Γιούνκερ: Απαράδεκτος ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ για την Ιταλία- Θα το χρειαστούμε το κορωνο-ομόλογο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 14:48 Γιούνκερ: Απαράδεκτος ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ για την Ιταλία- Θα το χρειαστούμε το κορωνο-ομόλογο

Απογοητευμένος με τις δειλές αποφάσεις της Ε.Ε. για την κρίση.

Απογοητευμένος και θυμωμένος δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζάν Κλώντ Γιούνκερ με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ε.Ε. για να αντιδράσει στις οικονομικές συνέπειες της κορωνο- κρίσης. Κρίσης οικονομικής που όλες οι εκτιμήσεις λένε ότι θα είναι μεγαλύτερες από όλες όσες έχουμε ζήσει στην Ευρώπη από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

"Ο τρόπος με τον οποίο ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών εκφράστηκε απευθυνόμενος στην Ιταλία πυροδοτεί και πάλι την σύγκρουση Βορρά και Νότου”, είπε ο κ. Γιούνκερ – μιλώντας στην στήλη Brussels- Playbook- αναφερόμενος στις δηλώσεις του Wopke Hoekstra που καταφέρθηκε εναντίον της Ιταλίας και της αδυναμίας της να έχει τα οικονομικά μέσα να αντιμετωπίσει την κρίση. "Τώρα επιτρέψαμε στην σύγκρουση να αναβιώσει ξανά χωρίς κανένα λόγο” δήλωσε ο Γιούνκερ προσθέτοντας: Δεν μάθαμε τίποτα..

Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει αν το τελευταίο πακέτο μέτρων για την οικονομική ενίσχυση της Ενωμένης Ευρώπης είναι ικανοποιητικό λέγοντας "ότι θα περιμένει να κατακαθίσει η σκόνη”, σημείωσε όμως ότι "ένα σχετικά φιλόδοξο πακέτο μετά από τις πολλές αποτυχίες, είναι καλοδεχούμενο. Ακόμα μία αποτυχία θα ήταν μεγάλη υποχώρηση για την Ευρωπαϊκή Ιδέα” είπε.

Ο Ζάν Κλώντ Γιούνκερ είπε ακόμα ότι τώρα περιμένει έναν πολύ μεγαλύτερη ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το 2021-2027 και σημείωσε ότι είναι το σωστό εργαλείο για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη την οικονομική κρίση. " Είναι τώρα επείγον να αυξηθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός...Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό που θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Γιούνκερ για το κορωνο-ομόλογο

Για το κορωνο-ομόλογα- ένα εργαλείο για τον από κοινού δανεισμό των χωρών μελών της Ε.Ε.- ο Ζάν Κλώντ Γιούνκερ δήλωσε οτι δεν είναι η σωστή απάντηση για την παρούσα κρίση, αφού θα χρειαζόταν μήνες για να ετοιμαστούν. Αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι αντίθετος κατ΄αρχήν με το εργαλείο αυτό. "Απλά λέω ότι δεν πρέπει να υποκρινόμαστε ΄τι δεν υπάρχει καμία άλλη απάντηση στην κρίση. Αλλά να κρατήσουμε την ιδέα. Δεν είναι μια παλαβή ιδέα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένα εργαλείο που θα το χρειαστούμε σε μια μελλοντική κρίση που θα μοιάζει με τη σημερινή.

Ακόμα ο κ. Γιούνκερ εμφανίζεται πολύ αυστηρός απέναντι στα έκτακτα μέτρα που έλαβε η ουγγρική κυβέρνηση, αναστέλλοντας ουσιαστικά τη λειτουργία του κοινοβουλίου και περιορίζοντας την ελευθερία του Τύπου. Χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της Ουγγαρίας "πέρα από κάθε λογική” και προσθέτει:

"Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να χαλαρώσουμε στο ζήλο…με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το ουγγρικό ζήτημα".

Ασκώντας κριτική στους χειρισμούς της διαδόχου του, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δηλώνει:

"Τώρα που η νέα νομοθεσία εφαρμόστηκε στην Ουγγαρία, πίστευα ότι οι κυβερνήσεις και η Επιτροπή θα έλεγαν τα πράγματα με το όνομά τους". Ήταν λάθος το ότι δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στη χώρα η φον ντερ Λάιεν στη δήλωσή της για τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στα κράτη-μέλη, σημειώνει. Αν κατονομαζόταν η Ουγγαρία "δεν θα είχε κάποιο άμεσο αποτέλεσμα, αλλά θα έκανε πιο ξεκάθαρες τις διαχωριστικές γραμμές".

Πηγή: Politico

Προσαρμοσμένη αναζήτηση