Μάχη στην εντατική για τον Μπόρις Τζόνσον - Του έδωσαν τέσσερα λίτρα οξυγόνου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 09:17 Μάχη στην εντατική για τον Μπόρις Τζόνσον - Του έδωσαν τέσσερα λίτρα οξυγόνου

Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό πριν 10 ημέρες. Μηνύματα συμπαράστασης από όλον τον κόσμο.

Στην εντατική βρίσκεται από χθες το απόγευμα 6 Απριλίου ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Νοσηλεύεται στο δημόσιο νοσοκομείο St. Thomas του Λονδίνου, μετά από επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του. Όπως μετέδωσε το BBC το πρωί της Τρίτης, του παρασχέθηκαν τέσσερα λίτρα οξυγόνο.

Ο Μπόρις Τζόνσον διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό πριν από δέκα ημέρες και εισήχθη στο νοσοκομείο το βράδυ της Κυριακής μετά από συστάσεις των ιατρών του με επίμονο βήχα και πυρετό. Ο ίδιος δήλωσε τη Δευτέρα, πως υποβάλλεται σε τεστ ρουτίνας για τα συμπτώματα του κορωνοϊού, αλλά η διάθεσή του είναι καλή και βρίσκεται σε επαφή με την ομάδα του.

"Κατόπιν συμβουλής του γιατρού μου, πήγα στο νοσοκομείο για μερικά τεστ ρουτίνας καθώς εξακολουθώ να έχω συμπτώματα του κορωνοϊού", έγραψε στο Twitter. "Η διάθεσή μου είναι καλή και παραμένω σε επαφή με την ομάδα μου, καθώς εργαζόμαστε μαζί για να καταπολεμήσουμε αυτόν τον ιό και να κρατήσουμε τους πάντες ασφαλείς", σημείωσε.

Από την Ντάουνινγκ Στριτ ανακοινώθηκε πως το ηθικό του πρωθυπουργού "είναι υψηλό" σήμερα, αφού πέρασε μια "ήσυχη νύχτα" στο νοσοκομείο, όπου "παραμένει για παρακολούθηση".

"Ο πρωθυπουργός πέρασε μια ήσυχη νύχτα στο νοσοκομείο St Thomas στο Λονδίνο και το ηθικό του είναι υψηλό. Παραμένει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση", δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού επαναλαμβάνοντας πως ο 55χρονος Τζόνσον παραμένει στα ηνία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το BBC, η κατάσταση της υγείας του Τζόνσον επιδεινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας με αποτέλεσμα οι θεράποντες ιατροί να πάρουν την απόφαση να εισαχθεί σε Μονάδα Εντατική θεραπείας. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του "κατά τη διάρκεια του απογεύματος, η κατάσταση του πρωθυπουργού επιδεινώθηκε και, με τη συμβουλή της ιατρικής του ομάδας, μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο".

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μέχρι στιγμής τη σαφέστερη ένδειξη για το πόσο άρρωστος είναι ο πρωθυπουργός, καθώς τα βρετανικά ΜΜΕ δεν γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες για την κατάστασή του παρά μόνο ότι έλαβε οξυγόνο προτού να μπει στην εντατική.

Μια πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει τις αισθήσεις του, ενώ δύο δημοσιογραφικές πηγές του τηλεοπτικού σταθμού ITV και της εφημερίδας "The Times" σημειώνουν ότι το απόγευμα ο Τζόνσον είχε δυσκολία στην αναπνοή και του χορηγήθηκε οξυγόνο.

Αναλαμβάνει ο Ράαμπ καθήκοντα πρωθυπουργού

Ο Τζόνσον ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, να τον αντικαταστήσει "όπου είναι απαραίτητο".

Παρότι το άγραφο Σύνταγμα της Βρετανίας δεν δίνει σαφή απάντηση τι γίνεται εάν ο πρωθυπουργός και η ομάδα του δεν έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, η Ντάουνινγκ Στριτ είχε ήδη διαμηνύσει το προηγούμενο διάστημα ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα μπορούσε να αναπληρώσει τον Μπόρις Τζόνσον αν χρειαστεί.

Στην πρώτη του δήλωση ο εκτελών -όπου χρειάζεται- χρέη πρωθυπουργού τόνισε ότι θα αναπληρώσει τον Μπόρις Τζόνσον "όπου αυτό είναι απαραίτητο για την προώθηση των σχεδίων της κυβέρνησης προκειμένου να νικήσουμε τον κορωνοϊό".

Σύμφωνα με τον Ντομικίν Ράαμπ, ο Μπόρις Τζόνσον έχει λάβει "εξαιρετική φροντίδα" στο νοσοκομείο του St Thomas στο Λονδίνο. Μάλιστα, εκ μέρους της κυβέρνησης ευχαρίστησε όλο το προσωπικό του NHS στη χώρα για το έργο που επιτελεί κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

Ερωτηθείς για την ανησυχία των πολιτών περί λειτουργίας της κυβέρνησης, ο Ράαμπ δήλωσε ότι θα εξακολουθήσει να κατευθύνει όλα τα σχέδια για "να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να νικήσουμε τον κορωνοϊό και θα βοηθήσουμε τη χώρα να ξεπεράσει αυτή την πρόκληση".

Πρόσθεσε, δε, πως "υπάρχει ένα απίστευτα ισχυρό ομαδικό πνεύμα πίσω από τον πρωθυπουργό και όλοι θα φροντίσουν τα σχέδια που έχει δώσει εντολή ο Μπόρις Τζόσνον να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό".

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει καμιά καθοδήγηση για τέτοιες περιστάσεις στο Εγχειρίδιο του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο καθορίζει τους κανόνες και τις συμβάσεις για τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Η επόμενη ημέρα

Στη Βρετανία πάντως, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τον Μπόρις Τζόνσον να ακολουθήσει το παράδειγμα του Τσώρτσιλ στο τέλος της πολιτικής του καριέρας και να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με τον Independent, τόσο ο πρώην επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της χώρας όσο και δήμαρχος που ανήκει στο κόμμα των Συντηρητικών έχουν ζητήσει ανοιχτά από τον Τζόνσον να παραδώσει τη "σκυτάλη" της διακυβέρνησης, εφόσον νοσηλεύεται και είναι αβέβαιη προς το παρόν η πορεία της κατάστασής του.

Το Ινστιτούτο Κυβέρνησης (IoG) επισημαίνει πως, αν πρωθυπουργός πεθάνει όντας στην εξουσία και υπάρχει κυβέρνηση πλειοψηφίας (όπως συμβαίνει τώρα), είναι στη διάθεση του υπουργικού συμβουλίου να ορίσει άμεσα τον διάδοχο στη βασίλισσα.

Ωστόσο, δεν είμαστε κοντά σε αυτό το σημείο, με την Ντάουνινγκ Στριτ να τονίζει πως ο Μπόρις Τζόνσον μεταφέρθηκε στην εντατική ως προφύλαξη, κάτι φυσικά που εύχονται όλοι.

Μηνύματα συμπαράστασης από όλο τον κόσμο

Ηγέτες και επικεφαλής οργανισμών στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ο οποίος εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) καθώς αντιμετωπίζει επιπλοκές της μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους εξέφρασε τις "εγκάρδιες ευχές του" για ταχεία ανάρρωση στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

"Σκέφτομαι τον φίλο μου Μπόρις Τζόνσον απόψε και του στέλνω τις δικές μου εγκάρδιες ευχές και αυτές του ΠΟΥ καθώς μάχεται με τον κορωνοϊό", ανέφερε μέσω Twitter ο επικεφαλής αυτού του οργανισμού του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε πως είναι σίγουρος ότι το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας και το αφοσιωμένο προσωπικό του θα προσφέρουν εξαίρετη φροντίδα στον επικεφαλής της κυβέρνησης.

Τις ευχές της για "άμεση και πλήρη ανάρρωση" εξέφρασε επίσης στον Τζόνσον η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

"Σκέφτομαι τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και την οικογένειά του απόψε. Του εύχομαι ταχεία και πλήρη ανάρρωση", ανέφερε μέσω Twitter.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τη δική του πλευρά εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή του στον "φίλο" του Μπόρις Τζόνσον και πρόσθεσε πως οι Αμερικανοί προσεύχονται γι’ αυτόν.

Τερέζα Μέι και Μακρόν

Τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση στον Μπόρις Τζόνσον είχαν εκφράσει νωρίτερα η τέως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

"Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου βρίσκονται με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και την οικογένειά του καθώς συνεχίζει να λαμβάνει φροντίδα στο νοσοκομείο", δήλωσε με tweet της η Τερέζα Μέι.

"Αυτός ο φρικτός ιός δεν κάνει διακρίσεις. Όλοι μπορεί να μολυνθούν. Όλοι μπορεί να τον μεταδώσουν", τόνισε.

"Όλη μου η στήριξη στον Μπόρις Τζόνσον, την οικογένειά του και τον βρετανικό λαό αυτήν τη δύσκολη στιγμή", ανέφερε ο Μακρόν με tweet του.

"Του εύχομαι να ξεπεράσει γρήγορα αυτήν την ταλαιπωρία" πρόσθεσε.

Τα πρωτοσέλιδα του Τύπου

Η εισαγωγή του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας το βράδυ της Δευτέρας, με σύσταση της ομάδας των γιατρών που τον παρακολουθεί, μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του Τύπου.

"Ο πρωθυπουργός στην εντατική" είναι ο τίτλος της εφημερίδας The Times, που γράφει ότι χορηγήθηκε στον πρωθυπουργό οξυγόνο εξαιτίας δυσχέρειας στην αναπνοή και ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ αναλαμβάνει την ευθύνη του "πολεμικού συμβουλίου" για τον κορωνοϊό. Επικαλείται πληροφορίες γιατρού από το νοσοκομείο St. Thomas, όπου νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο ως αργά το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε διασωληνωθεί, ενώ του χορηγήθηκαν τέσσερα λίτρα οξυγόνου με μάσκα, αρκετά λιγότερα από την ποσότητα που χορηγείται στις ΜΕΘ. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου που χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της επιδείνωσης της κατάστασης του Μπόρις Τζόνσον "σοκαριστική" στιγμή.

Η Daily Telegraph με τίτλο "Ο Τζόνσον στην εντατική" αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων, για την περίπτωση που χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη, ενώ δημοσιεύει δηλώσεις του Ντόμινικ Ράαμπ, που αναπληρώνει τον πρωθυπουργό κατά την ανάρρωσή του. Αναφέρεται στις ευχές για ανάρρωση στον πρωθυπουργό από το υπουργικό του συμβούλιο αλλά και πολιτικούς του αντιπάλους, όπως και στην ενημέρωση της βασίλισσας Ελισάβετ για την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού.

Η Daily Mail με τίτλο "Ο χτυπημένος (από τον κορωνοϊό) Μπόρις μεταφέρθηκε στην εντατική" χαρακτηρίζει "δραματική" την επιδείνωση της υγείας του πρωθυπουργού, "σοκαριστική" την αποκάλυψη και τον Ντόμινικ Ράαμπ αντικαταστάτη του για όσο διαρκεί "η κρίση".

Οι Financial Times γράφουν ότι ο Τζόνσον "μεταφέρθηκε στην εντατική καθώς επιδεινώθηκαν τα επίμονα συμπτώματα" και ότι ο πρωθυπουργός όπως αναγνωρίζουν οι υπηρεσίες του δεν κρατάει αυτή τη στιγμή τα ηνία της κυβέρνησης.

Η Daily Mirror με τίτλο "Ο άρρωστος Μπόρις αντιμέτωπος με τον αγώνα για τη ζωή" αναφέρεται στις ανησυχίες ότι ο πρωθυπουργός έχει πνευμονία, καθώς επιδεινώθηκαν τα συμπτώματα.

Η εφημερίδα Independent αναφέρει ότι τα νέα για την επιδείνωση της υγείας του πρωθυπουργού συνέπεσαν με τη δήλωση του Ράαμπ ότι δεν είχε επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό για 48 ώρες. Στον τίτλο της γράφει "Ο πρωθυπουργός στην εντατική" και επισημαίνει στον υπότιτλο ότι ο υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει τον συντονισμό της κυβέρνησης.

Ο Guardian έχει πρωτοσέλιδο τίτλο "Ο Τζόνσον στην εντατική μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων του ιού". Δημοσιεύει μεταξύ άλλων δηλώσεις του καθηγητή του UCL Ντέρεκ Χιλ, ο οποίος σημειώνει πως "κατανοούμε ότι ο πρωθυπουργός δέχεται υποστήριξη της αναπνευστικής του λειτουργίας με μια μέθοδο που ονομάζεται Συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών (Continuous positive airway pressure, CPAP), η οποία χρησιμοποιείται πιο συχνά στην θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας". Σύμφωνα με τον καθηγητή, η εμπειρία από την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες "έχει δείξει ότι η CPAP μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ασθενείς με COVID-19, τουλάχιστον αρχικά", ωστόσο "πολλοί ασθενείς" τελικά "χρειάζονται διασωλήνωση".

Η Sun με τίτλο "Ο Μπόρις στην εντατική" γράφει ότι επισπεύστηκε η εισαγωγή του το βράδυ της Δευτέρας μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com