Ισπανία: Με λουλούδια, βιβλία και στολισμένα μπαλκόνια τίμησαν τον Σαντ Τζόρντι στην Καταλονία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 18:58 Ισπανία: Με λουλούδια, βιβλία και στολισμένα μπαλκόνια τίμησαν τον Σαντ Τζόρντι στην Καταλονία

Μπορεί η Ισπανία να έχει χτυπηθεί από τον κορωνοϊό, αλλά στην Καταλονία δεν παρέλειψαν να γιορτάσουν τον προστάτη τους Σαντ Τζόρντι.

Αν και κλεισμένοι στα σπίτια τους λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί σε ισχύ λόγω κορωνοϊού, οι κάτοικοι της ισπανικής αυτόνομης περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία, δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν και σήμερα την μακραίωνη παράδοση για τον εορτασμό του Σαντ Τζόρντι ( Αγίου Γεωργίου) διακοσμώντας με τριαντάφυλλα τα μπαλκόνια τους και χαρίζοντας –όπως είναι και το έθιμο– βιβλία, μόνο που τούτη τη φορά το έκαναν διαδικτυακά λόγω των περιστάσεων.

Ο Άγιος Γεώργιος που σύμφωνα με τον θρύλο φόνευσε τον δράκο είναι ο προστάτης άγιος της βορειοανατολικής τούτης επαρχίας –όπως επίσης και της Αγγλίας.

Υπό κανονικές συνθήκες οι Καταλανοί θα ξεχύνονταν στους δρόμους με τους αγαπημένους τους, ανταλλάσσοντας βιβλία και τριαντάφυλλα, αναπαριστώντας συμβολικά τη δοξασία πως το λουλούδι αυτό βάφθηκε άλικο από το αίμα του σκοτωμένου δράκου.

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας COVID-19, οι δρόμοι των πόλεων της Καταλονίας, όπως η περίφημη λεωφόρος Λα Ράμπλα στη Βαρκελώνης, φέτος ήσαν σχεδόν ερημικοί.

«Μοιάζει σαν να εξερράγη ατομική βόμβα. Είναι τόσο περίεργο», σχολίαζε ο Ραφέλ Νταλάου του καταλανικού δημόσιου δικτύου τηλεόρασης TV3 αναμεταδίδοντας από την αδειανή Λα Ράμπλα, όπου τα γνωστά ανθοπωλεία παρέμειναν κλειστά και λιγοστοί ήσαν εκείνοι που τόλμησαν να βγούνε από τα σπίτια τους.

Για να διατηρήσουν όμως υψηλό το ηθικό τους, ορισμένοι Καταλανοί αγόρασαν λουλούδια μέσα από το διαδίκτυο και στόλισαν τα μπαλκόνια τους, μαζί με ζωγραφιές με τριαντάφυλλα κι άλλες παραλλαγές του λαϊκού θρύλου με τον Άγιο, όπως μαρτυρούν οι εικόνες από τις πάμπολλες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και φυσικά δεν λείπουν οι σημαίες της περιοχής, που επί χρόνια διεκδικεί την ανεξαρτησίας της.

Μερικοί συγγραφείς, οι οποίοι όπως συνηθίζεται τούτη τη μέρα, υπογράφουν τα έργα τους στον δρόμο, πραγματοποίησαν τηλεδιασκέψεις, ενώ τα βιβλιοπωλεία λάμβαναν παραγγελίες για αποστολές μέσω διαδικτύου.

Μολαταύτα, οι δραστηριότητες αυτές φαντάζουν μόνον ως ημίμετρα,σε σύγκριση με μια κανονική ημέρα του Sant Jordi.

«Όταν σκέφτομαι τον Σαντ Τζόρντι, σκέφτομαι το συναίσθημα και τη χαρά που μου έχει προσφέρει και γι ‘αυτό με πονάει τόσο πολύ που σήμεα βρίσκομαι σπίτι μου», αντί να υπογράφω βιβλία στους δρόμους, δήλωσε η γνωστή σε όλην την Ισπανία συγγραφέας Αλμουδένα Γκράντες, μιλώντας στο TV3.

Πάντως, οι Καταλανοί ενδεχομένως θα έχουν και μια δεύτερη ευκαιρία να τιμήσουν και να απολαύσουν την Ημέρα του Αγίου Γεωργίου, πιθανότατα με λιγότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις, καθώς ο κλάδος του βιβλίου κι οι ανθοπώλες σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν στις 23 Ιουλίου τους εορτασμούς που αναβλήθηκαν την καθιερωμένη μέρα της γιορτής του Σαντ Τζόρντι.

Χθες το απόγευμα, παραδόθηκαν ένεκα της γιορτής λευκά τριαντάφυλλα στο προσωπικό υγείας στο νοσοκομείο Οσπιταλέτ της Βαρκελώνης, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης που είναι και το κέντρο αναφοράς για τον κορονοϊό, που ίσαμε σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 22.000 ανθρώπους στην Ισπανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση