Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Facebook για συνενοχή σε λογοκρισία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020 20:13 Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Facebook για συνενοχή σε λογοκρισία

Η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε σήμερα το Facebook ως «συνένοχο» στη λογοκρισία που εφαρμόζει το Βιετνάμ, καθώς το αμερικανικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαίωσε ότι αποκλείει τις αναρτήσεις των οποίων το περιεχόμενο «θεωρείται παράνομο» από το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας.

Η απόφαση αυτή συνιστά μία «καταστροφική καμπή», εκτιμά στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία. «Η απηνής καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης δεν είναι κάτι καινούργιο (στο Βιετνάμ), όμως η αλλαγή τούτη στην πολιτική του Facebook το καθιστά συνεργό» στη λογοκρισία αυτή, προσθέτει η ίδια ΜΚΟ.

Οι κατηγορίες εναντίον του Facebook

Το Facebook επιβεβαίωσε σήμερα με ανακοίνωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο πως είχε λάβει εντολή από τον Ανόι να περιορίσει την πρόσβαση σε περιεχόμενα «που θεωρούνται παράνομα».

«Κάναμε τούτο το βήμα ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι υπηρεσίες μας θα παραμείνουν διαθέσιμες και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα εκατομμύρια των ανθρώπων στο Βιετνάμ, που εξαρτώνται από αυτές σε καθημερινή βάση», τόνισε εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας.

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ έχει πολλαπλασιάσει τις συλλήψεις και τις καταδίκες αντιπάλων της που αναρτούν δημοσιεύσεις δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η πανδημία του κορονοϊού έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Περισσότεροι από 650 χρήστες του Facebook έχουν ανακριθεί ήδη από τις αρχές σχετικά με αναρτήσεις τους, που σχετίζονται με την κρίση της πανδημίας και τη διαχείρισή της από τις αρχές του Ανόι, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε αρκετά άτομα, ενώ αρκετά άλλα έχουν εξαναγκασθεί να διαγράψουν δημοσιεύσεις τους, ενώ μέσα στον μήνα η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή έναν καινούργιο μηχανισμό έτσι ώστε να διευκολύνεται η καταδίκη των επικριτών της στο Διαδίκτυο. Περίπου το 10% των πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται στις φυλακές του Βιετνάμ, έχουν οδηγηθεί εκεί λόγω της δραστηριότητάς τους στο Facebook, τονίζει η Διεθνής Αμνηστίας.

Περισσότεροι από 53 εκατομμύρια από τα 95 εκατομμύρια των κατοίκων του Βιετνάμ χρησιμοποιούν το Facebook, το οποίο αποτελεί επίσης ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο μάρκετινγκ για τις επιχειρήσεις της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση