες και ρεαλιστικές εξαιρέσεις στις κυρώσεις για ανθρωπιστικούς λόγους και να χορηγηθούν ταχείες και ευέλικτες άδειες» για την τροφοδοσία και την προμήθεια αναγκαίου ιατρικού εξοπλισμού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ύπατη αρμοστής Μισέλ Μπατσελέτ. «Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, τόσο για λόγους παγκόσμιας δημόσιας υγείας όσο και για την υποστήριξη των δικαιωμάτων και της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων στις χώρες αυτές, οι επιμέρους κυρώσεις πρέπει να χαλαρώσουν ή να ανασταλούν. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας πανδημίας, η παρεμπόδιση των ιατρικών υπηρεσιών σε μία χώρα αυξάνει τους κινδύνους για όλους».

Η ύπατη αρμοστής επιμένει ιδιαιτέρως για την κατάσταση στο Ιράν, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες από την επιδημία του κορονοϊού μαζί με την Κίνα, την Ιταλία και την Ισπανία, τονίζοντας ότι εκθέσεις έχουν επανειλημμένως τονίσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων αυτών στην πρόσβαση σε φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό, όπως αναπνευστήρες και στολές προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό.

Πάνω από 50 νεκροί υγειονομικοί στο Ιράν

Ηδη, περισσότερα από 50 γιατροί και νοσηλευτές έχουν χάσει την ζωή τους στο Ιράν από την εμφάνιση της επιδημίας στην χώρα εδώ και πέντε εβδομάδες, επισημαίνει η Μισέλ Μπατσελέτ, που ανησυχεί επίσης και για την εξάπλωση της επιδημίας στις γειτονικές χώρες του Ιράν, «πράγμα που θα θέσει σε δοκιμασία τα συστήματα υγείας χωρών όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν».

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία, οι κυρώσεις απειλούν το ιατρικό έργο στην Κούβα, την Βόρεια Κορέα, την Βενεζουέλα και την Ζιμπάμπουε.

«Οι πλειονότητα των χωρών αυτών διαθέτει εύθραυστα ή ασταθή συστήματα υγείας. Είναι υψίστης σημασίας να γίνει πρόοδος στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να βελτιωθούν τα συστήματα αυτά — αλλά τα εμπόδια στην εισαγωγή αναγκαίων ιατρικών προμηθειών, κυρίως η υπερβολική τήρηση των κυρώσεων από τις τράπεζες, θα προκαλέσουν μακροπρόθεσμη βλάβη στις ευπαθείς κοινότητες».

«Οι πληθυσμοί των χωρών αυτών δεν είναι σε καμία περίπτωση υπεύθυνοι για τις πολιτικές κατά των οποίων στρέφονται οι κυρώσεις αυτές και ήδη ζουν, σε διαφορετικούς βαθμούς, σε επισφαλή κατάσταση εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση-έκκληση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση