Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσερνόμπιλ : Τι λένε οι ειδικοί για τη φωτιά – Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα [βίντεο]

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020 12:12 Τσερνόμπιλ : Τι λένε οι ειδικοί για τη φωτιά – Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα [βίντεο]

Το ραδιενεργό στοιχείο Κέσιο υπάρχει και μετά από 30 χρόνια.

Στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" μίλησε ο Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών ΣΣΕ, Θεόδωρος Λιόλιος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πυρκαγιά στο κόκκινο δάσος γύρω από το Τσερνόμπιλ.

Σύμφωνα με τον κ. Λιόλιο, μετά την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ η γύρω περιοχή μολύνθηκε από βραχύβια και μακρόβια ραδιενεργά.

Υπάρχει ένα επίπεδο μόλυνσης, ωστόσο όλα τα πειράματα και οι μελέτες δείχνουν ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι επιπτώσεις από την ραδιενέργεια είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο και διαρροή ραδιενεργού υλικού.

Το επικινδυνότερο υλικό όλων, το Κέσιο, δεν αναμένεται να μετατραπεί σε ατμό σε μεγάλη ποσότητα, επομένως δεν είναι ανησυχητικό.

Οι περιοχές κοντά στο Κίεβο θα ήταν αυτές που θα κινδύνευαν περισσότερο, αλλά οι μετρήσεις είναι καθησυχαστικές. Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα.

Πηγή: Mega